Impactul războiului împotriva Ucrainei asupra femeilor
25.4.2022
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000015/2022
adresată Comisiei
Articolul 136 din Regulamentul de procedură
Robert Biedroń
în numele Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen
De la începutul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022, un număr mare de persoane au fost forțate să fugă din țară, aproximativ 90 % dintre refugiați fiind femei și copii. Circa 2,8 milioane de persoane au fugit în Polonia, aproape 763 000 de persoane au fugit în România, 476 000 în Ungaria și 346 000 în Slovacia, și un număr important de refugiați călătoresc spre alte state membre.
Statele membre, cetățenii acestora și societatea civilă au dat dovadă de o solidaritate extraordinară față de refugiații din Ucraina. Pentru prima dată, Consiliul Uniunii Europene a activat Directiva privind protecția temporară. Totuși, există un număr tot mai mare de mărturii neoficiale ale victimelor, dar și rapoarte ale serviciilor secrete despre violența sexuală în conflict; potrivit acestora, violul, hărțuirea sexuală, tortura, execuțiile în masă și genocidul sunt folosite de armata rusă ca armă de război împotriva populației civile din Ucraina. În plus, numeroase surse neoficiale semnalează riscurile de trafic de ființe umane cu refugiați, mai ales femei și copii neînsoțiți, care au căzut în mâinile traficanților sau care sunt dați dispăruți. S-a mai semnalat că femeile victime ale violurilor care au reușit să fugă în Polonia sunt private de dreptul la avort legal și în condiții de siguranță.
Având în vedere acestea:
- 1.Ce strategii specifice de prevenire și combatere a traficului de femei și copii aplică UE în acest context?
- 2.Care este rolul Comisiei în acordarea de sprijin pentru coordonarea serviciilor de sănătate la sosirea refugiaților în UE, astfel încât să se garanteze accesul femeilor la întreaga gamă de servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv contracepția de urgență, avortul legal și în condiții de siguranță, îngrijirea prenatală și asistența calificată în timpul nașterii?
- 3.Care este rolul UE în colectarea de probe ale atrocităților de război comise, în special în investigarea crimelor de război, inclusiv a violului?
- 4.Care sunt planurile pe termen mediu ale UE pentru gestionarea situației femeilor refugiate?
Depunere: 25.4.2022
Dată-limită: 26.7.2022