EU's prioriteter med henblik på 67. samling i FN's Kommission for Kvinders Status
20.1.2023
Forespørgsel til mundtlig besvarelse O-000004/2023
til Rådet
jf. forretningsordenens artikel 136
Robert Biedroń
for Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling
En delegation fra Parlamentets Udvalg om Kvinders Rettigheder og Ligestilling deltager i 67. samling i FN's Kommission for Kvinders Status (UN CSW67) i marts 2023. UN CSW67 vil have fokus på Innovation og teknologisk forandring og uddannelse i den digitale tidsalder med henblik på at opnå ligestilling mellem kønnene og styrkelse af alle kvinders og pigers indflydelse og status
Der er fortsat en kløft mellem kønnene med hensyn til digital adgang og digitale færdigheder, idet kvinder fortsat er digitalt marginaliserede. Der er voksende uligheder mellem kønnene med hensyn til adgang til konnektivitet, digital uddannelse og digitale færdigheder samt adgang til teknologier, hvilket hindrer kvinders økonomiske uafhængighed, iværksætteri og myndiggørelse. Når kvinder og piger har adgang til internettet, udsættes de imidlertid for onlinevold og oplever forskellige former for cyberchikane. I betragtning heraf bedes følgende spørgsmål besvaret:
- 1.Kan Rådet fremlægge nærmere oplysninger om de vigtigste punkter i Den Europæiske Unions holdning på UN CSW67 og om, hvordan Parlamentets prioriteringer vil blive indarbejdet? Vil Rådet give Parlamentet adgang til EU's positionspapir om forberedelsen af den 67. samling? Hvordan vil Rådet sikre en stærk og koordineret EU-tilgang og ambitiøse og solide forpligtelser, herunder specifikke foranstaltninger, for at fremme reelle fremskridt hen imod ligestilling mellem kønnene? Hvordan kan vi tilpasse vores politikker for at forbedre den brede adgang til naturvidenskab, teknologi, ingeniørvirksomhed og matematik (STEM)?
- 2.Hvad kan der gøres for at fremskynde gennemførelsen af de internationale forpligtelser, der allerede er indgået, og hvilke nye foranstaltninger er planlagt til at imødegå virkningerne af digital marginalisering og deres uforholdsmæssige konsekvenser for kvinder og piger under hensyntagen til alle former for forskelsbehandling og med særlig fokus på kønsbaseret vold, herunder onlinevold? Hvilke konkrete tiltag er der planlagt gennem relevante fremtidige EU-strategier og politikprocesser, herunder budgetpolitikker og indsamling af relevante kønsopdelte data? Hvilke nye skridt vil der specifikt blive taget til at integrere kønsaspektet i alle relevante EU-politikker og -programmer?
Indgivet: 20.1.2023
Svarfrist: 21.4.2023