Parlamentin kysymys - P-0634/2002Parlamentin kysymys
P-0634/2002

Syyria

KIRJALLINEN KYSYMYS P-0634/02
esittäjä(t): Maurizio Turco (NI)
komissiolle

EU on jo pitkään toiminut tavalla, jolla Syyriaa pyritään palkitsemaan sen halukkuudesta uudistuksiin ja demokratiaan. Assadin kuoleman jälkeen tämä ilmeni Bashar Assadin valta-aseman nopeana tunnustamisena ja tukena Syyrian jäsenyydelle YK:n turvallisuusneuvostossa. Bashar Assadin virallinen vierailu Italiassa, yhdessä jäsenvaltioista, vahvistaa tämän.

 

Kuitenkin on mahdotonta sivuuttaa sitä, että Syyria on eräs maailman pahimmista diktatuureista. Syyrian kansa joutuu kärsimään raa´asta ja verisestä vallankäytöstä, jota luonnehtii perusoikeuksien, kansalaisvapauksien ja poliittisten oikeuksien sekä perustavaa laatua olevien ihmisoikeuksien täydellinen kieltäminen. Tästä todisteena ovat mm. harvojen järjestelmän vainosta selvinneiden toisinajattelijoiden lausunnot ja eräiden riippumattomien parlamentaarikoiden, liikemiesten ja demokratia-aktivistien pidättäminen viime kesän lopussa. Heillä oli rohkeutta vaatia demokratiaa ja oikeusvaltiota.

 

Syyria on myös muodostanut vakavan uhkan alueen ja koko kansainvälisen yhteisön turvallisuudelle ja vakaudelle vanhemman Assadin valtaantulosta lähtien. Se on tukenut jatkuvasti, järjestelmällisesti ja massiivisesti kansainvälisen terrorismin verkostoja. Syyrian "ulkopolitiikka" on saanut negatiivista julkisuutta maan johtohenkilöiden kiihkeän antisemitistisistä lausunnoista: "Juutalaiset yrittävät tuhota kaikkien uskontojen periaatteet samalla mentaliteetilla, jolla he pettivät Jeesuksen ja samalla tavalla, jolla he yrittivät pettää ja tappaa profeetta Muhammedin" (Bashar Assad paavin vierailun aikana, 5. toukokuuta 2001). "Juutalaisia on muutama miljoona: jos jokainen arabi tappaisi yhden juutalaisen, heitä ei enää olisi" (Mustafa Tlas, presidentin neuvonantaja Corriere della Seralle 11. toukokuuta 2001 antamassaan haastattelussa). Hallituksen äänenkannattajan pääkirjoitustoimittaja kirjoitti 20. huhtikuuta 2001 ja uudelleen 27. huhtikuuta, että "Hitleriä on kiitettävä, sillä hän kosti etukäteen palestiinalaisten puolesta, vaikka onkin valitettavaa, että hänen kostonsa ei ehtinyt riittävän pitkälle.".

 

Katsooko komissio edellä mainitun johdosta tarpeelliseksi jatkaa neuvotteluita assosiaatiosopimuksen tekemiseksi Syyrian kanssa? Katsooko se, että pikemminkin olisi asetettava neuvotteluiden jatkamisen ehdoksi, että Syyria osoittaa aitoa ja konkreettista halua demokraattiseen avautumiseen ja uudistuksiin?

 

EYVL C 277 E, 14/11/2002