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WRITTEN QUESTION P-2491/02
by Pere Esteve (ELDR)
to the Commission

Subject: Planning agreement involving Real Madrid football club and the free competitive 
market

On 7 May 2001, the President of the Madrid autonomous region, the Mayor of Madrid and the 
President of Real Madrid football club signed an agreement on the development of a site located in 
the district of Fuencarral-El Pardo and bounded by the streets Paseo de la Castellana, Avenida de 
Monforte de Lemos, Calle de Pedro Rico and Calle del Arzobispo Morcillo. Under this agreement, the 
administrations concerned undertake to take all necessary action with a view to changing the 
classification for planning purposes of the (approximately) 120 ha on which the existing Real Madrid 
sports complex is located. This means that 30 000 m2 of land hitherto classified as being for 'private 
sporting use' will be reclassified as being for all-purpose 'tertiary' use (offices, commercial 
establishments, hotels, etc). It is planned to build, on this reclassified site, four 54-storey towers, 
whose sale and/or exploitation would bring in considerable extra income for Real Madrid. This would 
allow the club to pay off its considerable debt and provide it with a financial base outstripping its 
competitors. Given that under Community law European football must be considered a single market, 
it is clear that to place a Spanish club in a privileged situation of this kind will affect not only other 
clubs in Spain but also their counterparts in other EU Member States, since all have to use the same 
market in goods and services, whether to acquire sporting material or to engage the services of players 
and trainers. What is at issue here is not the right of football clubs to exist, irrespective of their 
prosperity level or resources, but the fact that the circumstances surrounding the transfer or sale of the 
property in question reflect a particular political and administrative preference, in breach of the rules 
of fair competition.

This operation could be considered an 'aid granted by a Member State' to Real Madrid. This would be 
contrary to Community law, given the provisions of Article 87 of Title VI of the EC Treaty, which 
states: 'Save as otherwise provided in this Treaty, any aid granted by a Member State or through State 
resources in any form whatsoever which distorts or threatens to distort competition by favouring 
certain undertakings or the production of certain goods shall, insofar as it affects trade between 
Member States, be incompatible with the common market.' A cloak of legality has been thrown over a 
state aid by disguising it as a planning measure. The irregularity may reside, not in the desire of a 
sports club to obtain the reclassification of a site belonging to it, but in the fact that this 
reclassification by means of a planning agreement has had an outcome which excessively favours the 
main owner involved, i.e. Real Madrid, and therefore cannot be fairly compared with other operations 
in the planning and sporting spheres.

Does the Commission intend to examine the legitimacy of this operation, which could have the effect 
of substantially undermining and distorting free competition within an economic sector - i.e. sport 
and, specifically, football - which is highly globalised in character? If so, will the Commission take 
the necessary steps with a view to correcting this distortion, pursuant to Article 88 of the EC Treaty?


