WRITTEN QUESTION P-3649/02
by Mathieu Grosch (PPE-DE)
to the Commission

Subject: Training and certification of railway staff

Under the proposal for the amendment of Directive 95/18/EC and Directive 2001/14/EC (COM(2002)
21 final'), the Commission stipulates, in Article 12(2), first subparagraph, that Member States should
be responsible for the training of train drivers and other train staff.

That article is open to different interpretations. What interpretation does the Commission place on it?

- Are public railway undertakings required to provide training for staff, including non-in-house
staff?

- Are public railway undertakings only required to ensure training for staff, including non-in-
house staff, if the Member State instructs the railway undertakings to do so?

- If the Member State instructs no other institution to provide training, are public railway
undertakings then effectively required to guarantee training for staff other than in-house staff?
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