Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
PDF 36kWORD 17k
15 Μαΐου 2003
P-1370/2003(ASW)
Απάντηση του κ. Prodi εξ ονόματος της Επιτροπή ς
Αριθμός αναφοράς της ερώτησης: P-1370/2003

Πολλά μέλη της Επιτροπής προσεκλήθησαν και πήραν μέρος στις συνεδριάσεις της λέσχης Bilderberg, ορισμένα κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην Επιτροπή, ενώ άλλα προσεκλήθησαν και πήραν μέρος προτού γίνουν μέλη της Επιτροπής και δεν συμμετείχαν πλέον κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ιδιότητα του μέλους της λέσχης δεν προβλέπεται από το καταστατικό της λέσχης αυτής. Προβλέπεται μόνον η ιδιότητα του "μέλους της διοικούσας επιτροπής".

Κανένα μέλος της Επιτροπής δεν είναι μέλος της διοικούσας επιτροπής. Προσωπικότητες οι οποίες δεν ανήκουν στη διοικούσα επιτροπή της λέσχης Bilderberg μπορούν να προσκαλούνται στις συνεδριάσεις.

Η περιστασιακή συμμετοχή σε συνεδρίαση δεν δικαιολογεί αναφορά στη δήλωση συμφέροντος που προβλέπεται στον κώδικα συμπεριφοράς που εφαρμόζεται για τους επιτρόπους. Πράγματι το γεγονός ότι κάποιος συμμετέχει περιστασιακά στην τάδε ή στη δείνα συνεδρίαση ή ενημερώνεται σχετικά με τις δραστηριότητες κάποιας λέσχης δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι μέλος ή ότι ανήκει σε κάποια λέσχη.

Όσον αφορά τη συμμετοχή στην επόμενη συνεδρίαση της λέσχης Bilderberg που θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 18 Μαΐου 2003 στις Βερσαλίες, αρμόζει να διευκρινήσουμε ότι τρεις επίτροποι αποδέχτηκαν την πρόσκληση που τους έγινε λόγω των καθηκόντων τους, αν και δεν συμμετέχουν εξ ονόματος της Επιτροπής. Πρόκειται για τους κυρίους Monti, Bolkestein και Lamy. Η μετάβασή τους θα διέπεται από τους κανόνες που εφαρμόζονται γενικά σε αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά την Τριμερή Επιτροπή, το καταστατικό της αποκλείει τη συμμετοχή μέλους που κατέχει δημόσιο αξίωμα. Επομένως κανένας επίτροπος δεν είναι μέλος της Τριμερούς και κανένας επίτροπος δεν δήλωσε, μέχρι του παρόντος, ότι σκοπεύει να συμμετάσχει σε προσεχή συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής.

ΕΕ C 268 E, 07/11/2003
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου