Parlamentsfråga - P-3238/2005Parlamentsfråga
P-3238/2005

Petrokemiska anläggningar och medfödda missbildningar på Sicilien

SKRIFTLIG FRÅGA P-3238/05
från Sebastiano Musumeci (UEN)
till kommissionen

Enligt en nationell undersökning, som gjorts på uppdrag av det italienska rättsväsendet, finns den största andelen missbildade barn i den sicilianska staden Gela, där det finns en petrokemisk anläggning.

Av de 13000 barn som föddes i Gela mellan 1992 och 2002 hade nästan 700 fel på hjärtat, musklerna eller skelettet, matsmältningsorganen eller könsorganen. Av undersökningen, som leddes av den italienska samordnaren för det europeiska nätverket om medfödda missbildningar, framgick att det i de allra flesta fall fanns ett samband med förorening med tungmetaller och/eller organiskt klorerade lösningsmedel i hushållsvattnet, bly i förorenade områden, organiska lösningsmedel i arbets- eller boendemiljön, fenolföreningar och fall då modern och fadern kommit i kontakt med bekämpningsmedel.

Enligt en andra undersökning, som gjordes av misstänkta dödsfall bland de 7000 anställda som förflyttats till Agips och Anics avdelningar och som syftade till att fastställa ett samband mellan förekomsten av petrokemiska produkter och tumörer, kommer 641 anställda att ha gått bort i cancer om 40 år.

Man har kunnat påvisa att dödligheten i Gela är högre än det italienska genomsnittet. Dödligheten för män med magcancer var 57 procent högre och för kvinnor med ändtarmscancer 74 procent högre. Antalet män och kvinnor från staden som dog till följd av hjärtsjukdom var 13 respektive 25 procent fler. Procenttalet kvinnor och män som fastställts diagnosen cirros var 20 procent högre.

Kan kommissionen, med tanke på det oacceptabelt höga antalet dödsfall, hjälpa till med att kontrollera spridningen av kemiska substanser samt arbetstagarnas säkerhet och hälsa i de petrokemiska anläggningarna? Hur kan man i sådana fall göra detta utan att frånta medlemsstaterna deras ansvar när det gäller att organisera och tillhandahålla hälso- och sjukvård?

EGT C 327, 30/12/2006