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WRITTEN QUESTION P-2501/07
by Raymond Langendries (PPE-DE)
to the Commission

Subject: VAT - Article 27 of Directive 2006/112/EC

Can Article 27 of Council Directive 2006/112/EC1 of 28 November 2006 on the common system of 
value added tax be interpreted as authorising national legislation to tax services referred to in 
Article 56 of the Directive – and thus considered to be located and, as appropriate, subject to VAT in 
the country of the customer – if the customer has offices that do not have a legal personality distinct 
from that of the service provider established abroad?

Would the answer be the same if:

– the supplier established abroad has not been able entirely to deduct the VAT on the supply of 
services referred to in Article 56;

– the customer is, in his own country, a member of a VAT group in the meaning of Article 9(2) 
of the Directive;

– the supplier is, in his own country, a member of a VAT group in the meaning of Article 9(2) of 
the Directive;

– the supplier and the customer are members of VAT groups in their respective countries in the 
meaning of Article 9(2) of the Directive?
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