
701240.EN PE 399.703

WRITTEN QUESTION P-6537/07
by Iles Braghetto (PPE-DE)
to the Commission

Subject: 'China export'('CE') mark and CE conformity marking

The European Parliament is currently seeking to improve the effectiveness of the CE conformity 
marking which guarantees the safety of products and makes it possible to identify those originating 
from non-EU countries. In the past few years, however, a different ‘CE mark’ has appeared which 
looks almost identical but stands for ‘China exports’ .

The new text of Article 16(2) of Directive 87/404/EEC (as amended by Directive 93/68/EEC1) provides 
that the affixing of markings on the vessels (or the data plate) ‘which are likely to deceive third parties 
as to the meaning and form of the CE marking shall be prohibited’. Article 11(3) of Directive 
88/378/EEC (as amended by Directive 93/68/EEC) reads: ‘the affixing of markings on the toys which 
are likely to deceive third parties as to the meaning and form of the CE marking shall be prohibited’. 
Moreover, Article 15(3) of Directive 93/68/EEC (as amended by Directive 93/68/EEC) reads: ‘Member 
States shall take the measures necessary to prohibit the affixing to products or their packaging 
markings which are likely to deceive third parties as to the meaning and form of the CE marking’.  In 
practice Member States do not seem to be capable of prohibiting the release onto their market, and 
hence onto the European market, of products originating in non-EU countries and already bearing 
such marks. In view of the foregoing,

1. Is the Commission aware of the existence of the ‘China export’ (‘CE’) marking, the symbol for 
which consists of the two letters ‘CE’ and is identical, except for the slightly wider spacing of the 
letters, to the CE conformity marking?

2. The CE marking is not registered for the purpose of intellectual property protection. Does the 
Commission intend to consider whether registering the CE marking as a Community trade mark could 
make it easier to identify counterfeit products?

3. Is the Commission aware that products bearing the China export (‘CE’) marking are already 
circulating in the EU, and may confuse consumers and mislead them into purchasing such items on 
the assumption that they comply with Community legislation?

4. What measures and sanctions does the Commission intend to introduce to prevent the CE 
marking from being hijacked?

5. Does the Commission intend to start negotiations with China with a view to requesting that 
the use of the ‘China export’ marking should cease forthwith?

1 OJ L 220, 30.8.1993, p.1.


