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The Commission, as explained in answer to question E-5103/071 can confirm that, until recently, 
payment transactions carried out in Denmark with payment cards issued in another Member States 
had been subject to a surcharge of up to 3.75% of the transaction value. The decisions on 
surcharging the customer paying with card issued outside Denmark were taken individually by Danish 
merchants on the basis of a Danish law2. This law, however, ceased to apply on 1 November 2009.

In line with Directive 2007/64/EC on payment services in the internal market3, in particular with Article 
52(3) thereof, Member State authorities have the competence to regulate the issue of surcharges, 
taking into account the need to encourage competition and promote the use of efficient payment 
instruments. This Directive has been transposed into the Danish law as the Betalingstjenesteloven4 
and entered into force on 1 November 2009. According to this law, a secondary legislation on the 
issue of surcharging may be issued by the Minister of Economy and Business Affairs. In October 2009 
the Commission has contacted the Danish authorities in order to investigate the exact way in which 
the surcharging option is to be applied in Denmark. The Commission is currently awaiting the 
response of the Danish government.

The Commission intends to ensure that any rules on surcharging on payment transactions in 
Denmark, including possible surcharges on card payments, are applied in accordance with EU law. In 
particular, the Commission will verify whether any possible provision on surcharging on card 
payments does not discriminate against the EU citizens holding payment cards issued in other 
Member States or give preferential treatment to Danish card issuers and acquirers.

1 Question by Mary Honeyball, answer by Mr  McCreevy 12.12.2007, 
see http://www.europarl.europa.eu/QP-WEB/home.jsp.
2 In particular, "Bekendtgørelse nr. 1352 af 17.12.2008 om gebyrer ved brug af internationale betalingsmidler".
3 OJ L 319, 5.12.2007
4 LOV nr. 385 af 25.05.2009


