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Question for written answer P-002043/2014 

to the Commission 
Rule 117 

Herbert Dorfmann (PPE) 

Subject: Tax on sums transferred to Italy 

Under the terms of Italian Revenue Agency measure 2013/151663, since 1 February 2014 banks and 
financial intermediaries in Italy have been required to charge a withholding tax of 20% on sums 
transferred from abroad to natural persons. The Italian State is seeking to ensure that earnings on 
foreign investments, or the equivalent sums in income in Italy, do not go untaxed. 

This rule can be circumvented if the recipient declares that the moneys in question do not constitute 
taxable income in the form of earnings on foreign investments. 

Does the Commission regard this new arrangement as consistent with the rules governing the Single 
European Payment Area? 


