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Question for written answer P-003466/2014 

to the Commission 
Rule 117 

Sergio Gutiérrez Prieto (S&D) 

Subject: Financing basic vocational training through the European Social Fund 

The Secretary of State for Education in the Spanish Government, Montserrat Gomendio, has 
announced that she has reached a preliminary agreement with the Commission to use up to EUR 2 
billion from the European Social Fund to finance the introduction of basic vocational training as 
provided for in the new Law on Education. 

Under Article 15 of Royal Decree 127/2014 of the Spanish Government regulating specific matters 
relating to basic vocational training, this training programme is open to students who meet all of the 
following conditions: they must have reached the age of 15, or turn 15 during the calendar year 
concerned, and they must not be over 17 when starting the course or by the end of the calendar year 
concerned; they must have completed the first cycle of compulsory secondary education or, by way of 
exception, have completed the second course of compulsory secondary education if teaching staff 
have proposed to their parents or legal guardians that they be enrolled in a cycle of basic vocational 
training. 

In the light of both the regulation governing the European Social Fund and the common strategic 
framework, can the Commission confirm whether there is such a preliminary agreement to finance 
basic vocational training? If so, and bearing in mind that the European Social Fund is intended for 
people of working age, does the Commission take the view that the European Social Fund can be 
used to finance national compulsory education systems? 


