• EN - English
  • HR - hrvatski
Parlamentarno pitanje - P-008300/2016Parlamentarno pitanje
P-008300/2016

Vizni režim EU-a i Južne Afrike

31.10.2016

Pitanje za pisani odgovor P-008300-16
upućeno Komisiji
Članak 130.
Tonino Picula (S&D)

Za većinu država članica EU-a za putovanje u Južnu Afriku nositelji diplomatskih, službenih i običnih putovnica ne trebaju vizu, i to za boravak do 90 dana ili do 30 dana. Međutim, vize su potrebne državljanima Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunjske, Estonije, Litve i Latvije, dakle za sedam država članica EU-a.

Istovremeno EU nameće zahtjev za posjedovanje vize građanima Južne Afrike. Pravna stečevina EU-a ne sadrži pravila za takve slučajeve te ne pruža poseban mehanizam kojim bi se od tih zemalja tražilo izuzeće od zahtjeva za posjedovanje vize za građane svih država članica ili usklađivanje uvjeta za izdavanje viza, kao što je primjerice slučaj viznog reciprociteta građana pet zemalja članica kada su u pitanju vize za SAD.

Između EU-a i Južne Afrike na snazi je trgovinski sporazum TDCA kojim je liberalizirano tržište za oko 90 % dobara kojima partneri trguju. Uskoro na snagu stupa novi sporazum između EU-a i SADC EPA-e. No, zahtijevanje viza za sedam zemalja članica znatno ograničava kompetitivnost njihovih poduzeća i radnika na tržištu Južne Afrike.

Razmatra li Komisija mogućnost da uvrsti Južnu Afriku na „pozitivni” popis zemalja kojima nije potrebna viza za EU?

Postoji li mogućnost otvaranja ove teme u okviru političkog dijaloga EU-a i Južne Afrike?