• EN - English
  • HU - magyar
Parlamenti kérdés - P-003696/2017(ASW)Parlamenti kérdés
P-003696/2017(ASW)

Frans Timmermans első alelnök egyesített válasza a Bizottság nevében
Írásbeli kérdések: E-003698/17 , E-003697/17 , E-003721/17 , P-003696/17 , E-003720/17

Jean-Claude Juncker elnök, Frans Timmermans első alelnök, valamint Pierre Moscovici, Hrisztosz Sztilianidesz és Carlos Moedas biztosok valóban mindannyian találkoztak Soros Györggyel 2017. április 27-én, május 31-én, illetve június 1-jén. A találkozók Soros György kérésére jöttek létre. A Dimitrisz Avramopulosz biztossal tervezett találkozóra végül a résztvevők időbeosztásának változása miatt nem került sor.

Az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 11. cikkének (1) és (2) bekezdése szerint az intézmények a megfelelő eszközökkel biztosítják, hogy a polgárok és az érdekképviseleti szervezetek az Unió bármely tevékenységéről véleményt nyilváníthassanak, és azokat nyilvánosan megvitathassák. Az intézményeknek az is kötelessége, hogy az érdekképviseleti szervezetekkel és a civil társadalommal nyílt, átlátható és rendszeres párbeszédet tartsanak fenn. E célból, valamint összhangban az ilyen találkozókkal kapcsolatos információk közzétételéről szóló bizottsági határozattal, a Bizottság tagjai rendszeresen találkoznak szervezetekkel és önálló vállalkozókkal annak érdekében, hogy megismerjék az előttük álló nehézségeket, és megértsék az uniós politikákról és jogszabályokról alkotott nézeteiket.

A találkozókat azok időpontja előtt egy héttel bejelentették, közzétették a biztosok naptárában, valamint az elnök és a biztosok honlapjain.

A találkozók a Bizottság székházába érkező külső látogatók esetében követett szokásos gyakorlatnak megfelelően zajlottak, és nem jártak külön költséggel az intézmény számára.

Soros György megérkezése a több biztossal tartott találkozókon szokásos gyakorlat szerint történt, azaz a Protokollosztály köszöntötte a vendéget, majd elkísérte a megfelelő irodákba. Csak a látogatóként érkező állam-, illetve kormányfőket köszönti az elnök a protokollbejáratnál.

Az akkreditált fotós és videós újságírók a szokásos gyakorlatnak megfelelően meghívást kaptak a Jean-Claude Juncker elnökkel tartott hivatalos sajtófotó-alkalomra.

Habár ez nem kötelessége, a Bizottság a teljes átláthatóság érdekében részletesen ismertette a Jean-Claude Juncker elnökkel tartott találkozó tartalmát, és a 2017. április 27-i déli sajtótájékoztatón válaszolt egy sor, a látogatással kapcsolatos kérdésre.

A találkozókon számos különböző téma szóba került, melyek különösen a budapesti Közép-európai Egyetemhez, az ukrajnai reformfolyamathoz, a nem kormányzati szervezetekről szóló magyar törvényjavaslathoz, az EU gazdasági és monetáris uniójának – és így az euróövezet kormányzásának – Brexit utáni jövőjéhez, az Európa jövőjéről szóló vita körüli általános kérdésekhez, valamint a menekültügyi válsághoz kapcsolódtak.

A dokumentumokhoz való hozzáférést a dokumentumokhoz való nyilvános hozzáférésről szóló 1049/2001/EK rendelet[1] szabályozza.