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Question for written answer P-007003/2017 

to the Commission 
Rule 130 

Rina Ronja Kari (GUE/NGL) 

Subject: Enhanced defence (PESCO) 

In connection with the establishment of enhanced cooperation in the military sphere, the Treaty of 
Lisbon makes it clear that Member States take part in arrangements on a voluntary basis and that they 
can join in at a later stage. 

What scope does a Member State have to withdraw from enhanced cooperation arrangements at a 
later stage? 

 


