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Question for written answer P-005038/2018 

to the Commission 
Rule 130 

Christine Revault d'Allonnes Bonnefoy (S&D) 

Subject: Counting time spent as a volunteer firefighter as working time 

With regard to the judgment of the European Court of Justice in the case of Ville de Nivelles v Rudy 
Matzak establishing that the time during which home workers are required to respond immediately to 
an employer’s requests should be considered working time, can the Commission clarify how this 
judgment should be applied to voluntary service in the civil security forces (firefighters, for example)? 

Must service on a strictly voluntary basis in the civil security forces be considered ‘working time’ within 
the meaning of Directive 2003/88/EC? 

If so, can derogations be introduced at national level so that citizens can voluntarily serve in the civil 
security forces, for payment or not, without the time spent doing this being considered as working time, 
so that their voluntary commitment is not restricted by the upper limits for daily, weekly or annual 
working time? 


