• EN - English
  • RO - română
Întrebare parlamentară - P-005832/2018(ASW)Întrebare parlamentară
P-005832/2018(ASW)

Răspuns dat de dna Gabriel în numele Comisiei Europene

1. În Comunicarea sa[1] și în planul său de acțiune[2] Comisia precizează că va evalua, cu ajutorul Grupului european al autorităților de reglementare pentru serviciile mass-media audiovizuale, punerea în aplicare a Codului de bune practici pentru a identifica dacă și în ce măsură platformele individuale își îndeplinesc angajamentele. În cazul în care rezultatele nu sunt satisfăcătoare, Comisia poate propune acțiuni suplimentare, inclusiv acțiuni cu caracter de reglementare. Domeniul exact de aplicare al unei eventuale intervenții în materie de reglementare în acest context poate fi stabilit numai pe baza evaluării generale a Codului de bune practici.

2. Recomandarea Comisiei privind rețelele de cooperare în materie electorală, transparența online, protecția împotriva incidentelor de securitate cibernetică și combaterea campaniilor de dezinformare în contextul alegerilor pentru Parlamentul European[3] prevede măsuri de combatere a campaniilor de dezinformare în contextul alegerilor. Planul de acțiune[4] subliniază dimensiunea transnațională a dezinformării și solicită o cooperare strânsă între instituțiile Uniunii și statele membre. Combaterea dezinformării online nu poate fi abordată în mod satisfăcător de către statele membre în mod individual și, prin urmare, ar putea fi realizată mai bine prin cooperare la nivelul Uniunii.

3. Răspunsul Comisiei cu privire la dezinformare se bazează pe respectarea deplină a protecției libertății de exprimare. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală a Uniunii Europene, consacrată în tratate și în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și în constituțiile statelor membre.

Ultima actualizare: 15 februarie 2019
Aviz juridic - Politica de confidențialitate