• EN - English
  • HU - magyar
Parlamenti kérdés - P-000308/2019Parlamenti kérdés
P-000308/2019

Soros György és az Európai Bizottság kapcsolata

Írásbeli választ igénylő kérdés P-000308-19
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 130. cikke
Andrea Bocskor (PPE)

Az Európai Bizottság tagjainak nyilvános naptára szerint[1] az elmúlt négy évben Soros György összesen legalább 15 alkalommal folytatott személyes tárgyalást az Európai Bizottság elnökével, első alelnökével, alelnökeivel és biztosokkal.

A lobbyfacts.eu[2] adatai szerint Soros György egyik NGO-ja, az Open Society European Policy Institute lobbistái 2014 és 2018 között legkevesebb 49 alkalommal tárgyaltak az Európai Bizottság vezető tisztségviselőivel (biztosokkal, kabinettagokkal, főigazgatókkal). Soros György és lobbistái az elmúlt esztendőkben összesen tehát legalább 64 alkalommal tárgyaltak az Európai Bizottság vezető tisztségviselőivel. Ennyiszer az Unió tagországainak egyetlen állam‐ illetve kormányfőjének sem volt lehetősége az Európai Bizottság vezetőivel közvetlenül egyeztetni.

Az Európai Bizottság tagjainak nyilvános naptára szerint Christos Stylianides biztos 2017. május 31-én személyes találkozón fogadta Soros Györgyöt.

A találkozóval kapcsolatban kérdezem a következőket:

Ki kezdeményezte a találkozót és miért jött létre?

Miről volt szó a tárgyaláson?

Helyénvalónak tartja-e a Bizottság, hogy demokratikus választásokon szerzett politikai felhatalmazással nem rendelkező személy, egy ismert üzletember, ilyen gyakorisággal egyeztethessen az Európai Bizottság vezető tisztségviselőivel?

Utolsó frissítés: 2019. február 14.
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat