• EN - English
  • RO - română
Întrebare parlamentară - P-000568/2020Întrebare parlamentară
P-000568/2020

Utilizarea incineratoarelor moderne în gestionarea deșeurilor

Întrebarea prioritară cu solicitare de răspuns scris P-000568/2020
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Nicolae Ştefănuță (Renew)

În data de 27 august 2019, Consiliul General al Municipiului București a aprobat Master Planul privind gestionarea deșeurilor care prevede construcția unui incinerator uriaș în capitală.

Conform legislației europene, gestionarea deșeurilor trebuie să respecte colectarea separată, ierarhia deșeurilor și reducerea depozitării deșeurilor înainte de a recurge la soluții care afectează mediul și sănătatea, precum incinerarea. Articolul 3 alineatul (3) din Directiva 2018/2001 prevede ca statele membre să nu finanțeze proiectele de incinerare dacă nu au respectat, în prealabil, ierarhia deșeurilor, obligații prevăzute la articolele 24 și 25 din directiva deja citată, dar și la articolul 4 din Directiva 2008/98/EC.

Conform unui studiu recent din 2018 realizat de ToxicoWatch, în Țările de Jos, incineratoarele moderne depășesc limitele impuse pentru emisiile de dioxine, care afectează grav sănătatea. Acest studiu este cu atât mai mult îngrijorător pentru bucureșteni, care trăiesc deja într-un oraș foarte poluat.

Uniunea Europeană, prin Planul de acțiune pentru o economie circulară, precum și BEI, au prevăzut încetarea finanțării construcțiilor de incineratoare, pentru a încuraja investițiile care respectă spiritul economiei circulare.

Consideră Comisia compatibilă construirea unui incinerator uriaș cu legislația europeană privind gestionarea deșeurilor? Există vreun studiu de impact privind efectele emisiilor incineratoarelor moderne asupra mediului și a sănătății?

Ultima actualizare: 25 septembrie 2020
Aviz juridic - Politica de confidențialitate