Parlementaire vraag - P-002498/2020(ASW)Parlementaire vraag
P-002498/2020(ASW)

Antwoord van mevrouw Kyriakides namens de Europese Commissie

De Commissie heeft haar onafhankelijke Wetenschappelijke Comité inzake gezondheids-, milieu‐ en opkomende risico's[1] opdracht gegeven de mogelijke gezondheidsrisico’s in verband met blootstelling aan elektromagnetische velden te beoordelen. Het Comité heeft vijf adviezen uitgebracht[2] die geen van allen een herziening van de in Aanbeveling 1999/519/EG van de Raad[3] vastgestelde limieten rechtvaardigen. In die aanbeveling van de Raad wordt een voorzorgsbenadering gevolgd: de grenswaarden voor de blootstelling van de bevolking omvatten een verkleiningsfactor van 50 tegen de drempelwaarden voor negatieve gezondheidseffecten om rekening te houden met biologische variabiliteit, onzekerheden en variatie in externe factoren.

Deze kwestie blijft echter constant in onderzoek. De in de aanbeveling vastgestelde limieten zijn gebaseerd op onafhankelijke richtsnoeren van de Internationale Commissie voor bescherming tegen niet-ioniserende straling[4], waarbij rekening is gehouden met alle relevante wetenschappelijke studies. Naar aanleiding van de recente herziening van deze richtsnoeren, die op 24 maart 2020 is gepubliceerd[5] herbeoordeelt de Commissie de situatie nu, in samenwerking met het Wetenschappelijk Comité, en, indien nodig, met het mechanisme voor wetenschappelijk advies[6]. De herbeoordeling zal een diepgaande evaluatie van de momenteel beschikbare wetenschappelijke gegevens omvatten.

Verwacht wordt dat 5G-netwerken kleinere cellen met lagere vermogensniveaus en dus lagere blootstellingsniveaus zullen gebruiken dan de bestaande (grote) cellen in 4G-netwerken. De totale blootstelling door de uitrol van 5G-netwerken moet vergelijkbaar zijn met de bestaande niveaus en ver onder de veilige gezondheidsgrenswaarden voor de blootstelling van de bevolking blijven die op internationaal niveau zijn vastgesteld en op EU-niveau zijn aanbevolen. Ook zal 5G over het algemeen gebruikmaken van lagere zendvermogens in frequentiebanden die reeds sinds lange tijd voor andere toepassingen worden gebruikt.

Laatst bijgewerkt op: 14 juli 2020
Juridische mededeling - Privacybeleid