Alocarea bugetară corespunzătoare Parchetului European
4.8.2020
Întrebarea prioritară cu solicitare de răspuns scris P-004494/2020
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Nicolae Ştefănuță (Renew)
În concluziile sale din 17-21 iulie, Consiliul a invitat Comisia să prezinte noi măsuri care să protejeze bugetul UE și instrumentul Next Generation EU împotriva fraudei și a neregulilor. Deși Parchetul European (EPPO) ar trebui să joace un rol important în atingerea acestui obiectiv, procurorul-șef european a menționat că trebuie abordate dificultățile financiare și lipsa de personal.
- 1.Având în vedere că, în 2018, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a avut 389 de angajați și a efectuat 1 259 de analize preliminare, pe baza cărora a inițiat 219 anchete administrative, care sunt așteptările Comisiei privind numărul de anchete penale (care să respecte pe deplin dreptul procesual penal al statelor membre participante) pe care le-ar putea efectua Parchetul European cu 140 de procurori europeni delegați? Numărul de procurori europeni de care dispune corespunde volumului de muncă preconizat al EPPO?
- 2.Va organiza Comisia în 2021, împreună cu autoritatea bugetară, o revizuire adecvată a necesităților EPPO pentru 2022 și după această dată și poate aceasta garanta resurse suficiente în marja rubricii, având în vedere că Consiliul European nu are în vedere o revizuire la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual (CFM)?
- 3.De ce ea ales Comisia să nu includă EPPO în rubrica 7 din CFM, având în vedere că bugetul UE trebuie să finanțeze administrarea acestuia în mod adecvat?
Ultima actualizare: 7 august 2020