Înapoi la portalul Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Întrebări parlamentare
PDF 56kWORD 11k
12 februarie 2021
P-000881/2021
Întrebarea prioritară cu solicitare de răspuns scris  P-000881/2021
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Domènec Ruiz Devesa (S&D), Dietmar Köster (S&D), Bettina Vollath (S&D), Maria Grapini (S&D), Łukasz Kohut (S&D), Juan Fernando López Aguilar (S&D), Kati Piri (S&D), Milan Brglez (S&D), Pietro Bartolo (S&D), Sylvie Guillaume (S&D), Giuliano Pisapia (S&D), Isabel Santos (S&D)
 Răspuns scris 
 Subiect: Returnări masive la frontierele externe ale UE

La 30 ianuarie 2021, Le Monde a publicat un articol intitulat „UE acuzată de returnări ilegale”(1), care descrie returnările masive de la frontierele externe ale UE, inclusiv în Ungaria, Croația și Grecia, toate acestea fiind țări în care Frontex își desfășoară activitatea. Articolul menționează că, potrivit Comitetului Helsinki din Ungaria, Ungaria a efectuat 50 000 de returnări începând din 2016. În pofida hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 17 decembrie 2020, care stabilește că regimul juridic maghiar încalcă dreptul de azil, guvernul Ungariei continuă aceste practici. La 8 februarie 2021, Le Monde a publicat articolul „Noi acuzații la adresa agenției Frontex a UE”(2), care descrie lipsa luării în considerare a drepturilor fundamentale în cadrul Frontex și constată că Forumul pentru drepturile fundamentale nu a fost consultat aproape niciodată.

1. Începând din 2015, a informat Frontex Comisia și Consiliul de administrație al Frontex cu privire la toate cazurile de returnare în Ungaria sau în celelalte țări menționate în articol?

2. Ce mecanisme de monitorizare are Comisia la dispoziție pentru a identifica returnările ilegale, în special în Ungaria, având în vedere că Frontex și-a suspendat operațiunile în această țară?

3. Având în vedere că securitatea juridică a fost stabilită prin hotărârea CJUE din 17 decembrie 2020, cum va utiliza Comisia instrumentele de care dispune pentru a asigura respectarea statului de drept în UE?

(1)„L’UE accusée de refoulements illégaux” [„UE acuzată de returnări ilegale”], Le Monde, 30 ianuarie 2021.
(2)„Nouvelles accusations contre l'agence européene Frontex” [„Noi acuzații la adresa agenției Frontex a UE”], Le Monde, 8 februarie 2021.
Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 17 februarie 2021Aviz juridic - Politica de confidențialitate