Întrebare parlamentară - P-001252/2022(ASW)Întrebare parlamentară
P-001252/2022(ASW)

Răspuns dat de dna Johansson în numele Comisiei Europene

1. Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) și Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (EUROPOL) au oferit sprijin operațional și asistență statelor membre imediat după începerea războiului. La 27 aprilie 2022, Frontex detașase personal în România, Slovacia, Polonia și Republica Moldova. În mod similar, EUROPOL trimisese personal și agenți invitați în toate cele patru state membre învecinate cu Ucraina. Nu în ultimul rând, Agenția Uniunii Europene pentru Azil oferă sprijin operațional în nouă state membre, și anume Malta, Italia, Grecia, Spania, Cipru, România, Belgia, Letonia și Lituania. De asemenea, este pregătită să detașeze în Republica Moldova agenți contractuali, însoțiți de interpreți. În total, agențiile din domeniul justiției și afacerilor interne (JAI) au trimis aproape 350 de experți în regiune, inclusiv în Republica Moldova.

2. În temeiul articolului 41 alineatul (1) din Regulamentul Frontex[1], pe baza evaluării vulnerabilității și a unei analize a tabloului situației la nivel european, directorul executiv al Frontex recomandă statului membru în cauză să solicite ca Frontex să inițieze, să desfășoare sau să adapteze operațiuni comune, intervenții rapide la frontieră sau orice alte acțiuni relevante desfășurate de agenție. Frontex și Agenția Uniunii Europene pentru Azil sunt în contact permanent cu statele membre afectate de fluxurile de refugiați din Ucraina care caută protecție în UE. Comisia nu are cunoștință de niciun caz de respingere de către o agenție a UE a vreunei cereri adresate de un stat membru în acest context.

3. Întrucât rezerva de intervenție pentru azil nu a fost încă instituită, directorul executiv al EUAA a lansat un apel statelor membre și a primit un răspuns favorabil din partea câtorva state care sunt pregătite să își trimită experții pentru a participa la operațiunile agenției.

Ultima actualizare: 25 mai 2022
Aviz juridic - Politica de confidențialitate