Zone protejate și aplicarea de către România a Directivei Habitate
18.5.2022
Întrebarea prioritară cu solicitare de răspuns scris P-001872/2022
adresată Comisiei
Articolul 138 din Regulamentul de procedură
Nicolae Ştefănuță (Renew)
La 23 martie 2022, plenul Camerei Deputaților din România a adoptat un proiect de lege care prevede că obiectivele de investiții pentru realizarea proiectelor hidroelectrice aflate în desfășurare cu un procent de realizare de peste 60 % sunt considerate proiecte de interes public major și de siguranță și securitate națională și trebuie puse în aplicare, chiar dacă se află într-o zonă protejată și vor avea un impact grav asupra ecosistemelor. În prezent, lucrările la aceste proiecte sunt oprite prin hotărâri judecătorești definitive. Inițiativa legislativă așteaptă în prezent o decizie a Curții Constituționale a României.
- 1.A notificat România Comisia cu privire la adoptarea unei astfel de legi și a solicitat aplicarea articolului 6 alineatul (4) din Directiva Habitate?
- 2.În conformitate cu orientările de la articolul 6 din Directiva Habitate, punctele 3 și 4, notificarea trebuie efectuată de la caz la caz. Reprezintă o astfel de dispoziție generală, cum este cazul proiectului de lege adoptat, o transpunere corectă a Directivei Habitate? A solicitat România un aviz al Comisiei, în temeiul procedurii de la articolul 6 alineatul (3) și alineatul (4), pentru orice proiect de hidrocentrală?
- 3.Care este stadiul procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor INF 20-1687 în transpunerea Directivei 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică?