- Gianfranco Dell'Alba meddelade att han på morgonen hade försökt få tag på gårdagens protokoll för att göra ett inlägg om sammanträdets gång. Han hade då informerats om att dokumentet inte var tillgängligt och frågade om orsaken till detta. (Talmannen påminde talaren om att de senaste ändringarna av arbetsordningen hade inneburit att protokollet från föregående dags sammanträde inte längre delades ut på morgonen utan i början av eftermiddagen.)
- José Ribeiro e Castro hänvisade till ett förslag till direktiv om mänskliga vävnader och celler, vilket nyligen hade genomgått parlamentets första behandling i ett betänkande av Liese (Antagna texter av den 10 april 2003 (P5_TA(2003)0182)). Enligt uppgift hade rådet vid ett sammanträde denna vecka praktiskt taget ignorerat parlamentets ståndpunkt. Han bad talmannen uppmana rådet att respektera såväl parlamentets rättigheter som dess ståndpunkt inför andra behandlingen, bland annat i syfte att undvika en långdragen förlikning. (Talmannen noterade denna begäran.)
- Patricia McKenna underströk först vikten av att parlamentet rättade sig efter de texter som det själv antagit, också i samband med val av mat att servera i sina restauranger. Därefter undrade hon om det fanns någon möjlighet att hindra stötande material, till exempel pornografi som skickas på elektronisk väg utifrån, från att nå fram till parlamentets datorer. (Talmannen svarade att de ansvariga avdelningarna är medvetna om problemet och gör allt som är tekniskt möjligt för att lösa det.)
- Mary Elizabeth Banotti (kvestor) anslöt sig till de två önskemål som föregående talare hade framfört. Angående den andra punkten påpekade hon att kvestorerna föregående dag hade diskuterat frågan och att en expertgrupp skulle samlas en vecka senare.
- Ioannis Marinos meddelade att han hade utsatts för hot angående sitt ställningstagande i frågan om läget på Cypern. Ett meddelande skrivet på en karta över ön hade lämnats på hans kontor. Han bad om förstärkta interna säkerhetsåtgärder för att något liknande inte skulle hända igen. (Den sittande talmannen svarade att han skulle vidarebefordra begäran till parlamentets talman och kvestorerna.)
- Bruno Gollnisch meddelade att den franska revisionsrätten hade kritiserat finansförvaltningen i en antirasistisk sammanslutning, bland annat genom att peka på felaktig användning av allmänna medel. Denna kritik innebar ett utpekande av bland andra Fodé Sylla. Med tanke på de allvarliga anklagelserna angående hedern hos en av parlamentets ledamöter, ansåg han att parlamentet tillsammans med den berörda ledamoten borde tillsätta en grupp för att utreda frågan. (Talmannen svarade att den berörda ledamoten inte var närvarande och att man därför inte kunde gå vidare med denna begäran.)
2. Begäran om upphävande av parlamentarisk immunitet
Behöriga grekiska myndigheter hade den 6 maj 2003 översänt en begäran om upphävande av Efstratios Korakas immunitet.
I enlighet med artikel 6.2 i arbetsordningen hänvisades denna begäran till utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden.
3. Utskottens och delegationernas sammansättning
På begäran av ELDR-gruppen och sekreteriatet för de grupplösa ledamöterna godkände parlamentet följande utnämningar:
- utskottet PETI och RETT: Marie-France Stirbois
- Delegationen för förbindelserna med Centralamerika och Mexiko: Enrique Monsonís Domingo
4. Meddelande om rådets gemensamma ståndpunkter
Talmannen meddelade att han i enlighet med artikel 74.1 i arbetsordningen från rådet hade mottagit rådets gemensamma ståndpunkter, skälen till antagandet av dessa samt kommissionens ståndpunkter om:
- Europaparlamentets och rådets direktiv om vidareutnyttjande och kommersialisering av information från den offentliga sektorn (C5-0251/2003 - 2002/0123(COD) - SEK(2003) 627 - 7946/1/2003 - 9279/2003)
Hänvisat till ansvarigt utskott: ITRE
hänvisat för yttrande vid första behandlingen: CULT, ECON, JURI, LIBE
- Europaparlamentets och rådets beslut om antagande av ett flerårigt program (2003-2005) för övervakning av eEurope, spridning av goda arbetsmetoder och förbättrad nät- och informationssäkerhet (MODINIS) (C5-0252/2003 - 2002/0187(COD) - SEK(2003) 635 - 7948/1/2003 - 9282/2003)
Hänvisat till ansvarigt utskott: ITRE
hänvisat för yttrande vid första behandlingen: BUDG, CULT, LIBE
Den tidsfrist på tre månader som parlamentet har för att yttra sig började således löpa påföljande dag, fredagen den 6 juni 2003.
5. Inkomna dokument
Talmannen hade mottagit följande dokument: från rådet och kommissionen:
- Yttrande från rådet om förslag till anslagsöverföring 10/2003 från kapitel till kapitel inom avsnitt III - kommissionen - del B - Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2003 (C5-0248/2003 - 2003/2072(GBD))
hänvisat till
ansvarigt utskott:
BUDG
- Europeiska unionens råd: Initiativ från Konungariket Spanien inför antagandet av rådets akt om upprättande i enlighet med artikel 34 i Fördraget om Europeiska unionen av konventionen om tullförvaltningarnas kamp mot olaglig narkotikahandel på öppet hav (5382/2002 - C5-0249/2003 - 2003/0816(CNS))
hänvisat till
ansvarigt utskott:
LIBE
rådgivande utskott:
JURI
rättslig grund:
artikel 34.2 i EG-fördraget
- Europeiska unionens råd: Republiken Greklands initiativ inför antagandet av rådets beslut om fastställande av minimibeteckningar på skyltar vid yttre gränsövergångsställen (8830/2003 - C5-0253/2003 - 2003/0815(CNS))
hänvisat till
ansvarigt utskott:
LIBE
rättslig grund:
artikel 62.2 i EG-fördraget
- Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om att fastställa kvalitets- och säkerhetsnormer för donation, tillvaratagande, kontroll, bearbetning, förvaring och distribution av mänskliga vävnader och celler (KOM(2003) 340 - C5-0254/2003 - 2002/0128(COD))
hänvisat till
ansvarigt utskott:
ENVI
rådgivande utskott:
BUDG, JURI
rättslig grund:
artikel 152.4 i EG-fördraget
6. Bröstcancer (debatt)
Betänkande om bröstcancer [2002/2279(INI)] - Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. Föredragande: Karin Jöns (A5-0159/2003)
Karin Jöns redogjorde för sitt betänkande.
Talare: Anna Diamantopoulou (ledamot av kommissionen).
Talare: Ria G.H.C. Oomen-Ruijten för PPE-DE-gruppen, Catherine Stihler för PSE-gruppen, Johanna L.A. Boogerd-Quaak för ELDR-gruppen, Nelly Maes för Verts/ALE-gruppen, Antonio Mussa för UEN-gruppen, María Antonia Avilés Perea, Lissy Gröner, Marie-Thérèse Hermange, Anna Karamanou, Regina Bastos, Olga Zrihen och Eija-Riitta Anneli Korhola.
Talare: Joke Swiebel, Fiorella Ghilardotti och María Elena Valenciano Martínez-Orozco.
Talmannen förklarade debatten avslutad.
Omröstning: punkt28
7. ***I (debatt)
Betänkande
Talare: Anna Diamantopoulou (ledamot av kommissionen).
Talare: Ian Stewart Hudghton (föredragande av yttrande från utskottet PECH), Françoise Grossetête för PPE-DE-gruppen, Dorette Corbey för PSE-gruppen, Marit Paulsen för ELDR-gruppen, Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf för Verts/ALE-gruppen, Véronique Mathieu för EDD-gruppen, Emilia Franziska Müller, Catherine Stihler, Jillian Evans, Phillip Whitehead, Albert Jan Maat, Michl Ebner och Anna Diamantopoulou.
Talmannen förklarade debatten avslutad.
Omröstning: punkt13
8. Föredragningslista
Talare: Minerva Melpomeni Malliori begärde, mot bakgrund av att hennes betänkande (A5-0122/2003) inte skulle kunna debatteras förrän under torsdag eftermiddag, att betänkandet skulle behandlas utan debatt och gå till omröstning vid omröstningen kl. 12.00.
Talare: Mary Elizabeth Banotti (kvestor) påpekade att de olika påtryckningsgrupperna inte skulle få hindra passagen till ingången av plenisalen. Bernd Posselt återkom till inlägget av Minerva Melpomeni Malliori och beklagade att den föredragningslista som fastställts på måndagen inte längre följdes på torsdagen samt begärde för övrigt att den tid som avsatts för debatter under torsdagens sammanträden skulle utnyttjas bättre. Patricia McKenna som, även om hon inte var emot förslaget från Minerva Melpomeni Malliori, bad kommissionen att redogöra för sin inställning till parlamentets ändringsförslag framför allt när det gäller märkning, Anna Diamantopoulou (ledamot av kommissionen) redogjorde för detta.
Talmannen förelade kammaren förslaget från Minerva Melpomeni Malliori för godkännande.
Parlamentet godkände denna begäran.
ORDFÖRANDESKAP: David W. MARTIN Vice talman
Talare: Bernd Posselt begärde att man i framtiden redan på måndagarna skulle bestämma vilka ärenden som skulle behandlas med debatt och vilka utan. Han menade dessutom att den omröstning som just hade ägt rum inte var i enlighet med arbetsordningen. Han menade att endast parlamentets talman kunde besluta om att en debatt skulle utgå, i och med att arbetsplanen hade fastställts redan under måndagen. (Talmannen påpekade att då det enligt arbetsordningen rörde sig om "talmannen" gäller det även en vice talman som sitter ordförande).
9. Föredragningslistan för sammanträdet den 18 juni
Vid sitt möte torsdag förmiddag beslutade talmanskonferensen att föreslå parlamentet följande ändringar av föredragningslistan för sammanträdet den 18 juni:
Kl. 15.00 - 16.00:
Extra debatt om Europeiska konventet (artikel 111 a)
Kl. 16.00 -19.00:
Uttalande om Mellanöstern
Uttalande om Förenta nationernas program för olaglig handel med handeldvapen och lätta vapen
Kl. 19.00 - 20.00, 21.00 - 24.00
Uttalande om framtiden för textilavtalet inom ramen för förhandlingarna inom WTO
Omröstningsresultaten (ändringsförslag, särskilda omröstningar, delade omröstningar etc.) återfinns i bilaga 1 till protokollet.
10. Ämnen som bryter ned ozonskiktet ***I (artikel 110a i arbetsordningen) (omröstning)
Betänkande om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 2037/2000 om ämnen som bryter ned ozonskiktet vad gäller de användningsområden för haloner som är av avgörande betydelse, export av haloner, export av produkter och utrustning som innehåller klorfluorkarboner samt kontroller av bromklormetan [KOM(2002) 642 - C5-0554/2002 - 2002/0268(COD)] - Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Föredragande: Caroline F. Jackson (A5-0179/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 1)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG, ÄNDRINGSFÖRSLAG och FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs genom en enda omröstning(P5_TA(2003)0252)
11. Främjande av arbetstagarnas ekonomiska delaktighet (artikel 110a i arbetsordningen) (omröstning)
Betänkande om meddelandet från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om en ram för främjande av arbetstagarnas ekonomiska delaktighet [KOM(2002) 364 - C5-0527/2002 - 2002/2243(INI)] - Utskottet för sysselsättning och sociala frågor. Föredragande: Winfried Menrad (A5-0150/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 2)
RESOLUTIONSFÖRSLAG
Antogs genom en enda omröstning (P5_TA(2003)0253)
12. Produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel: officiella kontroller ***I (omröstning)
Betänkande om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av officiella kontroller av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel [KOM(2002) 377 - C5-0340/2002 - 2002/0141(COD)] - Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Föredragande: Horst Schnellhardt (A5-0156/2003).
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 3)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG
Godkändes såsom ändrat av parlamentet (P5_TA(2003)0254)
FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs (P5_TA(2003)0254)
13. Rökaromer ***I (omröstning)
Betänkande om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om rökaromer som används eller är avsedda att användas i eller på livsmedel [KOM(2002) 400 - C5-0348/2002 - 2002/0163(COD)] - Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Föredragande: Minerva Melpomeni Malliori (A5-0122/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 4)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG
Godkändes såsom ändrat av parlamentet (P5_TA(2003)0255)
FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs (P5_TA(2003)0255)
Talare:
- Bernd Posselt hävdade att omröstningen om detta betänkande borde ogiltigförklaras. (Talmannen fråntog talaren ordet).
14. Stödsystem för producenter av vissa grödor * (omröstning)
Betänkande om förslaget till rådets förordning om upprättande av gemensamma bestämmelser för direktstöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken och om upprättande av stödsystem för producenter av vissa grödor [KOM(2003) 23 - C5-0040/2003 - 2003/0006(CNS)] - Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Arlindo Cunha (A5-0197/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 5)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG
Godkändes såsom ändrat av parlamentet (P5_TA(2003)0256)
FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs (P5_TA(2003)0256)
Inlägg om omröstningen:
- Avril Doyle ställde före omröstningen en fråga till kommissionen, vilken besvarades av kommissionsledamot Franz Fischler.
- Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf yttrade sig om en rättelse till ändringsförslag 33 (Talmannen försäkrade honom om att nödvändiga åtgärder skulle vidtas).
- Lutz Goepel, föredraganden och Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf yttrade sig om ändringsförslagen 44, 110 och 142.
- Terence Wynn, ordförande i budgetutskottet, hade frågat kommissionen om beloppen i de ändringsförslag som parlamentet antagit var inom gränserna för budgetplanen fram till 2006. (Kommissionen hade meddelat att ändringsförslagen i kommissionens förslag inte nödvändigtvis skulle innebära att utgifterna skulle överskridas inom ramen för budgetplanen. Förvaltningskommittérnas beslut skulle möjliggöra att utgifterna skulle kunna hållas inom de planerade gränserna.)
15. Stöd till utveckling av landsbygen genom EUGFJ * (omröstning)
Betänkande om förslaget till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1257/1999 om stöd från Europeiska utvecklings- och garantifonden för jordbruket (EUGFJ) till utveckling av landsbygden, och om upphävande av förordning (EG) nr 2826/2000 [KOM(2003) 23 - C5-0041/2003 - 2003/0007(CNS)] - Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Karl Erik Olsson (A5-0182/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 6)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG
Godkändes såsom ändrat av parlamentet (P5_TA(2003)0257)
FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs(P5_TA(2003)0257)
Inlägg om omröstningen:
- Terence Wynn (ordförande i budgetutskottet) upprepade vad han påpekat under föregående omröstning, nämligen att samma förfarande skulle gälla för de andra betänkandena i jordbrukspaketet.
16. Spannmål (GOM) * (omröstning)
Betänkande om förslaget till rådets förordning om den gemensamma organisationen av marknaden för spannmål [KOM(2003) 23 - C5-0042/2003 - 2003/0008(CNS)] - Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Dominique F.C. Souchet (A5-0174/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 7)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG
Godkändes såsom ändrat av parlamentet (P5_TA(2003)0258)
FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs (P5_TA(2003)0258)
17. Torkat foder (GOM) * (omröstning)
Betänkande om förslaget till rådets förordning om den gemensamma organisationen av marknaden för torkat foder för regleringsåren 2004/2005 till 2007/2008 [KOM(2003) 23 - C5-0044/2003 - 2003/0010(CNS)] - Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Dominique F.C. Souchet (A5-0175/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 8)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG
Godkändes såsom ändrat av parlamentet (P5_TA(2003)0259)
FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs(P5_TA(2003)0259)
18. Ris (GOM) * (omröstning)
Betänkande om förslaget till rådets förordning om den gemensamma organisationen av marknaden för ris [KOM(2003) 23 - C5-0043/2003 - 2003/0009(CNS)] - Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Carlos Bautista Ojeda (A5-0183/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 9)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG
Godkändes såsom ändrat av parlamentet (P5_TA(2003)0260)
FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs(P5_TA(2003)0260)
Inlägg om omröstningen:
- Föredraganden bad om att ändringsförslag 61 i harmoniseringssyfte skulle gå till omröstning före ändringsförslag 6, vilket talmannen samtyckte till.
19. Mjölk och mjölkprodukter (avgift) * (omröstning)
Betänkande om förslaget till rådets förordning om införande av en avgift inom sektorn för mjölk och mjölkprodukter [KOM(2003) 23 - C5-0046/2003 - 2003/0012(CNS)] - Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Elisabeth Jeggle (A5-0177/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 10)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG
Godkändes såsom ändrat av parlamentet (P5_TA(2003)0261)
FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs(P5_TA(2003)0261)
20. Mjölk och mjölkprodukter (GOM) * (omröstning)
Betänkande om förslaget till rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1255/1999 om den gemensamma organisationen av marknaden för mjölk och mjölkprodukter [KOM(2003) 23 - C5-0045/2003 - 2003/0011(CNS)] - Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: Elisabeth Jeggle (A5-0181/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 11)
KOMMISSIONENS FÖRSLAG
Godkändes såsom ändrat av parlamentet (P5_TA(2003)0262)
FÖRSLAG TILL LAGSTIFTNINGSRESOLUTION
Antogs(P5_TA(2003)0262)
21. Multifunktionellt jordbruk (omröstning)
Betänkande om det multifunktionella jordbruket och reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken [2003/2048(INI)] - Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling. Föredragande: María Rodríguez Ramos (A5-0189/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 12)
RESOLUTIONSFÖRSLAG
Antogs (P5_TA(2003)0263)
22. Möte mellan trojkan och deltagarländerna i stabilitetspakten för sydöstra Europa (omröstning)
Resolutionsförslag B5-0283, 0288, 0289, 0290, 0291 och 0294/2003
23. Turkiets ansökan om medlemskap i EU (omröstning)
Betänkande om Turkiets ansökan om medlemskap i Europeiska unionen [KOM(2002) 700 - C5-0104/2003 - 2000/2014(COS)] - Utskottet för utrikesfrågor, mänskliga rättigheter, gemensam säkerhet och försvarspolitik. Föredragande: Arie M. Oostlander (A5-0160/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 14)
RESOLUTIONSFÖRSLAG
Antogs (P5_TA(2003)0265)
Inlägg om omröstningen:
- Joost Lagendijk (vice ordförande i delegationen EU-Turkiet) lade fram ett muntligt ändringsförslag till ändringsförslag 11. Johannes (Hannes) Swoboda, för PSE-gruppen, samtyckte till detta förslag medan Arie M. Oostlander (föredragande) förklarade sig vara emot det.
Talmannen konstaterade, efter att åter ha sett på den föreslagna ändringen, att det egentligen var ett tillägg och föreslog att parlamentet skulle rösta om detta förslag som tillägg, vilket antogs genom EO.
24. Val i Nigeria (omröstning)
Resolutionsförslag B5-0285, 0286, 0292, 0295 och 0296/2003
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 15)
GEMENSAMT RESOLUTIONSFÖRSLAG RC-B5-0285/2003 (ersätter B5-0285, 0286, 0292, 0295 och 0296/2003):
inlämnat av följande ledamöter:
John Alexander Corrie och Charles Tannock för PPE-DE-gruppen,
Margrietus J. van den Berg för PSE-gruppen,
Maria Johanna (Marieke) Sanders-ten Holte för ELDR-gruppen,
Nelly Maes, Caroline Lucas, Didier Rod och Paul A.A.J.G. Lannoye för Verts/ALE-gruppen,
Luisa Morgantini för GUE/NGL-gruppen.
Antogs (P5_TA(2003)0266)
25. Den öppna samordningsmetoden (omröstning)
Betänkande om analys av den öppna samordningsmetoden på områdena för sysselsättning och sociala frågor samt framtidsperspektiv [2002/2223(INI)] - Utskottet för sysselsättning och sociala frågor. Föredragande: Miet Smet (A5-0143/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 16)
RESOLUTIONSFÖRSLAG
Antogs(P5_TA(2003)0267)
26. Tillämpningen av den öppna samordningsmetoden (omröstning)
Betänkande om kvinnor och idrott [2002/2280(INI)] - Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. Föredragande: Geneviève Fraisse (A5-0167/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 18)
RESOLUTIONSFÖRSLAG
Antogs (P5_TA(2003)0269)
Inlägg om omröstningen:
- Geneviève Fraisse (föredragande) underströk före omröstningen att hon hade godkänt anmodandena från PPE-DE-gruppen om att låta punkterna 10, 17, 34 samt skäl C utgå. Hon hade dessutom lagt fram ett muntligt ändringsförslag till punkt 32.
Talmannen konstaterade att inte ett tillräckligt antal ledamöter motsatte sig att detta muntliga ändringsförslag beaktades. Det införlivades således.
28. (omröstning)
Betänkande om bröstcancer [2002/2279(INI)] - Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. Föredragande: Karin Jöns (A5-0159/2003)
(Enkel majoritet erfordrades)
(Omröstningsresultat: bilaga 1, punkt 19)
RESOLUTIONSFÖRSLAG
Antogs (P5_TA(2003)0270)
° ° ° °
Talare:
- Bernd Posselt återkom till sina tidigare inlägg och protesterade mot det förfarande som tillämpats för betänkandet av Minerva Melpomeni Malliori och ansåg att bestämmelserna i arbetsordningen inte hade respekterats i detta fall, och att det rörde sig om en kränkning av minoritetens rättigheter, dvs. yttranderätt, framför allt när det gäller ändringar av föredragningslistan, som garanteras i artikel 111 i arbetsordningen. (Talmannen svarade att enligt hans uppfattning hade presiderande talman korrekt tillämpat artikel 145 i arbetsordningen, men förklarade sig villig att hänskjuta frågan till utskottet AFCO).
- Johannes (Hannes) Swoboda konstaterade att ledamöterna efterhand får kortare och kortare tid till sitt förfogande för att göra inlägg under debatterna och begärde att inläggen från rådets och kommissionens representanter skulle begränsas till högst fem till tio minuter. Han begärde att talmannen skulle upplysa dessa båda institutioner härom. (Talmannen svarade att denna fråga redan hade tagits upp i talmanskonferensen, men att man endast kunde ange vägledande talartid för rådet och kommissionen.)
- Michiel van Hulten återkom till de olika inläggen av Bernd Posselt som han ansåg i själva verket avsåg erkännandet av Strasbourg som sammanträdesort för parlamentet.
- Marie-Hélène Gillig stödde uttalandet av Bernd Posselt.
- Rainer Wieland kommenterade inlägget av Michiel van Hulten.
Skriftliga röstförklaringar:
Skriftliga röstförklaringar som ingivits i enlighet med artikel 137.3 i arbetsordningen återfinns i det fullständiga förhandlingsreferatet från sammanträdet.
Muntliga röstförklaringar:
Betänkande Cunha - A5-0197/2003: Nuala Ahern och Robert William Sturdy, för de brittiska ledamöterna av PPE-DE-gruppen.
Betänkande Oostlander - A5-0160/2003: Hans-Gert Poettering för PPE-DE-gruppen, Jean-Maurice Dehousse
nej: Bashir Khanbhai, Neena Gill, Mary Honeyball, Richard Howitt, Stephen Hughes, Glenys Kinnock, Arlene McCarthy, Eryl Margaret McNally, Bill Miller, Claude Moraes, Simon Francis Murphy, Brian Simpson, Peter William Skinner, Catherine Stihler, Mark Francis Watts och Terence Wynn
- Rainer Wieland meddelade en språklig justering avseende den tyska och danska versionen av punkt 1 i den skriftliga förklaringen 5/2003 som undertecknats av en majoritet av ledamöterna (punkt 41). Bernd Posselt gjorde ett personligt inlägg till följd av inlägget av Michiel van Hulten samt påminde om arbetsordningen när det gällde talmannens tillämpning av artikel 145.
(Sammanträdet avbröts kl. 13.50 och återupptogs kl. 15.05.)
ORDFÖRANDESKAP: Renzo IMBENI Vice talman
29. Justering av protokollet från föregående sammanträde
Antonio Tajani, Neil MacCormick och Jens-Peter Bonde som på grund av force majeur inte hade kunnat delta i omröstningen ansågs vara närvarande vid omröstningen under föregående och innevarande sammanträde (protokollet av den 4 juni 2003, punkt 1).
Françoise Grossetête hade låtit meddela att hon hade varit närvarande under sammanträdet den 4 juni 2003, men att hennes namn inte förekom på närvarolistan.
Protokollet från föregående sammanträde justerades.
30. Överträdelser av gemenskapsrätten (klagandens ställning) (debatt)
Betänkande om kommissionens meddelande till Europaparlamentet och Europeiska ombudsmannen om klagandens ställning i ärenden om överträdelser av gemenskapsrätten [KOM(2002) 141 - C5-0288/2002 - 2002/2148(COS)] - Utskottet för framställningar. Föredragande: Janelly Fourtou (A5-0157/2003).
Janelly Fourtou redogjorde för sitt betänkande.
Talare: Anna Diamantopoulou (ledamot av kommissionen).
Talare: Felipe Camisón Asensio för PPE-DE-gruppen, Margot Keßler för PSE-gruppen, Jean Lambert för Verts/ALE-gruppen, och Herbert Bösch.
Talmannen förklarade debatten avslutad.
Omröstning: punkt37
Debatt om fall av kränkning av de mänskliga rättigheterna samt av demokratiska och rättsstatliga principer
(För rubriker och författare till resolutionsförslagen, se protokollet av den 3 juni 2003, punkt 2).
31. Läget i Indonesien, särskilt i provinsen Aceh (debatt)
Nästa punkt på föredragningslistan var en gemensam debatt om sex resolutionsförslag (B5-0293, 0298, 0301, 0302, 0307 och 0311/2003).
Bernd Posselt, Erik Meijer, Bastiaan Belder, Paulo Casaca, Bob van den Bos och Nelly Maes presenterade resolutionsförslagen.
Talare: Charles Tannock för PPE-DE-gruppen, Elizabeth Lynne för ELDR-gruppen, och Viviane Reding (ledamot av kommissionen).
Talmannen förklarade debatten avslutad.
Omröstning: punkt34
32. Burma (debatt)
Nästa punkt på föredragningslistan var en gemensam debatt om fem resolutionsförslag (B5-0297, 0303, 0305, 0306 och 0310/2003).
Karin Junker, Giles Bryan Chichester, Bob van den Bos och Patricia McKenna presenterade resolutionsförslagen.
(ersätter B5-0297, 0303, 0305, 0306 och 0310/2003):
inlämnat av följande ledamöter:
Geoffrey Van Orden, Nirj Deva, Toine Manders, Hanja Maij-Weggen och Lennart Sacrédeus för PPE-DE-gruppen,
Margrietus J. van den Berg, Martin Schulz, Glenys Kinnock, Walter Veltroni och Fiorella Ghilardotti för PSE-gruppen,
Bob van den Bos för ELDR-gruppen,
Patricia McKenna och Marie Anne Isler Béguin för Verts/ALE-gruppen,
Marianne Eriksson, Fausto Bertinotti, Yasmine Boudjenah och Luisa Morgantini för GUE/NGL-gruppen
Antogs (P5_TA(2003)0272)
Inlägg om omröstningen:
- Jean Lambert för Verts/ALE-gruppen lade fram ett muntligt ändringsförslag till punkt 7 syftande till att däri stryka orden "och att val anordnas under internationell övervakning så snart som möjligt".
Bob van den Bos för ELDR-gruppen förslog att endast orden "så snart som möjligt" skulle strykas, vilket Jean Lambert motsatte sig.
(Talmannen konstaterade att färre än 32 ledamöter motsatte sig att detta ändringsförslag beaktades. Det införlivades således i den version som Jean Lambert hade föreslagit.)
36. Zimbabwe (omröstning)
Resolutionsförslag B5-0287, 0299, 0300, 0304, 0308 och 0309/2003
Geoffrey Van Orden, John Alexander Corrie, Nirj Deva, Jacqueline Foster, Neil Parish, Charles Tannock, Mary Elizabeth Banotti, Michael Gahler, Eija-Riitta Anneli Korhola, Klaus-Heiner Lehne, Hanja Maij-Weggen och Lennart Sacrédeus för PPE-DE-gruppen,
Antogs (P5_TA(2003)0273)
37. Överträdelser av gemenskapsrätten (klagandens ställning) (artikel 110a i arbetsordningen) (omröstning)
Betänkande om kommissionens meddelande till Europaparlamentet och Europeiska ombudsmannen om klagandens ställning i ärenden om överträdelser av gemenskapsrätten [KOM(2002) 141 - C5-0288/2002 - 2002/2148(COS)] - Utskottet för framställningar. Föredragande: Janelly Fourtou (A5-0157/2003)
Talare: Paul Rübigbad om att den tidpunkt som fastslagtis för omröstningen hädanefter skulle respekteras. (Talmannen hänvisade till föredragningslistan där det står "efter debatterna eller senast kl. 16.30".)
38. Tillstånd att utarbeta initiativbetänkanden - Förstärkt samarbete mellan parlamentets utskott - Ändring av titlar på betänkanden
Tillstånd att utarbeta initiativbetänkanden, i enlighet med artikel 163 i arbetsordningen
utskottet PECH:
- Förbättrad vetenskaplig och teknisk rådgivning för förvaltningen av gemenskapens fiske (K(2003) 625 - C5-0241/2003 - 2003/2099(INI)) (Rådgivande utskott: ITRE)
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003).
- Ett enhetligt och effektivt genomförande av den gemensamma fiskeripolitiken (KOM(2003) 130 - C5-0240/2003 – 2003/2104(INI))
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003).
utskottet AGRI:
- Samexistens: genförändrad, traditionell och ekologisk odling (2003/2098(INI))
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003).
utskottet EMPL:
- Läget rörande genomförandet av de gemensamma utvärderingarna av sysselsättningspolitiken i kandidatländerna (KOM(2003) 37 - C5-0239/2003 - 2003/2105(INI))
(Rådgivande utskott: AFET)
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003).
utskottet JURI:
- Granskning av gemenskapsbestämmelsernas konsekvenser och samrådsförfarandena (2003/2079(INI))
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003).
utskottet ECON:
- Utvärdering av bestämmelser och metoder för statligt stöd, särskilt med tanke på anslutningen av nya medlemsstater (2003/2083(INI))
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003).
- Derivatens roll på de finansiella marknaderna (2003/2082(INI))
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003).
- Kreditvärderingsinstitutens roll och metoder (2003/2081(INI))
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003).
- Reform av den internationella valutafonden (2003/2080(INI))
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003)
- Rättslig ram för ett gemensamt område för betalningar (2003/2101(INI)) (Rådgivande utskott: JURI)
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003)
utskottet CONT:
- Kriterier för utnämnande av Europeiska revisionsrättens ledamöter (2003/2076(INI))
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003)
Tillstånd att utarbeta initiativbetänkanden, i enlighet med artikel 47.1 i arbetsordningen
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003)
Förstärkt samarbete mellan parlamentets utskott
Artikel 162a i arbetsordningen tillämpas på följande betänkanden:
Från utskottet RETT :
- Föroreningar orsakade av fartyg och införandet av påföljder, inbegripet brottspåföljder, för föroreningsbrott (KOM(2003) 92 - C5-0076/2003 - 2003/0037(COD)) (Rådgivande utskott: ENVI, JURI, LIBE)
Förfarande i enlighet med artikel 162a mellan RETT och ENVI
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003)
Från utskottet ECON:
- Införande av ändrade konkurrensbestämmelser för luftfart mellan gemenskapen och tredje land (KOM(2003) 91 - C5-0107/2003 - 2003/0038(CNS)) (Rådgivande utskott : RETT, ITRE, JURI)
Förfarande i enlighet med artikel 162a mellan ECON och RETT
(Till följd av talmanskonferensens beslut av den 28 maj 2003)
Tillstånd att utarbeta ett betänkande, i enlighet med artikel 181 i arbetsordningen
utskottet AFCO:
- Arbetsordningen: ny artikel 29a – De politiska gruppernas verksamhet och rättslig ställning(Tillstånd från talmanskonferensen av den 8 maj 2003) (2003/2114(REG))
Ändring av titlar på betänkanden som talmanskonferensen redan givit tillstånd till
utskottet FEMM:
- "Gender Budgeting", införande av genderfrågor i budgeten
(Tillstånd från talmanskonferensen av den 4 september 2002) (2002/2198(INI) - protokollet av den 10 oktober 2002)
(Tidigare titel: Införande av genderfrågor i budgeten)
- Kränkningar av kvinnors rättigheter och Europeiska unionens internationella förbindelser
(Tillstånd från talmanskonferensen av den 6 februari 2003) (2002/2286(INI) - protokollet av den 13 februari 2003)
(Tidigare titel: Tillämpningen av kvinnors rättigheter i Europeiska unionens internationella politik)
Utskottet JURI:
- Betänkande om kommissionens meddelanden om bättre och enklare gemenskapslagstiftning
(Tillstånd från talmanskonferensen av den 7 februari 2002) (2002/2052(COS) - protokollet av den 11 mars 2002)
(Tidigare titel: Bättre och enklare lagstiftning)
39. Parlamentets sammansättning
Daniel Ducarme, som valts till ledamot av det belgiska parlamentet och utnämnts till ministerpresident i Bryssels huvudstadsregion, hade skriftligen begärt entledigande från sitt uppdrag som ledamot av parlamentet med verkan från och med den 5 juni 2003.
I enlighet med artikel 8.3 i arbetsordningen fastställde parlamentet att denna plats var vakant och skulle underrätta den berörda medlemsstaten härom.
40. Meddelande om kommissionens yttrande om ledamotsstadgan
Talmannen meddelade att han den 3 juni 2003 hade mottagit kommissionens yttrande om Europaparlamentets ledamotsstadga (C5-0258/2003) den 3 juni 2003 samt att detta yttrande hade vidarebefordrats till ledamöterna innan parlamentet fattade sitt beslut i enlighet med artikel 190.5 i EG-fördraget.
41. Bekämpning av piratkopiering och varumärkesförfalskning (skriftlig förklaring)
Den skriftliga förklaringen nr 5/2003 som ingivits av Arlene McCarthy, Janelly Fourtou, Toine Manders, Raina A. Mercedes Echerer och Marcelino Oreja Arburúa om bekämpningen av piratkopiering och varumärkesförfalskning i det utvidgade EU har den 5 juni 2003 undertecknats av en majoritet av parlamentets ledamöter och kommer följaktligen, i enlighet med artikel 51.4 i arbetsordningen, att översändas till mottagarna. Förklaringen offentliggörs, tillsammans med namnen på undertecknarna, i dokumentet Antagna texter från innevarande sammanträde (P5_TA(2003)0275).
Talare: Arlene McCarthy tackade ledamöterna för det stöd de givit denna förklaring.
42. Skriftliga förklaringar införda i register (artikel 51 i arbetsordningen)
Talmanen informerade, i enlighet med artikel 51.3 i arbetsordningen, parlamentet om antalet ledamöter som undertecknat följande skriftliga förklaringar:
Dokument nr
Från
Underskrifter
4/2003
Charles Tannock, Theresa Villiers, Roger Helmer, Patricia McKenna och Alexander de Roo
334
5/2003
Arlene McCarthy, Janelly Fourtou, Toine Manders, Raina A. Mercedes Echerer och Marcelino Oreja Arburúa
321
6/2003
Mario Borghezio
14
7/2003
Catherine Guy-Quint, Colette Flesch, Freddy Blak, Brian Simpson och Terence Wynn
138
8/2003
Claude Moraes, Michael Cashman, Kathalijne Maria Buitenweg, Carmen Cerdeira Morterero och Ozan Ceyhun
72
9/2003
Kathalijne Maria Buitenweg, Andrew Nicholas Duff, Christopher Heaton-Harris, Michiel van Hulten och Helle Thorning-Schmidt
118
43. Översändande av texter som antagits under sammanträdesperioden
I enlighet med artikel 148.2 i arbetsordningen skulle protokollet från innevarande sammanträde föreläggas kammaren för justering vid inledningen av nästföljande sammanträde.
Efter parlamentets godkännande skulle de antagna texterna omedelbart översändas till behöriga instanser.
44. Datum för nästa sammanträdesperiod
Nästa sammanträdesperiod skulle äga rum den 18 - 19 juni 2003.