Preşedintele a făcut următoarea comunicare referitoare la deciziile pe care le-a luat în ceea ce priveşte sancţiunile în urma incidentelor din şedinţa din 12 decembrie 2007 (punctul 4 al PV din 12.12.2007):
« Aș dori să vă aduc la cunoștință astăzi măsurile pe care le-am întreprins în urma evenimentelor care, în ziua de miercuri, 12 decembrie, au perturbat grav ședința solemnă cu ocazia căreia s-a semnat aici, la Strasbourg, Carta drepturilor fundamentale și de care toți vă amintiți.
După ce am sesizat Conferința președinților cu privire la aceste evenimente, am invitat, în temeiul articolului 147 din Regulamentul de procedură, mai mulți colegi la întrevederi, pentru a le asculta punctul de vedere înainte de a pronunța eventualele sancțiuni. Am explicat fiecăruia dintre aceștia motivele întrevederii respective.
Libertatea de exprimare este principiul de bază al parlamentarismului. Este de neconceput ca într-un parlament democratic un orator să fie împiedicat să se exprime din cauza vociferărilor sistematice ale unor deputați care susțin o altă opinie. Acest lucru este cu atât mai mult valabil cu cât este vorba despre oratori care, în calitate de invitați și reprezentanți ai altor instituții, se adresează Parlamentului reunit în plen. Le-am spus clar colegilor că i-am convocat deoarece nu au ținut cont nici de apelul meu de a face liniște, continuând să țipe în ședința plenară pentru a încerca să împiedice oratorii să se exprime. Sancțiunea nu trebuie să vizeze afișarea de postere sau portul banderolelor, ci atentarea la libertatea de exprimare.
În urma acestor întrevederi, în conformitate cu articolul 147 alineatul (3) din Regulamentul de procedură, am hotărât următoarele:
- pierderea dreptului la indemnizația de ședere pentru o durată cuprinsă între două și cinci zile pentru nouă deputați, mai precis pentru o durată de cinci zile pentru un deputat, pentru o durată de trei zile pentru șase deputați, pentru o durată de două zile pentru doi deputați şi o mustrare la adresa unui al zecelea deputat.
Aș dori să vă citesc motivarea pe care am prezentat-o colegilor în cauză în scrisoarea prin care îi înștiințam de măsurile luate la adresa lor. Citez: „Cunosc pe deplin dreptul vostru și dreptul fiecărui deputat de a se opune adoptării Cartei drepturilor fundamentale și Tratatului de la Lisabona și de a-și face auzită opinia, cu respectarea normelor definite în Regulamentul de procedură. Înțeleg, de asemenea, într-o anumită măsură, sentimentele puternice pe care astfel de subiecte le pot suscita uneori. Sunt totuși de părere că există o distincție netă între demersul legitim, conform Regulamentului de procedură, și tulburările orchestrate în data de 12 decembrie. Nu putem accepta comportamente care împiedică alți deputați sau invitați oficiali - în speță președinții altor instituții ale Uniunii Europene - să pronunțe un discurs în mod demn, fără a fi întrerupți intenționat, dacă le-a fost dat cuvântul în conformitate cu articolul 9 alineatul (2) din Regulamentul de procedură și în cadrul ordinii de zi adoptate de Parlamentul însuși. Fundamentul parlamentarismului și al democrației constă în respectarea libertății de opinie și a drepturilor celorlalți, în speță, ale vorbitorilor cărora li s-a dat cuvântul pentru a se adresa Parlamentului reunit în ședință plenară.”
În conformitate cu dispozițiile articolului 147 din Regulamentul de procedură, cei zece deputați vizați au fost informați cu privire la decizia care îi privește. Au pierdut dreptul la indemnizația de ședere Jim Allister pentru 3 zile, Godfrey Bloom pentru 2 zile, Sylwester Chruszcz pentru 2 zile, Paul Marie Coûteaux pentru 5 zile, Maciej Marian Giertych pentru 3 zile, Roger Helmer pentru 3 zile, Roger Knapman pentru 3 zile, Hans-Peter Martin pentru 3 zile și Philippe de Villiers pentru 3 zile. Sancțiunea pentru Vladimír Železný constă într-o mustrare.
Au fost informați, de asemenea, președinții organelor, delegațiilor și comisiilor din care fac parte acești deputați.
Am renunțat la aplicarea articolului 147 pentru trei deputați, deoarece după ce i-am audiat, am ajuns la concluzia că acești colegi nu au participat la incidente.
Stimați colegi, aceasta este decizia mea. Mă simțeam obligat să vă informez în mod oficial și public, pentru ca Parlamentul să fie la curent cu măsurile pe care a trebuit să le iau. Sper că evenimentele care au avut loc la 12 decembrie 2007 la Parlamentul European nu se vor repeta.»