Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Jegyzőkönyv
2008. május 19., Hétfő - Strasbourg

4. A Parlament tagjai

2008. május 9-i levelében José Manuel Barroso (a Bizottság elnöke) tájékoztatta az Európai Parlament elnökét, hogy az Európai Unió Tanácsa Antonio Tajanit jelölte ki Franco Frattini helyére a Bizottság tagjának.

A Bizottság elnöke a közlekedési tárcát szándékozik Antonio Tajanira bízni.

A Parlament megállapítja, hogy az Európai Parlament tagjainak közvetlen és általános választójog alapján történő választásáról szóló okmány 7. cikkének (1) bekezdése értelmében ez a tisztség összeférhetetlen az Európai Parlament képviselői tisztével, ezért Antonio Tajani a Tanács által a Bizottság tagjává történő kijelölése, azaz 2008. május 9. óta összeférhetetlenségi helyzetben van.

Tekintettel arra, hogy az Európai Parlamentnek a Parlament és a Bizottság közötti keretmegállapodás (4) bekezdése, valamint eljárási szabályzatának 99. cikke alapján még véleményt kell nyilvánítania Antonio Tajaninak a Bizottság tagjává történő kinevezéséről, az elnök javasolja a képviselői hely megüresedése megállapításának elhalasztását a plenáris ülésen tartandó szavazásig. Mindenesetre tekintettel tisztségének 2008. május 9. óta fennálló összeférhetetlenségére Antonio Tajani nem vehet részt a továbbiakban az Európai Parlament és annak szervei munkájában.

°
° ° °

Az illetékes olasz hatóságok a következő, Európai Parlamentbe történő kinevezéseket jelentették be:
- Renato Brunetta helyére Giacomo Santini,
- Umberto Bossi helyére Matteo Salvini,
- Mario Mantovani helyére Iva Zanicchi,
- Luciana Sbarbati helyére Fabio Ciani,
- Lapo Pistelli helyére Catiuscia Marini,
- Alfonso Andria helyére Giuseppe Bova,
- Adriana Poli Bortone helyére Edmondo Cirielli,
- Alessandra Mussolini helyére Roberto Fiore.

Iva Zanicchit, Fabio Cianit, Catiuscia Marinit, Giuseppe Bovát és Roberto Fiorét 2008. május 16-i hatállyal nevezték ki európai parlamenti képviselőnek.

Az eljárási szabályzat 3. cikkének (2) bekezdése értelmében a képviselői mandátum vizsgálatának befejezéséig, illetve az esetleges vitatása tárgyában történő határozathozatalig Iva Zanicchi, Fabio Ciani, Catiuscia Marini, Giuseppe Bova és Roberto Fiore elfoglalhatja a helyét a Parlamentben és annak szerveiben, és minden ehhez kapcsolódó jog megilleti őket, azzal a feltétellel, hogy előzetesen nyilatkozatot tesznek, amely szerint nem folytatnak az Európai Parlament képviselőjének tisztségével összeférhetetlen tevékenységet.

Giacomo Santini, Matteo Salvini és Edmondo Cirielli esetében ellenben megállapították, hogy nem foglalhatják el helyüket az Európai Parlamentben, mivel jelenleg az olasz parlament képviselői, amely tisztség az Európai Parlament tagjainak közvetlen és általános választójog alapján történő választásáról szóló, 1976. szeptember 20-i okmány 7. cikkének (2) bekezdése értelmében összeférhetetlen az európai parlamenti képviselői tisztséggel. Következésképpen képviselői helyük üresen marad.

°
° ° °

Az illetékes francia hatóságok bejelentették Catherine Boursier kinevezését Adeline Hazan helyére, parlamenti képviselői minőségben, kinevezésének első napja: 2008.05.18.

Az eljárási szabályzat 3. cikkének (2) bekezdése értelmében a képviselői mandátum vizsgálatának befejezéséig, illetve az esetleges vitatása tárgyában történő határozathozatalig Catherine Boursier elfoglalhatja a helyét a Parlamentben és annak szerveiben, és minden ehhez kapcsolódó jog megilleti őt, azzal a feltétellel, hogy előzetesen nyilatkozatot tesz, amely szerint nem folytat az Európai Parlament képviselőjének tisztségével összeférhetetlen tevékenységet.

Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat