Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Συνοπτικά πρακτικά
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008 - Στρασβούργο

2. Δηλώσεις της Προεδρίας
Πλήρη Πρακτικά

Δημοψήφισμα για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη στην Ιρλανδία

Ο Πρόεδρος προβαίνει στην ακόλουθη δήλωση:

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 12ης Ιουνίου 2008 στην Ιρλανδία φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις στην ιστορία της. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισσαβόνας, που προήλθε από τη Συνταγματική Συνθήκη, πόνημα μιας Συνέλευσης που συνεδρίαζε δημοσίως και απαρτιζόταν από βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερη δημοκρατία, μεγαλύτερη ικανότητα δράσης και περισσότερη διαφάνεια. Ενισχύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρέχει μεγαλύτερη ευθύνη στα εθνικά κοινοβούλια κατά τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, επιτρέπει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες έναντι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και διασφαλίζει την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας αποτελεί την απάντηση στις επικρίσεις των πολιτών για τα ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη αυτή φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η επικύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης είναι απόλυτη αναγκαιότητα για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπιστεί τις αξίες της και τα συμφέροντά της στον 21ο αιώνα. Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν είναι δυνατή η προσχώρηση νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλούμε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης.

Η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια. Καλούμε την Ιρλανδική Κυβέρνηση να υποβάλει, από την πλευρά της, προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε μαζί αυτή τη δύσκολη φάση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αναμένομε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο. Αναμένομε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να συμμετάσχει πλήρως στις σχετικές εργασίες. Στόχος μας παραμένει να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2009. Και εφόσον έχω τη συγκατάθεσή σας, θα παρουσιάσω με αποφασιστικότητα τις θεμελιώδεις αυτές αρχές ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19/20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.»

Κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο Πρόεδρος, κατόπιν αιτήματος της Διάσκεψης των Προέδρων, προβαίνει σε δήλωση σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης που εξεπόνησε η αντιπροσωπεία της ομάδας εργασίας «Μέση Ανατολή», η οποία επεσκέφθη το Ισραήλ και την Παλαιστίνη από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2008.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου