Показалец 
 Назад 
 Напред 
 Пълен текст 
Протокол
Понеделник, 14 юни 2010 г. - Страсбург

2. Изявления на председателството
CRE

Председателят съобщи за извънредното присъствие в пленарната зала на екип от техници с цел заснемане на филм, който ще бъде включен в изложението за работата на Парламента, което трябва да бъде открито наскоро в новия посетителски център в Брюксел.

Председателят направи изявление по повод на 69-тата годишнина от влизането на Червената армия в Литва, Латвия и Естония на 17 юни 1940 г. Той добави, че през 1983 г. Парламентът осъди присъединяването на тези страни.

Председателят направи изявление по повод на първата годишнина от президентските избори в Иран. Той изброи многобройните екзекуции и лишаване от свобода през тази година и изрази неодобрението на Парламента по отношение на смъртното наказание и ангажимента си за свободата на словото.

Председателят осъди убийството на 3-ти юни 2010 г. в Турция на епископ Луиджи Падовезе, председател на Епископската конференция на Турция, чието погребение се проведе днес в Милано.

Председателят посочи, че на 12 юни 2010 г. той е представлявал Парламента на мероприятия за честване на двадесет и петата годишнина от подписването на Договора за присъединяване на Испания и Португалия към Общността..

Председателят съобщи, че е пътувал до Люксембург на 13-ти юни 2010 год. по повод на двадесет и петата годишнина от подписването на Шенгенското споразумение.

Председателят посочи, че е направил официални посещения в Гърция и Румъния, за да изрази подкрепата си за тези две държави в затруднено положение.

Председателят спомена неотдавнашните парламентарни избори в Белгия, Нидерландия и Словакия и изрази желанието си тези страни да могат да формират правителство бързо.

Правна информация - Политика за поверителност