Показалец 
 Назад 
 Напред 
 Пълен текст 
Протокол
Сряда, 2 февруари 2011 г. - Брюксел

3. Изявления на председателството
Пълни стенографски протоколи

Председателят се спира върху процеса на демократизация на Тунис и нестабилното положение в Египет. Той подчертава, че Парламентът счита свободата и демокрацията като необходими елементи за напредъка и стабилността в региона.

Той припомня, че на 20 януари 2011 г. Латвия отбеляза 20-та годишнина от „кървавата неделя“, когато съветската армия е атакувала официални здания в столицата, в резултат на което няколко души са били убити, а редица – ранени.

Председателят споменава случая на Sahra Bahrami, с нидерландско гражданство, която е била осъдена на смърт и екзекутирана в Иран на 29 януари 2011 г. Той изисква обяснение от иранското правителство и изразява позицията на Европейския съюз, съгласно която смъртната присъда никога не може да бъде възприета като справедливо наказание.

Освен това той се спира на случая на David Kato, правозащитник, убит на 26 януари 2011 г. в Уганда. Той призовава правителството на Уганда виновниците да бъдат изправени пред съда.

В заключение председателят посочва, че на 8 февруари 2011 г. ще се състои заседание на Председателския съвет, което е отворено за всички членове на Парламента.

Изказа се Michael Cashman относно случая на David Kato.

Правна информация - Политика за поверителност