Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Συνοπτικά πρακτικά
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011 - Βρυξέλλες

3. Δηλώσεις της Προεδρίας
Πλήρη Πρακτικά

Ο Πρόεδρος αναφέρεται στη διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Τυνησία και την ασταθή κατάσταση στην Αίγυπτο. Υπογραμμίζει ότι το Κοινοβούλιο θεωρεί την ελευθερία και τη δημοκρατία ως απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Υπενθυμίζει ότι στις 20 Ιανουαρίου 2011 η Λετονία εόρτασε την 20η επέτειο της "ματωμένης Κυριακής" όταν ο σοβιετικός στρατός επιτέθηκε στα επίσημα κτήρια στην πρωτεύουσα. Υπήρξαν πολλοί νεκροί και ένας μεγάλος αριθμός τραυματιών.

Αναφέρεται στην περίπτωση της Sahra Bahrami, ολλανδής υπηκόου, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στο Ιράν στις 29 Ιανουαρίου 2011. Ζητεί εξηγήσεις από την ιρανική κυβέρνηση και εκφράζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η ποινή του θανάτου δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται ως ορθή ποινή.

Αναφέρεται περαιτέρω στην περίπτωση του David Kato, αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος σκοτώθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2011 στην Ουγκάντα. Προβαίνει σε έκκληση προς την κυβέρνηση της Ουγκάντας ώστε οι ένοχοι να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Ο Πρόεδρος περατώνει τις δηλώσεις του αναφερόμενος ότι μια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ανοικτή σε όλους τους βουλευτές, θα διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2011.

Παρεμβαίνει ο Michael Cashman σχετικά με την περίπτωση του David Kato.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου