Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Jegyzőkönyv
2011. február 2., Szerda - Brüsszel

3. Az elnök nyilatkozatai
Szó szerinti jegyzőkönyv

Az elnök felidézi a tunéziai demokratizálódási folyamatot és az instabil egyiptomi helyzetet. Hangsúlyozza, hogy a Parlament a szabadságot és a demokráciát a régió fejlődése és stabilitása elengedhetetlen elemeinek tekinti.

Emlékeztet, hogy 2011. január 20-án emlékezett meg Lettország a „véres vasárnap” 20. évfordulójáról; a szovjet hadsereg ezen a napon hivatalos épületeket támadott meg a fővárosban. Több halott és sok sebesült volt.

Felidézi továbbá a holland állampolgárságú Sahra Bahrami ügyét, akit halálra ítéltek és 2011. január 29-én kivégeztek Iránban. Magyarázatot kér az iráni kormánytól, és kifejti az Európai Unió álláspontját, miszerint a halálbüntetés semmilyen esetben nem tekinthető igazságos büntetésnek.

Ezenkívül az elnök felidézi David Kato, emberi jogi aktivista ügyét, akit 2011. január 26-án lőttek agyon Ugandában. Felszólítja az ugandai kormányt, hogy a bűnösöket állítsák bíróság elé.

Az elnök végül megemlíti, hogy az Elnökök Értekezlete valamennyi képviselő számára nyitott ülést tart 2011. február 8-án.

Felszólal: Michael Cashman, David Kato ügyével kapcsolatban.

Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat