Index 
 Înapoi 
 Înainte 
 Text integral 
Proces-verbal
Miercuri, 2 februarie 2011 - Bruxelles

3. Declaraţiile Preşedintelui
Stenograma

Preşedintele a evocat procesul de democratizare din Tunisia şi situaţia instabilă din Egipt. El a subliniat faptul că Parlamentul European consideră libertatea şi democraţia drept elemente indispensabile pentru progresul şi stabilitatea în regiune.

El a reamintit că, la 20 ianuarie 2011, Letonia a comemorat cea de-a 20-a aniversare a „duminicii sângeroase”, când armata sovietică a atacat clădirile oficiale din capitală. S-au înregistrat atunci mai mulţi morţi şi un mare număr de răniţi.

Preşedintele a evocat cazul Zahrei Bahrami, de cetăţenie olandeză, condamnată la moarte şi executată în Iran la 29 ianuarie 2011. El a solicitat explicaţii guvernului iranian şi a exprimat poziţia Uniunii Europene, potrivit căreia pedeapsa cu moartea nu poate fi niciodată considerată drept o pedeapsă justă.

De asemenea, acesta a evocat cazul lui David Kato, militant pentru drepturile omului, ucis la 26 ianuarie 2011, în Uganda. El a făcut apel la guvernul ugandez pentru aducerea vinovaţilor în faţa justiţiei.

Preşedintele a încheiat cu precizarea că reuniunea Conferinţei Preşedinţilor la care vor avea acces toţi deputaţii va avea loc la 8 februarie 2011.

A intervenit Michael Cashman cu privire la cazul lui David Kato.

Aviz juridic - Politica de confidențialitate