Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Jegyzőkönyv
2014. február 24., Hétfő - Strasbourg

3. Az elnök nyilatkozatai
Szó szerinti jegyzőkönyv

Az elnök nyilatkozatot tesz, amelyben mérleget von az aktuális ukrajnai helyzetről, és egyben a Parlament szolidaritását fejezi ki az ukrán néppel, továbbá elítéli az országban nemrégiben történt erőszakos eseményeket.

Az elnök többek között üdvözli Julia Timosenko szabadon bocsátását, ami Pat Cox, a Parlament korábbi elnöke, és Aleksander Kwaśniewski korábbi lengyel elnök közbenjárásának is köszönhető.

Hangsúlyozza, hogy jelenleg a prioritást a stabilitás és az ország egységének megtartása, valamint a nemzeti megbékélés jelenti, és emlékeztet arra, hogy a Parlament szerdán, a Kijevbe indított eseti küldöttség visszatérését követően foglalkozik az ukrajnai helyzettel.

A Parlament egy perces néma csenddel adózik a demokráciáért és a szabadságért folytatott harcban elhunyt áldozatok emlékének.

°
° ° °

Ezt követően az elnök nyilatkozatot tesz, amelyben együttérzését fejezi ki a 2012. február 15-én, az indiai partoknál, Kerala közelében történt tragikus baleset áldozatainak családjaival, emlékeztetve a két olasz tengerész, Massimiliano Latorre és Salvatore Girone sorsára, akiket több mint két éve tartanak fogva az indiai hatóságok.

Az elnök kéri az indiai hatóságokat, hogy alkalmazzák a hatályos nemzetközi jogszabályokat, és ismételten hangsúlyozza Olaszország és az Európai Unió elkötelezettségét a kalózkodás ellenni küzdelem mellett, továbbá emlékeztet arra, hogy az Európai Unió és India közötti kapcsolatoknak a kölcsönös bizalmon, a jogállamiság tiszteletben tartásán, a diplomácián és a párbeszéden kell alapulnia. Ezenkívül együttérzését fejezi ki a két fogva tartott olasz állampolgárral.

Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat