Index 
 Előző 
 Következő 
 Teljes szöveg 
Jegyzőkönyv
2019. október 9., Szerda - Brüsszel

13. Ügyrend
CRE

Kiosztották a 2019. októberi I. plenáris ülés végleges napirendtervezetét (PE 641.776/PDOJ), melynek módosítására a következő javaslatokat tették (az eljárási szabályzat 158. cikke):

A TRAN bizottság sürgősségi eljárásra irányuló kérelmet juttatott el az elnökhöz (az eljárási szabályzat 163. cikke):

—   Javaslat az (EU) 2019/501 rendelet és az (EU) 2019/502 rendelet alkalmazási időszak tekintetében történő módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre (COM(2019)0396 - C9-0108/2019 – 2019/0179(COD)).

E kérelemről holnap, 2019. október 10-én szavaznak.

°
° ° °

A képviselőcsoportokkal folytatott konzultációt követően az elnök az alábbi módosításokat javasolja:

Szerda

—   A Tanács és a Bizottság nyilatkozata az alábbi témában: „Többéves pénzügyi keret 2021–2027 és saját források: ideje megfelelni a polgárok elvárásainak” (PDOJ, 16. pont) átkerül a csütörtök délelőtti napirendbe első pontként, helyére a Bizottság nyilatkozata kerül az alábbi témában: „Az Európai Beruházási Bank környezetbarátabbá tétele” (PDOJ, 18. pont), amelyre eredetileg csütörtökön került volna sor.

—   A Bizottság nyilatkozata az alábbi témában: „Az Egyesült Államok által az európai termékekre kivetett vámok a WTO Airbus-vitával kapcsolatos döntését követően” a napirend harmadik pontja lesz.

—   A Bizottság alelnöke/az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozata az alábbi témában: „Az észak-szíriai helyzet” a napirend negyedik pontja lesz.

Csütörtök

—   A Tanács és a Bizottság nyilatkozata az alábbi témában: „Többéves pénzügyi keret 2021–2027 és saját források: ideje megfelelni a polgárok elvárásainak” (PDOJ, 16. pont), amelyre eredetileg szerdán került volna sor, átkerül a csütörtök délelőtti napirendbe első pontként.

—   Esther de Lange jelentése az alábbi témában: „Az euróövezet gazdaságpolitikája 2019-ben”, amelyet a bizottság elutasított, kikerül a napirendből.

Továbbá, az ENVI bizottság által elfogadott 5, az eljárási szabályzat 112. alapján megfogalmazott kifogást közvetlenül szavazatra bocsátanak:

—   Kifogás az eljárási szabályzat 112. cikke alapján: hatóanyagok, többek között a flumioxazin;
—   
Kifogás az eljárási szabályzat 112. cikke alapján: hatóanyagok, többek között a klórtoluron;
—   
Kifogás az eljárási szabályzat 112. cikke alapján: A géntechnológiával módosított MZHG0JG (SYN-ØØØJG-2) kukorica;
—   
Kifogás az eljárási szabályzat 112. cikke alapján: A géntechnológiával módosított A2704-12 (ACS-GMØØ5-3) szójabab;
—   
Kifogás az eljárási szabályzat 112. cikke alapján: A géntechnológiával módosított MON 89034 × 1507 × MON 88017 × 59122 × DAS-40278-9 kukorica, valamint a MON 89034, 1507, MON 88017, 59122 és DAS-40278-9 egyszeres genetikai eseményekből kettőt, hármat vagy négyet ötvöző, géntechnológiával módosított kukorica.

A Parlament jóváhagyja ezeket a módosításokat.

Szerda

A Verts/ALE képviselőcsoport arra irányuló kérése, hogy vegyék fel a délutáni ülés napirendjébe utolsó pontként, a fontos politikai kérdésekben megfogalmazott egyperces felszólalások előtt, a Bizottság nyilatkozatát az alábbi témában: „A GMO-k engedélyezése”.

Felszólal: Tilly Metz, a Verts/ALE képviselőcsoport nevében, aki megindokolja a kérést.

A Parlament jóváhagyja a kérelmet.

A GUE/NGL és a Verts/ALE képviselőcsoport arra irányuló kérése, hogy vegyék fel a délutáni ülés napirendjébe harmadik pontként, a Bizottság alábbi témájú nyilatkozatát követően: „Az Európai Beruházási Bank környezetbarátabbá tétele” (PDOJ, 18. pont), a Tanács és a Bizottság nyilatkozatát az alábbi témában: „Az összeférhetetlenségek megelőzése az EU-ban”.

Felszólal Manon Aubry, a GUE/NGL képviselőcsoport nevében, aki megindokolja a kérést, és Karen Melchior.

Név szerinti szavazással (398 mellette, 56 ellene, 25 tartózkodás), a Parlament jóváhagyja a kérést.

A PPE képviselőcsoport arra irányuló kérése, hogy vegyék fel a délutáni ülés napirendjébe utolsó pontként, a fontos politikai kérdésekben megfogalmazott egyperces felszólalások előtt, a Bizottság nyilatkozatát az alábbi témában: „A rák elleni küzdelem”. A vita állásfoglalásra irányuló indítványok benyújtásával zárulna, amelyekről holnap szavaznának.

Felszólal Peter Liese, a PPE képviselőcsoport nevében, aki megindokolja a kérést és javasolja, hogy a szavazásra inkább egy későbbi időpontban kerüljön sor, és Jytte Guteland, az S&D képviselőcsoport nevében, aki ellenzi PPE képviselőcsoport eredeti kérését.

Peter Liese felszólalását követően az elnök szavazásra bocsátja a vita napirendre tűzését és a szavazás későbbi időpontra halasztását.

Név szerinti szavazással (508 mellette, 9 ellene, 19 tartózkodás), a Parlament jóváhagyja a kérést.

Az ID képviselőcsoport arra irányuló kérése, hogy a Bizottság alelnöke/az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője alábbi témájú nyilatkozata: „Az észak-szíriai helyzet” állásfoglalásra irányuló indítványok benyújtásával záruljon, amelyeket az októberi II. ülésen bocsátanának szavazásra.

Felszólal: Ivan David, az ID képviselőcsoport nevében , aki megindokolja a kérést.

A Parlament elektronikus szavazással elutasítja a kérelmet (234 mellette, 248 ellene, 26 tartózkodás).

Az ülést 23 óráig meghosszabbítják.

Az ügyrendet megállapítják.

Utolsó frissítés: 2020. január 21.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat