Gemensamt förslag till resolution - RC-B10-0074/2025Gemensamt förslag till resolution
RC-B10-0074/2025

GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION om Rysslands desinformation och historieförfalskning för att rättfärdiga landets anfallskrig mot Ukraina

22.1.2025 - (2024/2988(RSP))

i enlighet med artikel 136.2 och 136.4 i arbetsordningen
som ersätter resolutionsförslagen från följande grupper:
B10‑0074/2025 (S&D)
B10‑0075/2025 (PPE)
B10‑0076/2025 (Verts/ALE)
B10‑0077/2025 (Renew)
B10‑0079/2025 (ECR)

Rasa Juknevičienė, Michael Gahler, Andrzej Halicki, Sebastião Bugalho, David McAllister, Siegfried Mureşan, Željana Zovko, Isabel Wiseler‑Lima, Nicolás Pascual de la Parte, Mika Aaltola, Krzysztof Brejza, Daniel Caspary, Sandra Kalniete, Seán Kelly, Ondřej Kolář, Łukasz Kohut, Andrey Kovatchev, Miriam Lexmann, Antonio López‑Istúriz White, Danuše Nerudová, Mirosława Nykiel, Ana Miguel Pedro, Paulius Saudargas, Davor Ivo Stier, Michał Szczerba, Alice Teodorescu Måwe, Ingeborg Ter Laak, Matej Tonin, Pekka Toveri, Inese Vaidere, Milan Zver
för PPE-gruppen
Yannis Maniatis, Nacho Sánchez Amor, Thijs Reuten, Raphaël Glucksmann
för S&D-gruppen
Adam Bielan, Rihards Kols, Reinis Pozņaks, Jadwiga Wiśniewska, Roberts Zīle, Ondřej Krutílek, Veronika Vrecionová, Jaak Madison, Małgorzata Gosiewska, Cristian Terheş, Maciej Wąsik, Ivaylo Valchev, Aurelijus Veryga, Joachim Stanisław Brudziński
för ECR-gruppen
Bernard Guetta, Petras Auštrevičius, Malik Azmani, Dan Barna, Benoit Cassart, Olivier Chastel, Karin Karlsbro, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Ľubica Karvašová, Ilhan Kyuchyuk, Michał Kobosko, Nathalie Loiseau, Jan‑Christoph Oetjen, Urmas Paet, Marie‑Agnes Strack‑Zimmermann, Eugen Tomac, Hilde Vautmans, Sophie Wilmès, Lucia Yar, Dainius Žalimas
för Renew-gruppen
Sergey Lagodinsky
för Verts/ALE-gruppen


Förfarande : 2024/2988(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
RC-B10-0074/2025
Ingivna texter :
RC-B10-0074/2025
Debatter :
Antagna texter :

Europaparlamentets resolution om Rysslands desinformation och historieförfalskning för att rättfärdiga landets anfallskrig mot Ukraina

(2024/2988(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

 med beaktande av sina tidigare resolutioner om Rysslands anfallskrig mot Ukraina,

 med beaktande av sina tidigare resolutioner om historisk hågkomst,

 med beaktande av FN-stadgan,

 med beaktande av Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen (ICC),

 med beaktande av Genèvekonventionerna,

 med beaktande av artikel 136.2 och 136.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den 24 februari 2022 förklarade den ryska regimen, utifrån falska påståenden om behovet av att skydda civila, att en ”militär specialoperation” skulle inledas i Ukraina.

B. Egentligen har Ryska federationen sedan den 24 februari 2022 bedrivit ett oprovocerat, orättfärdigt och olagligt anfallskrig mot Ukraina, som en fortsättning på de tidigare angrepp som genomförts sedan 2014, och landet fortsätter att kränka principerna i FN‑stadgan genom sina aggressiva handlingar mot Ukrainas suveränitet, oberoende och territoriella integritet och att på ett flagrant och grovt sätt överträda den internationella humanitära rätt som fastställts genom 1949 års Genèvekonventioner, särskilt i och med den mycket omfattande användningen av riktade attacker mot civilbefolkningen, bostadsområden och civil infrastruktur.

C. FN:s generalförsamling slog i sin resolution av den 2 mars 2022 omedelbart fast att Rysslands krig mot Ukraina är en aggressionshandling i strid med artikel 2.4 i FN‑stadgan, och i sin resolution av den 14 november 2022 framhöll generalförsamlingen att Ryska federationen måste ställas till svars för sitt anfallskrig och för de rättsliga och ekonomiska konsekvenserna av sina folkrättsstridiga handlingar, och att Ryssland bör betala skadestånd för de skador man vållat.

D. Rysslands angrepp mot Ukraina är inte en isolerad handling utan en fortsättning på landets imperialistiska politik, som har tagit sig uttryck i kriget mot Tjetjenien och det militära angreppet mot Georgien 2008 samt ockupationen av Krim och inledandet av kriget i Donbass 2014.

E. Rysslands fullskaliga anfallskrig mot grannlandet Ukraina föregicks av flera offentliga uttalanden från Ryska federationens president i syfte att rättfärdiga landets användning av våld med hjälp av förvrängda historiska argument, falska påståenden och orättmätiga krav på att landets exklusiva intressen i Ukraina och andra grannländer ska erkännas.

F. Den ryska regimen har ofta använt desinformation, bland annat sådan som baseras på förvrängda historiska argument, och utländsk informationsmanipulering och inblandning i ett försök att rättfärdiga sitt aggressionsbrott, få den ryska befolkningen att stödja den olagliga regimen och det olagliga anfallskriget mot grannlandet Ukraina, blanda sig i de demokratiska processerna i andra länder och minska stödet bland invånarna i andra länder för fortsatt internationellt bistånd och stöd till Ukraina mot det ryska anfallskriget. Den ryska regimen förnekar Ukrainas distinkta nationella identitet genom att felaktigt hävda att den är en del av den ryska världen (”Russkij mir”), ett narrativ som bygger på en imperialistisk ideologi. Ryssland är i färd med att riva holodomor-minnesmärken och återuppföra rivna Leninmonument i de ockuperade områdena i Ukraina.

G. Ryssland har inte erkänt Sovjetunionens oförlåtliga inledande roll i början av andra världskriget, till exempel genom 1939 års icke-aggressionsavtal mellan Nazityskland och Sovjetunionen och dess hemliga protokoll – den så kallade Molotov–Ribbentrop-pakten – där dessa totalitära regimer konspirerade för att dela in Europa i exklusiva inflytandesfärer, och har inte heller tagit ansvar för de många illdåd och massövergrepp som begicks i områden som var ockuperade av Sovjetunionen. Dessutom har den nuvarande ryska regimen instrumentaliserat historien och skapat en segerkult kring andra världskriget för att ideologiskt mobilisera befolkningen och manipulera den till att stödja ett olagligt anfallskrig.

H. Ryssland driver en allt mer omfattande desinformationskampanj baserad på historierevisionism i syfte att förneka Ukraina dess nationella identitet, ställning som stat och själva existens och i syfte att rättfärdiga sina anspråk på exklusiva inflytandesfärer, vilket påminner om hur Sovjetunionen i Molotov–Ribbentrop-pakten kom överens med Nazityskland om att invadera och ockupera delar av Polen och Rumänien samt Estland, Lettland, Litauen och Ukraina. I dag hotar Ryssland i synnerhet Polen och de baltiska staterna och deras suveränitet med denna typ av historierevisionism.

I. Segerdagen, som firas den 9 maj varje år, har av den nuvarande ryska regimen gjorts till ett verktyg för krigspropaganda i Ryssland, genom att man utnyttjar narrativet om ”Europas befrielse från nazismen” och därmed struntar i den efterföljande sovjetiska ockupationen av de baltiska staterna och Centraleuropas underkastelse. Detta narrativ om befrielsen från nazismen används i dag i Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

J. I vissa medlemsstater är kommunistiska symboler liksom symbolerna för Rysslands pågående angrepp förbjudna enligt lag. Sedan 2009 högtidlighålls den 23 augusti runt om i EU som den europeiska minnesdagen för offren för alla totalitära och auktoritära regimer. Sedan 2003 har parlamentet varje år hedrat minnet av offren för de sovjetiska massdeportationerna.

1. Europaparlamentet upprepar sitt fördömande i starkast möjliga ordalag av Rysslands oprovocerade, olagliga och orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina. Parlamentet uppmanar Ryssland att omedelbart upphöra med all militär verksamhet i Ukraina och att fullständigt och villkorslöst dra tillbaka alla styrkor och proxystyrkor och all militär utrustning från Ukrainas hela internationellt erkända territorium, att upphöra med sin tvångsdeportering av ukrainska civila och att frige alla frihetsberövade och deporterade ukrainare, särskilt barn.

2. Europaparlamentet avvisar den ryska regimens olika påståenden som fruktlösa försök att rättfärdiga ett olagligt anfallskrig som utgör en uppenbar kränkning av FN-stadgan och Ryska federationens ansvar som ständig medlem av FN:s säkerhetsråd att upprätthålla fred och stabilitet – en kränkning som omedelbart erkändes av FN:s säkerhetsråds övriga permanenta medlemmar och även av en överväldigande majoritet i FN:s generalförsamling. Parlamentet påminner om att inga hänsyn av något slag, vare sig politiska, ekonomiska, militära eller andra, kan användas för att rättfärdiga Rysslands angrepp mot Ukraina.

3. Europaparlamentet fördömer den ryska regimens systematiska förfalskning och användning av förvrängda historiska argument, såsom de som rör Molotov–Ribbentrop-pakten, i dess försök att manipulera den ryska allmänna opinionen till stöd för brottsliga handlingar såsom det olagliga anfallskriget mot grannlandet Ukraina, att undergräva internationellt stöd och bistånd till Ukraina och att radera ut Ukrainas distinkta kulturella och historiska identitet. Parlamentet fördömer Rysslands påstående att landet har rätt till områden med exklusiva intressen på bekostnad av andra staters suveränitet och territoriella integritet, eftersom det är oförenligt med internationell rätt.

4. Europaparlamentet fördömer Ryska federationens underlåtenhet att fastställa ansvarsskyldighet för sovjetiska brott och dess avsiktliga hindrande av historisk forskning genom att den nekat tillgång till och stängt sovjetiska arkiv, samt att den har antagit lagstiftning som kriminaliserar sanningsenliga skildringar av sovjetiska och ryska brott, har förföljt organisationer i det civila samhället som utreder sovjetiska brott samt har förhärligat stalinistisk totalitarism och återanvänt dess metoder. Parlamentet vidhåller att strafflöshet och bristen på korrekt historisk och offentlig debatt och utbildning har bidragit till den nuvarande ryska regimens möjlighet att blåsa nytt liv i imperialistisk politik och utnyttja historien för brottsliga ändamål. Parlamentet fördömer förföljelsen av organisationer i det civila samhället som utreder sovjetiska brott eller den nuvarande regimens brott, inbegripet upplösningen av International Memorial, Memorial Human Rights Defence Centre och Helsingforsgruppen i Moskva, liksom att Sacharovcentrumet tvingats stänga.

5. Europaparlamentet påminner om att Ryska federationens avsiktliga attacker mot Ukrainas civilbefolkning, förstörelsen av civil infrastruktur, användningen av tortyr, sexuellt våld och våldtäkt som krigsvapen, deporteringen av tusentals ukrainska medborgare till Ryska federationens territorium, tvångsförflyttningen och tvångsadoptionerna av ukrainska barn samt andra allvarliga brott mot internationell humanitär rätt och människorättslagstiftning utgör krigsförbrytelser som samtliga förövare måste ställas till svars för.

6. Europaparlamentet upprepar därför sitt fulla stöd för den pågående utredning som ICC:s åklagare bedriver om situationen i Ukraina och som baseras på anklagelser om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Parlamentet välkomnar att Ukraina den 1 januari 2025 formellt anslöt sig till ICC och ser det som ett viktigt bidrag till de internationella insatserna för att fastställa ansvarsskyldighet för allvarliga internationella brott. Parlamentet uppmanar EU att göra ytterligare diplomatiska ansträngningar för att uppmuntra en ratificering av Romstadgan och alla dess ändringar på global nivå.

7. Europaparlamentet upprepar dessutom sitt krav på inrättandet av en särskild tribunal som ska utreda och lagföra det aggressionsbrott som Ryska federationens ledare har begått mot Ukraina. Parlamentet upprepar sin uppmaning till kommissionen, rådet och Europeiska utrikestjänsten att tillhandahålla det politiska, ekonomiska och praktiska stöd som krävs för att inrätta en särskild tribunal. Parlamentet stöder fullt ut inrättandet av Internationella centrumet för lagföring av aggressionsbrottet mot Ukraina, med säte i Haag och till stöd för den gemensamma utredningsgruppens pågående arbete, som ett konkret första steg i inrättandet av den särskilda tribunalen.

8. Europaparlamentet uppmanar med kraft EU och dess medlemsstater att vidta fler åtgärder och samordna dem, även med likasinnade partner, för att snabbt och rigoröst motverka rysk desinformation såväl som utländsk informationsmanipulering och inblandning i syfte att skydda integriteten i sina demokratiska processer och stärka de europeiska samhällenas motståndskraft, bland annat genom att aktivt främja mediekompetens och stödja medier av hög kvalitet och professionell journalistik, särskilt undersökande journalistik som avslöjar rysk propaganda, dess metoder och nätverk, samt genom att stödja forskning om ny teknik för hybridpåverkan.

9. Europaparlamentet uppmanar EU att utöka sina sanktioner mot ryska mediekanaler som ägnar sig åt kampanjer med desinformation och informationsmanipulering och som stöder och rättfärdigar Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och uppmanar medlemsstaterna att snabbt genomföra dessa sanktioner fullt ut och att anslå tillräckligt med resurser för att effektivt ta itu med denna hybridkrigföring. Parlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att öka sitt stöd till oberoende ryska medier i exil för att göra det möjligt för olika röster att komma till uttryck i ryskspråkiga medier.

10. Europaparlamentet uttrycker djup oro över de senaste tillkännagivandena från sociala medie-företags ledarskap om att man kommer att lätta på sina regler om faktagranskning och moderering samt över hur detta kommer att skapa ytterligare möjligheter för Rysslands desinformationskampanj runt om i världen. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att se till att förordningen om digitala tjänster efterlevs till punkt och pricka som svar på dessa tillkännagivanden från Meta och tidigare från X, bland annat som en viktig del i kampen mot rysk desinformation.

11. Europaparlamentet uppmanar EU-medborgare att vara kritiska i sin utvärdering av information genom att ifrågasätta dess ursprung och avsikter, särskilt när det gäller budskap med koppling till Ryssland, och att dubbelkolla fakta med hjälp av olika och tillförlitliga källor för att stå emot utländska illasinnade aktörers försök att manipulera.

12. Europaparlamentet fördömer Moskvas utnyttjande av ortodox religion för geopolitiska ändamål, särskilt genom att använda den ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) som ett verktyg för att påverka och utöva kontroll över ortodoxa befolkningsgrupper i Ukraina, Georgien, Moldavien, Serbien och andra länder.

13. Europaparlamentet svarar på uttalandet från Ukrainas parlament av den 2 maj 2023 om ”ruscismen” genom att fördöma den nuvarande ryska regimens nationalistiska imperialistiska ideologi, politik och praxis. Parlamentet betonar att denna ideologi, politik och praxis inte är förenlig med internationell rätt och europeiska värden.

14. Europaparlamentet anser att Rysslands försök att vilseleda, revidera och förvränga Ukrainas historia undergräver Europas kollektiva minne och identitet som helhet och utgör ett hot mot historisk sanning, demokratiska värden och fred i Europa. Parlamentet uppmanar därför medlemsstaterna att investera mer i utbildning i och forskning om Europas gemensamma historia och europeisk hågkomst och att stödja projekt som främjar en större förståelse av effekterna av att Europa delades under kalla kriget. Parlamentet uttrycker sitt stöd för uppförandet av ett alleuropeiskt minnesmärke i Bryssel för offren för 1900-talets totalitära regimer. Parlamentet beklagar den fortsatta användningen av symboler för totalitära regimer på offentliga platser och efterlyser ett EU-omfattande förbud mot användning av både nazistiska och sovjetkommunistiska symboler samt symboler för Rysslands pågående angrepp mot Ukraina.

15. Europaparlamentet uttrycker sin önskan om att EU och dess medlemsstater ska främja bättre kunskap om och förståelse av det mänskliga lidande som den sovjetiska regimen utsatte européer för under 1900-talet. Parlamentet uppmanar i detta avseende till hågkomst av och respekt för offren för sovjetiska brott, såsom massdeportationerna, bland annat av krimtatarer och från de baltiska länderna, Gulagsystemet, holodomor, massakrer såsom Katyńmassakern samt tragedin i Övre Schlesien.

16. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, Ukrainas president, regering och parlament samt de ryska institutionerna.

 

 

Senaste uppdatering: 22 januari 2025
Rättsligt meddelande - Integritetspolicy