Gemensamt förslag till resolution - RC-B6-0460/2005Gemensamt förslag till resolution
RC-B6-0460/2005

GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION

7.9.2005

i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen från
som ersätter resolutionsförslagen från följande grupper: om svälten i Niger

Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
RC-B6-0460/2005
Ingivna texter :
RC-B6-0460/2005
Debatter :
Antagna texter :

Europaparlamentets resolution om svälten i Niger

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av FN:s vädjan om pengar till livsmedelshjälp till Niger, där beloppet ligger på 80,9 miljoner US-dollar,

–  med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Niger var det näst fattigaste landet i världen även innan de uteblivna regnen och invasionen av gräshoppor förstörde förra årets skördar, vilket lett till att uppskattningsvis en tredjedel av landets nära tolv miljoner invånare lider allvarlig brist på mat, av vilka 800 000 är akut undernärda barn.

B.  Sedan 1900 har Niger nio gånger drabbats av svår torka och allvarlig svält och åtta gånger av gräshoppsinvasioner.

C.  Det är också känt att områden som drabbats av torka i sin tur kan medföra utbrott av ett antal smittsamma sjukdomar såsom malaria, gulsot, kolera, tyfoidfeber och diarré.

D.  Nigers livsmedelskris är sammansatt av många faktorer som alla spelar in: väderförhållanden, livsmedelsproduktion, marknader, teknik, hygien, hälsovård, utbildning, barnalstring, landets stora utlandsskuld och den utbredda fattigdomen.

E.  Ända till juni månad 2005 vägrade Nigers regering att dela ut gratis matportioner.

F.  Motivet för denna vägran var att man inte ville destabilisera marknaden och att man förnekade hur allvarlig krisen var.

G.  Livsmedel till rimliga priser, subventionerade av regeringen, har varit sällsynta och oåtkomliga för de fattigaste.

H.  När dödligheten stiger dramatiskt kan det inte vara fråga om att utdelning av katastrofhjälp i form av gratis livsmedel skall stå åt sidan för att den framtida livsmedelsförsörjningen skall tryggas.

I.  FN:s upprepade vädjanden som inleddes i november 2004 förblev i stort sett ohörda ända tills situationen blev helt krisartad.

J.  Behoven av humanitär hjälp är enorma och gäller allt från mat, dricksvatten och medicin till vaccin för barn för att förhindra epidemier.

K.  Det står klart att det är mycket bråttom att ta itu med de omedelbara problemen. Att få ett slut på den ständigt försämrade situationen i Niger och Sahel är en långsiktig utmaning som kräver massiva investeringar och en äkta vilja att utplåna hungern.

L.  Ökenspridningen och utarmningen av jordarna i Sahel är ett resultat av ohållbart utnyttjande av naturresurserna, med förstörelse av skogarna och bushen, och även av effekterna av klimatförändringarna.

M.  Enligt FN:s samordnare för katastrofhjälp är det åttio gånger mer kostsamt att ingripa när en katastrof föreligger än i ett förebyggande skede. Denna sanning gäller även i de grannländer som på liknande sätt hotas av svält (Mali, Mauretanien, Burkina Faso och Tchad).

1.  Europaparlamentet vädjar till det internationella samfundet att inte vända ryggen åt det pågående lidandet i Niger. Distributionen av mat fortsätter i landets värst drabbade områden, men det ekonomiska stödet för nödsituationer visar oroande tecken på att ebba ut.

2.  Europaparlamentet begär att undernäringen i Niger skall erkännas vara av extremt endemisk karaktär, så att man kan inrätta ett övergripande ansvarssystem med möjlighet till vård för barn under fem år och ställa terapeutiska livsmedel som visat sig effektiva till förfogande.

3.  Europaparlamentet begär att man skall prioritera förebyggande insatser, så att man minskar beroendet av de oregelbundet förekommande regnen, genom att utveckla bevattningssystemet (mikrodammar), förbättra livsmedelsproduktiviteten, använda gödsel, konstgödsel och verktyg och öka kapaciteten i de lokala spannmålsreserverna.

4.  Europaparlamentet välkomnar att kommissionen öronmärkt 4,6 miljoner euro till humanitärt bistånd till Niger, och även det löfte som gavs den 1 juli 2005 att ge ytterligare humanitär hjälp om situationen skulle förvärras ännu mer.

5.  Europaparlamentet beklagar Nigers regerings otillräckliga och långsamma reaktion på den annalkande krisen och myndigheternas försummelse att dela ut gratis mat i ett tidigt skede av krisen.

6.  Europaparlamentet beklagar att staten inte ingripit tillräckligt för att förhindra spekulation och kris och önskar att Nigers regering inrättar mekanismer som gör det möjligt att undvika att liknande situationer upprepar sig.

7.  Europaparlamentet varnar samtidigt för risken att ge missriktad livsmedelshjälp och uppmanar det internationella samfundet att avsluta matbiståndet så snart de anser att situationen har förbättrats.

8.  Europaparlamentet beklagar de internationella givarnas sena svar på FN:s vädjanden om bistånd, vilka gjordes för första gången för nio månader sedan. Svårigheten att mobilisera internationell hjälp just vid den tidpunkt då de rika G8-länderna sade att de skulle göra Afrika till sin topprioritering är värd att uppmärksammas.

9.  Europaparlamentet begär att de reserver som finns i FN:s hjälpfonder skall ökas markant, för att tillräckligt mycket pengar skall finnas tillgängliga i förväg så att FN:s stödorganisationer snabbt skall kunna sätta igång sina hjälpinsatser.

10.  Europaparlamentet beklagar djupt att afrikanska katastrofer medför en sådan påtvingad mobilisering, medan tsunamin och dess offer, varav många var västerlänningar, fick oerhörd uppmärksamhet i medierna.

11.  Europaparlamentet välkomnar samordningen av ECHO:s katastrofhjälp med mer långsiktiga insatser för tryggad livsmedelsförsörjning administrerade av kommissionen, liksom ett klart åtagande att se landsbygdsutveckling och tryggad livsmedelsförsörjning som en prioritet i landstrategidokumentet för Niger.

12.  Europaparlamentet uppmanar de internationella givarna att även fokusera på hälsorelaterat stöd, till exempel att underlätta tillgången till rent vatten, dela ut vattenreningstabletter och stödja och utvidga befintlig hälsovård för att förhindra utbrott av smittsamma sjukdomar.

13.  Europaparlamentet uppmanar de internationella givarna att samordna sina strategier för stöd till Nigeria sinsemellan, med Afrikanska unionen, den västafrikanska organisationen för regional ekonomisk integration (ECOWAS) och andra lokala och regionala aktörer. Stödet måste bli långsiktigt och vara en del av en regional strategi för att man skall kunna bryta den onda cirkeln av fattigdom och svält.

14.  Europaparlamentet är oroat över tillgången till mat i grannstaterna Mali och Burkina Faso och önskar att man noggrant skall övervaka situationen i detta större område.

15.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att förbättra systemet för tidig varning så att man övervakar känsliga regioner där svält kan uppstå för att göra det möjligt att vidta tidiga åtgärder och förhindra katastrofer.

16.  Europaparlamentet betonar att huvudproblemet i Niger är den kroniska utbredda fattigdomen och att landet inte har några marginaler att bygga upp beredskapslager för att möta detta slags krisbehov.

17.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen och rådet att erkänna effekterna av den globala uppvärmningen i Afrika söder om Sahara och att agera i Europa för att mildra effekterna genom att anta strängare EU-strategier för att minska koldioxidutsläppen.

18.  Europaparlamentet anser att frågan om exploatering av naturresurserna är en faktor som måste beaktas i handelsförhandlingarna med de afrikanska länderna.

19.  Europaparlamentet begär att den avskrivning av Nigers utlandsskulder som annonserades vid G8-toppmötet verkligen skall ske.

20.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att när nödsituationen är över börja tillämpa en övergripande politik för att angripa krisens egentliga orsaker, ta itu med bakomliggande strukturella orsaker och förbättra jordbrukets produktivitet i regionen.

21.  Europaparlamentet uppmanar regeringarna i regionen att börja tillämpa en politik för hållbar utveckling inom jordbruket.

22.  Europaparlamentet begär att FN:s generalförsamling i september 2005 skall fastställa villkor och verktyg för det internationella stödet för att utrota fattigdomen och svälten i världen, i enlighet med millenniemålen.

23.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Afrikanska unionen, FN:s generalsekreterare, medordförandena i AVS-EG:s gemensamma parlamentariska församling och regeringarna i Niger, Mali, Burkina Faso och Mauretanien.