GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION
13.11.2006
- –Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Ria Oomen-Ruijten och Maria Martens, för PPE-DE-gruppen
- –Antolín Sánchez Presedo, Jan Andersson, Erika Mann och Stephen Hughes, för PSE-gruppen
- –Jean-Louis Bourlanges och Bernard Lehideux, för ALDE-gruppen
- –Caroline Lucas och Jean Lambert, för Verts/ALE-gruppen
- –Helmuth Markov, för GUE/NGL-gruppen
- –Mieczysław Edmund Janowski, Eugenijus Maldeikis och Roberta Angelilli, för UEN-gruppen
- –GUE/NGL (B6‑0578/2006)
- –PPE-DE (B6‑0579/2006)
- –UEN (B6‑0580/2006)
- –Verts/ALE (B6‑0581/2006)
- –PSE (B6‑0582/2006)
- –ALDE (B6‑0583/2006)
Europaparlamentets resolution om Europeiska unionens allmänna preferenssystem
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av rådets förordning (EG) nr 980/2005[1] av den 27 juni 2005 om tillämpning av Allmänna preferenssystemet,
– med beaktande av kommissionens beslut 2005/924/EG[2] om förteckningen över förmånsländer som får omfattas av den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre, i enlighet med artikel 26 e i rådets förordning (EG) nr 980/2005 om tillämpning av Allmänna preferenssystemet,
– med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Den särskilda stimulansordningen för hållbar utveckling och gott styre (GSP+) ger varor från utvecklingsländer, som tillämpar vissa internationella standarder för mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, miljöskydd, narkotikabekämpning och gott styre, förmånstillträde till europeiska marknader.
B. Bland kriterierna för att erhålla tullförmåner enligt GSP+ ingår ratificering och effektivt genomförande av centrala FN- och ILO-konventioner samt miljöavtal, enligt förteckningen i del A i förordningens bilaga III.
C. Kommissionen beviljade i sitt beslut av den 21 december 2005 förmåner enligt den särskilda stimulansordningen till Bolivia, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Georgien, Guatemala, Honduras, Sri Lanka, Moldavien, Mongoliet, Nicaragua, Panama, Peru, El Salvador och Venezuela.
D. Det nya GSP+-systemet bör fungera som incitament för förmånsländerna att uppnå utvecklingsmål, inklusive inrättandet av lämpliga institutioner för att fullt ut respektera de rättigheter som följer av FN:s och ILO:s konventioner.
E. Effektiviteten i genomförandet av de aktuella FN- och ILO-konventionerna bör utvärderas regelbundet genom de slutsatser som dras av behöriga övervakningsorgan, bland annat i den årliga rapporten från ILO:s expertkommitté för tillämpning av konventioner och rekommendationer, och vederbörlig hänsyn bör tas till Europaparlamentets ståndpunkt.
F. Enligt artikel 16 i förordningen om Allmänna preferenssystemet (GSP) kan skyddsklausuler och tillfälliga upphävanden tillämpas för länder som allvarligt och systematiskt kränker bestämmelserna i de internationella konventioner som finns uppräknade i bilaga III i rådets förordning (EG) nr 980/2005.
1. Europaparlamentet noterar kommissionens beslut att bevilja förmåner enligt GSP+ till de länder som är uppräknade i kommissionens beslut 2005/924/EG.
2. Europaparlamentet konstaterar att den ekonomiska utvecklingen i de länder som omfattas av GSP+ och deras integration i det globala handelssystemet är avgörande för att uppnå målsättningarna om en hållbar utveckling, inklusive stabilitet och god samhällsstyrning.
3. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att, i samarbete med förmånsländerna, fördjupa sitt engagemang för att främja och säkerställa en faktisk tillämpning av de grundläggande mänskliga rättigheterna och arbetstagarrättigheterna i FN:s och ILO:s konventioner i de länder som omfattas av GSP+, samt av de konventioner som rör miljö och god samhällsstyrning. Kommissionen uppmanas att utöka kravet på respekt för ILO:s och FN:s regler till att även omfatta övriga GSP-länder, särskilt när det gäller barnarbete och tvångsarbete. Parlamentet anser att i allmänhet tenderar motivationen för att respektera ILO:s regler att minska i länder som inte respekterar internationella konventioner om de mänskliga rättigheterna och arbetsstagarnas rättigheter, när de beviljas förmånstillträde.
4. Europaparlamentet konstaterar att uppgifter förekommit om upprepade fall av överträdelser av arbetstagarnas rättigheter i flera av de länder som ratificerat de aktuella ILO‑konventionerna, och att dessa överträdelser, om de visar sig utgöra allvarliga och systematiska kränkningar av ILO:s grundläggande arbetstagarrättigheter, i enlighet med artikel 16 i förordningen skulle kunna motivera ett tillfälligt upphävande av GSP+‑förmånerna.
5. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att skärpa sin övervakning av genomförandet av ILO:s konventioner samt konventioner om miljö och god samhällsstyrning i GSP+-länderna, och att i synnerhet fullgöra sina skyldigheter enligt artikel 18 i förordningen, nämligen informera kommittén för allmänna tullförmåner om de brott mot arbetstagarnas rättigheter och miljökonventionerna som rapporterats och samråda om huruvida en undersökning bör genomföras av om det förekommit allvarliga och systematiska kränkningar av ILO:s konventioner om grundläggande arbetstagarrättigheter, särskilt när det gäller barnarbete och tvångsarbete.
6. Europaparlamentet framhåller särskilt behovet av effektivt samarbete med ILO och berörda lokala organ på detta område. Parlamentet begär att kommissionen utfärdar rekommendationer till de berörda regeringarna i förmånsländer, och betonar att om de inte gör framsteg och effektivt genomför konventionerna kan det leda till ett tillfälligt upphävande av GSP+-förmånerna.
7. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att regelbundet informera parlamentet om vad den har kommit fram till under sin övervakning av tillämpningen av FN- och ILO‑konventionerna och efterlevnadsnivån i GSP+-länderna, särskilt på områdena föreningsfrihet, kollektiva förhandlingar, icke-diskriminering i arbetslivet och avskaffande av barn- och tvångsarbete, och framför allt uppge om det i något av de nuvarande GSP+‑länderna förekommer allvarliga och systematiska kränkningar av de principer som fastlagts i internationella konventioner om de mänskliga rättigheterna och arbetstagarnas rättigheter samt miljöavtal.
8. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att i ett tidigt skede informera parlamentet om eventuella rekommendationer om ett tillfälligt upphävande av förmåner i enlighet med artikel 16 i förordningen. Parlamentet understryker att ett kommissionsbeslut om att tillfälligt upphäva förmåner om det förekommer allvarliga kränkningar av principerna i ILO‑konventionerna bör grunda sig på vad berörda övervakande organ kommer fram till, och att vederbörlig hänsyn bör tas till Europaparlamentets uppfattning.
9. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att efter halva tiden genomföra en översyn av GSP-instrumentet. En utvärdering av hur effektiv tillämpningen av kraven i GSP+ har varit bör göras, innan några GSP+-förmåner förnyas när den nuvarande förordningen löper ut 2008. Parlamentet uppmanar kommissionen och rådet att se till att parlamentets synpunkter på utvidgningen av GSP+ till vissa länder och förnyelsen 2008 av den nuvarande GSP‑förordningen beaktas.
10. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att varje år utarbeta en heltäckande rapport där varje enskilt land behandlas och inte bara situationen i förmånsländerna beskrivs utan även kommissionens åtgärder.
11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen.