Gemensamt förslag till resolution - RC-B6-0316/2008Gemensamt förslag till resolution
RC-B6-0316/2008

GEMENSAMT FÖRSLAG
TILL RESOLUTION

18.6.2008

i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen från
som ersätter resolutionsförslagen från följande grupper: om det rutinmässiga dödandet av civila i Somalia

Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
RC-B6-0316/2008
Ingivna texter :
RC-B6-0316/2008
Antagna texter :

Europaparlamentets resolution om det rutinmässiga dödandet av civila i Somalia

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Somalia,

–  med beaktande av de tidigare uttalanden som gjorts av EU:s ordförandeland om det fredsavtal som nyligen ingicks i Djibouti,

–  med beaktande av de oroande rapporterna från FN:s generalsekretare Ban Ki-moon om den fortsatta humanitära katastrofen i Somalia,

–  med beaktande av Afrikanska unionens initiativ och uttalanden när det gäller situationen i Somalia,

–  med beaktande av den plan för nationell försoning som lades fram i resolution nr 1744 från FN:s säkerhetsråd och som antogs i februari 2007, efter Etiopiens seger över de islamiska domstolarnas union,

–  med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Det utdragna inbördeskriget i Somalia och dess konsekvenser för freds- och försoningsprocessen i landet, liksom för säkerheten och stabiliteten på Afrikas horn som helhet, är mycket oroande.

B.  De senaste dagarna har uppskattningsvis 100 människor dödats och tusentals flytt sina hem i Somalias huvudstad Mogadishu efter att nya strider brutit ut mellan trupper från den federala övergångsregeringen och rebellerna, som ett resultat av att vissa islamistiska ledare avvisat det avtal om tre månaders vapenvila som FN lyckats förhandla fram och som undertecknats i Djibouti av övergångregeringen och organisationen ARS (Alliansen för Somalias återbefrielse).

C.  Medlemmar av det civila samhället i Somalia, särskilt media, har valts ut som mål för överfall och mord. Det brutala beställningsmordet på Nasteh Dahir Farah, vice ordförande i Somalias journalistförbund (National Union of Somali Journalists), som sköts ned av beväpnade män i staden Kismayu i södra Somalia lördagen den 7 juni 2008, är djupt beklagligt.

D.  Femton biståndsarbetare har dödats sedan början av 2008, däribland en framstående somalisk biståndsarbetare, Mohamed Mahdi, chef för den lokala biståndsbyrån för hälsovård för barn och kvinnor, som mördades i huvudstaden Mogadishu av oidentifierade beväpnade män.

E.  FN:s generalsekreterare har uttryckt oro över den ökade rekryteringen av barnsoldater, särskilt i Mogadishu, och den spridda användningen av barn i nästan alla väpnade styrkor i landet.

F.  Utbredda kränkningarna av mänskliga rättigheter och brott mot internationell humanitär rätt från alla parter i konflikten i Somalia, särskilt tortyr och annan misshandel, våldtäkter, utomrättsliga avrättningar, godtyckligt fängslande av människor, och attacker mot civila och civil infrastruktur fortsätter att äga rum i Somalia.

G.  Den fortsatta konflikten och den politiska instabiliteten i Somalia har lett till kapningar och väpnade rån.

H.  Sedan februari 2007 har 856 970 somalier flytt striderna i Mogadishu, samtidigt som 2,6 miljoner somalier – cirka 35 procent av befolkningen – är i behov av humanitärt bistånd, en siffra som kan stiga till 3,5 miljoner i slutet av året.

I.  FN:s generalsekreterare uppmanade de etiopiska styrkorna att “avhålla sig från urskillningslösa attacker mot civilbefolkningen och civila mål, t.ex., men inte endast, skolor och sjukhus” och uppmanade de etiopiska myndigheterna att utreda anklagelser om grava brott mot barn som deras styrkor ska ha gjort sig skyldiga till.

J.  Den 15 maj 2008 antog FN:s säkerhetsråd enhälligt en resolution där man talade om att eventuellt skicka en fredsbevarande FN-styrka på 28 500 man, i avvaktan på att de politiska förhållandena och säkerheten i landet ska förbättras. Den föreslagna FN-styrkan skulle ersätta en mindre fredsbevarande styrka från Afrikanska unionen som varit förlagd i Somalia sedan mars 2007.

1.  Europaparlamentet fördömer kraftfullt de fortsatta striderna, det riktade dödandet och andra allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna som begås av samtliga parter i konflikten, och som har lett till att otaliga somalier förlorat livet och en humanitär katastrof.

2.  Europaparlamentet uppmanar alla sidor i konflikten att omedelbart upphöra med alla kränkningar av internationella mänskliga rättigheter och humanitär rätt, stoppa attacker riktade mot civilpersoner, upphöra med all användning av dödshot, våldtäkter, olaglig internering, kidnappningar, trakasserier och plundring av civila, och till fullo följa bestämmelserna i artikel 3 i Genèvekonventionen.

3.  Europaparlamentet kräver frisläppande av de två italienska och den somaliske medlemmen från jordbruksorganisationen Cooperazione Italiana Nord Sud (CINS), Jolanda Occhipinti, Giuliano Paganini och Abdirahaman Yussuf Harale, som kidnappades den 21 maj cirka 60 km söder om Mogadishu, och för vilka en lösensumma på en miljon dollar har begärts.

4.  Europaparlamentet kräver undersökning av alla fall av kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive allvarliga kränkningar av barns rättigheter. Parlamentet uppmanar den federala övergångregeringen att upphöra med att fängsla barn och att kontrollera spridningen av små vapen.

5.  Europaparlamentet uppmanar samtliga sidor i konflikten att vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera obehindrat humanitärt tillträde och bistånd till den drabbade befolkningen i landet, och vidta effektiva åtgärder för att garantera säkerheten för lokala och internationella humanitära biståndsarbetare.

6.  Europaparlamentet välkomnar den uppgörelse om ett fredsavtal som ingicks mellan Somalias federala övergångregering och ARS vid samtalen mellan de somaliska grupperingarna i Djibouti den 9 juni, vilka underlättades av FN:s generalsekreterares särskilda sändebud Ahmedou Ould-Abdallah, Afrikanska unionen och andra regionala organisationer och internationella parter. Parlamentet uppmanar den federala övergångsregeringen att inleda en verklig försoningsprocess med samtliga parter i konflikten i landet för att skapa förutsättningar för fred, säkerhet och stabilitet.

7.  Europaparlamentet efterlyser en förstärkning av det civila samhällets roll, särskilt kvinnorna och barnen, i den nationella försoningsprocessen.

8.  Europaparlamentet uppmanar den somaliska övergångregeringen att i samarbete med FN och Afrikanska unionen använda alla tillgängliga medel för att förebygga, avskräcka och hindra kapningar och väpnade rån som begås från den somaliska kusten mot fartyg som fraktar humanitär hjälp.

9.  Europaparlamentet uppmanar EU att be den kenyanska regeringen bevilja somaliska flyktingar asyl och bekräfta deras rätt till hjälp, och den kenyanska regeringen att medge obehindrad genomgång för humanitärt bistånd via gränsövergången El Wak.

10.  Europaparlamentet uppmanar samtliga givare, och särskilt EU att utöka det humanitära biståndet till internt fördrivna personer och garantera ett effektivt utvecklingsbistånd till den somaliska befolkningen.

11.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att se till att EU:s bistånd inte missbrukas och går till att stärka de krigsherrar som utgör en del av de federala övergångsinstitutionerna, och vidta steg för att rätta till detta om så krävs.

12.  Europaparlamentet uppmanar FN:s säkerhetsråd att stärka FN:s vapenembargo mot Somalia och vidta bestämdare åtgärder för att se till att embargot respekteras fullt ut av staterna i området. Parlamentet uppmanar FN:s säkerhetsråd att undersöka och införa riktade sanktioner mot alla personer som anklagas för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Somalia, inklusive eventuell överföring till Internationella brottmålsdomstolen.

13.  Europaparlamentet välkomnar den resolution som FN:s säkerhetsråd antog enhälligt den 15 maj 2008 där man talade om att eventuellt skicka en fredsbevarande FN-styrka på 28 500 man, i avvaktan på att de politiska förhållandena och säkerheten i landet ska förbättras. Parlamentet konstaterar att den föreslagna FN-styrkan skulle ersätta en mindre fredsbevarande styrka från Afrikanska unionen som varit förlagd i Somalia sedan mars 2007.

14.  Europaparlamentet kräver att Afrikanska unionens insatsstyrka i Somalia (AMISOM) och avlösande fredsbevarande styrkor från FN ska ha mandat att skydda civilbefolkningen, inklusive kvinnor, barn och internflyktingar, och omfatta en stark människorättskomponent, med kapacitet att övervaka, utreda och rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna.

15.  Europaparlamentet upprepar sitt stöd för FN:s generalsekreterares särskilda sändebud till Somalia, Ahmedou Ould-Abdallah, och hans ansträngningar för att samordna det internationella samfundets insatser och underlätta dem politiska dialogen mellan de somaliska grupperingarna och stabilisera situationen i Somalia genom utplaceringen av AMISOM-styrkan.

16.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till kommissionen, rådet, medlemsstaterna, generalsekreterarna för Afrikanska unionen, FN och IGAD, ordföranden för den federala övergångsregeringen i Somalia, Etiopiens regering och det panafrikanska parlamentet.