GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION
7.7.2008
- –Jorgo Chatzimarkakis, Marco Cappato och Marco Pannella, för ALDE-gruppen
- –Daniel Cohn-Bendit, Monica Frassoni, Eva Lichtenberger och Helga Trüpel, för Verts/ALE-gruppen
- –ALDE (B6‑0338/2008)
- –Verts/ALE (B6‑0346/2008)
Europaparlamentets resolution om Kina
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av sina tidigare resolutioner om Tibet, särskilt resolutionen av den 15 februari 2007 om dialogen mellan den kinesiska regeringen och Dalai lamas sändebud samt resolutionen av den 10 april 2008,
– med beaktande av sin resolution av den 13 december 2007 om toppmötet mellan EU och Kina och om dialogen mellan EU och Kina om mänskliga rättigheter,
– med beaktande av sin resolution av den 22 maj 2008 om naturkatastrofen i Kina,
– med beaktande av sin resolution av den 10 april 2008 om Tibet,
– med beaktande av artikel 103.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Förbindelserna mellan EU och Kina bör vara baserade på delade gemensamma värderingar.
B. Demokratiska värderingar och respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter bör utgöra grundvalen för förbindelserna mellan EU och Kina.
C. Kina har haft en anmärkningsvärd ekonomisk tillväxt och landets inflytande i världen har ökat avsevärt under de senaste tio åren. Det politiska systemet har också genomgått vissa förbättringar.
D. Det förekommer fortfarande rapporter om politiskt förtryck, en utbredd tillämpning av dödsstraffet och systematisk inskränkning av religionsfriheten, yttrandefriheten och mediernas frihet.
E. De olympiska spelen bör användas som en unik möjlighet att åstadkomma demokratiska reformer i Kina och göra påtagliga framsteg i synnerhet i frågan om etniska minoriteter, såsom tibetaner och uigurer.
F. Trots de kinesiska myndigheternas uttalanden är situationen i Tibet långt ifrån normal, och internationella medier och internationella övervakningsorgan nekas fortfarande tillträde till regionen och måste rätta sig efter snäva restriktioner avseende informationsflödet.
G. Till följd av demonstrationerna har hittills omkring 40 människor förklarats skyldiga till och dömts för att ha stört samhällstjänster, plundrat och förstört lokala regeringskontor samt attackerat polisen. Trots att rättsförfarandena kungjordes som offentliga rättegångar utdömdes domsluten bakom stängda dörrar och stod inte i proportion till brotten, utan uppgick till mellan tre års och livstids fängelse. Rättegångsförfarandena genomfördes helt utan insyn och de anklagade gavs ingen möjlighet till meningsfullt försvar.
H. Den 21 juni 2008 förde en fackelbärare den olympiska elden genom Lhasas gator omringad av soldater med kravallutrustning och under tunga säkerhetsåtgärder. Endast ett utvalt och begränsat antal utländska journalister som representerade ungefär 30 internationella nyhetsorgan tilläts komma in i staden för att vara med om överlämnandet av facklan. Enligt vissa av deras rapporter hade varje människa i folkmassan ett märke som lät förstå att åskådarna var särskilt utvalda att delta i ceremonin.
I. Kommunistpartiets sekreterare i Tibet, Zhang Qingli, politiserade öppet evenemanget genom att under ceremonin med överlämnandet av den olympiska elden i Lhasa säga följande: ”För att bringa mer ära till den olympiska andan, bör vi med kraft slå ned de planer på att förstöra OS i Peking som smids av klicken kring Dalai lama och av fientliga främmande styrkor inom och utanför landet.”
J. I handlingsplanen för OS i Peking lovade Kina fria och öppna olympiska spel. Den totala mörkläggningen i Tibet strider helt mot den kinesiska regeringens löfte att ge utländska journalister rörelsefrihet över hela Kina och ökad pressfrihet inför OS.
K. Genom att ge 2008 års olympiska spel till Kina trodde den internationella olympiska kommittén (IOK) att landet skulle bli öppnare och situationen för de mänskliga rättigheterna förbättras. Ordföranden i Pekings organisationskommitté för OS lovade offentligt den 27 september 2006 att uppfylla de åtaganden om att förbättra människorättssituationen som gjordes då platsen för OS skulle väljas.
L. Den muslimska uiguriska minoriteten i regionen Xinjiang utsätts för allvarliga brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna genom den officiella politiken som syftar till att utrota påstådda separatistiska rörelser och religiös extremism.
M. Den dialog mellan EU och Kina om mänskliga rättigheter som inrättades 2000 har hittills inte lett till några påtagliga resultat. Bristen på resultat beror också på att EU:s gemensamma utrikespolitik gentemot Kina är ineffektiv och inte har samordnats.
1. Europaparlamentet noterar att förbindelserna mellan EU och Kina utvecklas och att ett närmare samarbete skapas inom ett stort antal områden.
2. Europaparlamentet uppmanar båda sidor att öka sina ansträngningar för att lösa problemen med energiförsörjningen, klimatförändringarna och miljön för att kunna garantera global hållbar tillväxt och social utveckling.
3. Europaparlamentet välkomnar den nya öppenheten, den ökade insynen och det stärkta samarbetet i förbindelserna mellan EU och Kina.
4. Europaparlamentet beklagar att förbindelserna med Kina endast framskridit på handelns och ekonomins område, utan några som helst landvinningar av större betydelse när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati.
5. Europaparlamentet beklagar att Kina, när det gäller kränkningar av de grundläggande mänskliga rättigheterna, fortfarande ger anledning till oro på grund av de utbredda och systematiska brotten mot mänskliga rättigheter. Parlamentet påminner om Kinas åtaganden vad gäller mänskliga rättigheter när landet tilldelades OS.
6. Europaparlamentet fördömer den utbredda tillämpningen av dödsstraffet och uppmanar de kinesiska myndigheterna att införa ett moratorium för avrättningar.
7. Europaparlamentet välkomnar den återupptagna dialogen mellan Kina och Taiwan och är övertygat om att Taiwan bör ha rätt att delta i vissa internationella organisationer.
8. Europaparlamentet välkomnar att Tibet på nytt har öppnats för utländska medborgare, men oroar sig för respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter och i synnerhet för situationen för de protesterande personer som fortfarande sitter i fängelse.
9. Europaparlamentet betonar vikten av att sända internationella oberoende övervakare för att undersöka situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Tibet och den autonoma regionen Xinjiang. I detta sammanhang uppmanar parlamentet de kinesiska myndigheterna att utfärda en stående inbjudan till FN:s höge kommissarie för mänskliga rättigheter och till FN:s organ.
10. Europaparlamentet välkomnar den sjunde samtalsrundan mellan myndigheterna i Peking och Dalai lamas sändebud den 1–2 juli 2008. Parlamentet förväntar sig att förhandlingarna når väsentliga och konkreta resultat före de olympiska spelen och uppmanar de kinesiska myndigheterna att som ett tecken på sin goda vilja bjuda in Dala lama till spelens öppningsceremoni.
11. Europaparlamentet kritiserar Internationella olympiska kommitténs tystnad i fråga om iscensättningen av den olympiska eldens frambärande på gatorna i Lhasa, när Tibet i verkligheten lyder under krigslagar och är stängt för omvärlden. Parlamentet beklagar Zhang Qinglis uttalanden vid fackelceremonin i Lhasa. Parlamentet anser att IOK bär ansvaret för att förmå den kinesiska regeringen att tillåta utländska medier att medverka vid varje etapp av fackelbärandet eller vid varje annat olympiskt evenemang utan tunga restriktioner. IOK måste alltid stå upp för de olympiska värdena.
12. Huang Qi och Zhang Mingxuan och hans tolk måste släppas fria, och Europaparlamentet upprepar sin vädjan om att man ska befria Hu Jia, som 2007 nominerades till Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet, samt Yang Chunlin, Gao Zhisheng och andra människorättsaktivister som häktats, arresterats, fängslats eller trakasserats för att de uttryckt sitt missnöje med OS i Peking, protesterat mot tvångsevakueringar som följt av byggverksamhet inför OS eller för att de försvarat dem som protesterat. Europaparlamentet är bekymrat över situationen för cyberdissidenten Zeng Jinyan, gift med Hu Jia, och deras sex månader gamla dotter, vilka står under konstant polisövervakning och ständigt trakasseras.
13. Europaparlamentet uppmanar Europeiska unionens råd att bjuda in Dalai lama till ett sammanträde i rådet (allmänna frågor), för att låta honom ge sin bedömning av situationen i Tibet och låta honom förklara medelvägsstrategin för de 27 utrikesministrarna och hans tankar om tillämpning av en verklig självständighet för alla tibetaner inom Kina.
14. Europaparlamentet uppmanar i detta sammanhang på nytt rådet att utse ett särskilt sändebud för frågor som rör Tibet, för att på så sätt underlätta dialogen mellan parterna och följa förhandlingarna på nära håll när de har återupptagits.
15. Europaparlamentet uppmanar rådet att anta en gemensam ståndpunkt om stats- och regeringschefernas och EU:s höge representant Javier Solanas närvaro vid de olympiska spelens invigningsceremoni.
16. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas parlament, Folkrepubliken Kinas president och premiärminister och Internationella olympiska kommittén.