GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION
9.7.2008
- –James Elles, Bernd Posselt, Eija-Riitta Korhola, Tunne Kelam, Thomas Mann, Laima Liucija Andrikienė, Sajjad Karim, för PPE-DE-gruppen
- –Pasqualina Napoletano, Richard Howitt, för PSE-gruppen
- –Elizabeth Lynne, Sarah Ludford, Frédérique Ries, Marios Matsakis, för ALDE‑gruppen
- –Adam Bielan, Ryszard Czarnecki, Konrad Szymański, för UEN-gruppen
- –Jean Lambert, Cem Özdemir, för Verts/ALE-gruppen
- –André Brie, för GUE/NGL-gruppen
- –ALDE (B6‑0349/2008)
- –UEN (B6‑0355/2008)
- –Verts/ALE (B6‑0359/2008)
- –GUE/NGL (B6‑0362/2008)
- –PPE-DE (B6‑0367/2008)
- –PSE (B6‑0368/2008)
Europaparlamentets resolution om Kashmir
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av rekommendationerna från sin ad hoc-delegation efter dess besök i Kashmir den 8–11 december 2003 och den 20–24 juni 2004,
– med beaktande av sin resolution av den 18 maj 2006 om den årliga rapporten om de mänskliga rättigheterna i världen 2005 och EU:s politik på området,
– med beaktande av sitt betänkande ”Kashmir: nuläge och framtidsutsikter” av den 24 maj 2007,
– med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A. Enligt rapporterna har hundratals oidentifierade gravar upptäckts sedan 2006 i Jammu och Kashmir, och minst 940 kroppar ska ha påträffats i 18 byar enbart i Uri-distriktet.
B. Organisationen för föräldrar till försvunna personer (APDP), med säte i Srinagar, publicerade den 29 mars 2008 en rapport med uppgifter om att det finns åtskilliga gravar i byar som på grund av närheten till kontrollinjen mot Pakistan inte kan nås utan särskilt tillstånd från säkerhetsstyrkorna.
C. Enligt människorättsorganisationer kan det inte uteslutas att gravarna innehåller kvarlevorna av offer för olagliga avrättningar, påtvingade försvinnanden, tortyr och andra övergrepp som ägt rum i samband med den väpnade konflikt som pågår i Jammu och Kashmir sedan 1989.
D. Uppgifterna om antalet personer som försvunnit sedan 1989 går kraftigt isär. Enligt organisationer för offrens familjer handlar det om mer än 8 000, medan statliga myndigheter talar om mindre än 4 000.
E. En statlig polisrapport från 2006 bekräftade att 331 personer avlidit i fängsligt förvar och att 111 personer fallit offer för påtvingade försvinnanden sedan 1989.
F. Anklagelserna om brott mot de mänskliga rättigheterna fortsätter, trots den indiska regeringens åtagande i september 2005 att inte längre tolerera brott mot de mänskliga rättigheterna i Jammu och Kashmir.
G. Pervez Imroz, en prisbelönt människorättsadvokat, ordförande för Koalitionen för det civila samhället i Jammu och Kashmir och grundare av Organisationen för föräldrar till försvunna personer (APDP), överlevde den 30 juni en väpnad attack i Srinagar, som utfördes av påstådda medlemmar av säkerhetsstyrkorna. Trakasserier ska även ha drabbat medlemmar av Internationella tribunalen för mänskliga rättigheter och rättvisa i Kashmir, som främjas av ADPD.
1. Europaparlamentet uppmanar Indiens regering att utan dröjsmål tillåta oberoende och opartiska undersökningar av alla misstänkta massgravar i Jammu och Kashmir och att som ett omedelbart första steg säkra gravplatserna för att rädda bevismaterial.
2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inom ramen för stabilitetsinstrumentet erbjuda den indiska regeringen ekonomiskt och tekniskt bistånd för en omfattande utredning och andra eventuella åtgärder som syftar till att lösa konflikten i Kashmir.
3. Europaparlamentet uppmanar EU:s medlemsstater att ta upp frågan i den stundande människorättsdialogen under det andra halvåret 2008.
4. Europaparlamentet uttrycker sin oro över säkerheten för Pervez Imroz och andra människorättsaktivister som undersöker de omärkta gravarna och andra påståenden om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Jammu och Kashmir, och uppmanar de indiska myndigheterna att skydda dem och att låta dem arbeta utan rädsla för trakasserier och våld. Parlamentet uppmanar myndigheterna att skyndsamt göra en opartisk utredning av attacken mot Pervez Imroz, att offentliggöra resultaten och att ställa de ansvariga inför rätta.
5. Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till den indiska regeringen och de statliga myndigheterna att utreda alla uppgifter om påtvingade försvinnanden. Parlamentet vill att en civil åklagarmyndighet ska få behörighet i alla ärenden där militärer, säkerhetsmän eller personal vid brottsbekämpande myndigheter misstänks vara inblandade, och att det ska upprättas en gemensam offentlig databas över alla personer som har försvunnit och över alla kroppar som har återfunnits. Parlamentet uppmanar EU:s medlemsstater att underlätta och stödja allt samarbete mellan Indiens och Pakistans regeringar i samband med denna utredning.
6. Europaparlamentet uppmanar de statliga myndigheterna att se till att alla förfaranden för frihetsberövanden uppfyller minimikrav i fråga om internationella rättsliga normer, anständig behandling, registrering, åtal och möjlighet att med kort varsel komma i kontakt med familjemedlemmar, advokater och oberoende domstolar, samt att ansvar utkrävs om dessa förfaranden inte går rätt till.
7. Europaparlamentet fördömer kraftigt de olagliga avrättningarna, de påtvingade försvinnandena, tortyren, våldtäkterna och de andra brott mot de mänskliga rättigheterna som begåtts i Jammu och Kashmir sedan den väpnade konflikten inleddes 1989. Parlamentet kräver att offrens familjer tillerkänns fullt skadestånd.
8. Europaparlamentet uppmanar alla regeringar att utan förbehåll ratificera och tillämpa FN:s konvention om skydd för alla människor mot påtvingat försvinnande, inklusive tillkännagivandena enligt artiklarna 31 och 32 att man erkänner behörigheten hos kommittén för påtvingade försvinnanden, och att ratificera Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen.
9. Europaparlamentet begär att obehindrat tillträde till båda sidor av kontrollinjen ska beviljas FN:s särskilda rapportörer enligt mandatet för FN:s särskilda förfaranden, särskilt de särskilda rapportörerna för tortyr och för utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar samt FN:s arbetsgrupp för påtvingade eller frivilliga försvinnanden.
10. Europaparlamentet upprepar uppmaningen till underhuset Lok Sabha att ändra lagen om skydd av de mänskliga rättigheterna för att den nationella människorättskommissionen ska kunna göra oberoende utredningar av påståendena om övergrepp begångna av militärpersonal.
11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Indiens regering och parlament, Pakistans regering och parlament, delstaten Jammu och Kashmirs regering och parlament samt FN:s generalsekreterare.