Gemensamt förslag till resolution - RC-B7-0561/2012Gemensamt förslag till resolution
RC-B7-0561/2012

GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION om den israeliska regeringens beslut att utöka bosättningarna på Västbanken

11.12.2012 - (2012/2911(RSP))

i enlighet med artikel 110.2 och 110.4 i arbetsordningen
som ersätter resolutionsförslagen från grupperna:
Verts/ALE (B7‑0561/2012)
ALDE (B7‑0566/2012)
GUE/NGL (B7‑0567/2012)
ECR (B7‑0568/2012)
PPE (B7‑0569/2012)
S&D (B7‑0571/2012)

José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Ioannis Kasoulides, Elmar Brok, Roberta Angelilli, Tokia Saïfi, Hans-Gert Pöttering, Rodi Kratsa‑Tsagaropoulou för PPE-gruppen
Véronique De Keyser, Ana Gomes, María Muñiz De Urquiza, Emer Costello, Pino Arlacchi, Richard Howitt för S&D-gruppen
Annemie Neyts-Uyttebroeck, Ivo Vajgl, Niccolò Rinaldi, Graham Watson, Marielle de Sarnez, Louis Michel, Izaskun Bilbao Barandica, Marietje Schaake, Alexandra Thein för ALDE-gruppen
Daniel Cohn-Bendit för Verts/ALE-gruppen
Charles Tannock, Ryszard Czarnecki, Adam Bielan för ECR-gruppen
Patrick Le Hyaric, Kyriacos Triantaphyllides, Martina Anderson, Willy Meyer, Marie-Christine Vergiat, Younous Omarjee, Marisa Matias, Alda Sousa för GUE/NGL-gruppen

Förfarande : 2012/2911(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
RC-B7-0561/2012
Ingivna texter :
RC-B7-0561/2012
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

Europaparlamentets resolution om den israeliska regeringens beslut att utöka bosättningarna på Västbanken

(2012/2911(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av Förenta nationernas stadga,

–   med beaktande av de relevanta FN-resolutionerna: FN:s generalförsamlings resolution 181 från 1947 och 194 från 1948 samt FN:s säkerhetsråds resolutioner 242 från 1967, 338 från 1973, 1397 från 2002, 1515 från 2003 och 1850 från 2008,

–   med beaktande av förklaringen om principerna för provisoriska självstyrelseförfaranden (Osloavtalen) av den 13 september 1993,

–   med beaktande av interimsavtalet av den 28 september 1995 om Västbanken och Gazaremsan,

–   med beaktande av uttalandena från Catherine Ashton, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, särskilt uttalandena av den 8 juni 2012 och 2 december 2012 om en utökning av bosättningarna,

–   med beaktande av FN:s generalförsamlings beslut av den 29 november 2012 att bevilja Palestina observatörsstatus som icke-medlem,

–   med beaktande av rådets slutsatser av den 10 december 2012 och den 14 maj 2012 om fredsprocessen i Mellanöstern,

–   med beaktande av artikel 110.2 och 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den 2 december 2012 meddelade den israeliska regeringen att man planerar att bygga 3 000 nya bostäder på Västbanken och i östra Jerusalem. Om de utlysta planerna genomförs kommer de att undergräva möjligheten att genomföra tvåstatslösningen, särskilt i E1‑området, där bosättarbyggen skulle dela Västbanken i två delar och därmed göra det omöjligt att skapa en livsduglig, sammanhängande och självständig palestinsk stat.

B.  Den israeliska regeringen meddelade den 2 december 2012 att den kommer att hålla inne 100 miljoner US-dollar i palestinska skatteintäkter. De månatliga skatteöverföringarna är en viktig del av den palestinska myndighetens budget. Enligt Israels finansminister Yuval Steinitz hålls skatteintäkterna inne för att betala av palestinska skulder till Israels elbolag.

C. EU har upprepade gånger bekräftat sitt stöd för tvåstatslösningen, där staten Israel och en självständig, demokratisk, sammanhängande och livsduglig palestinsk stat lever sida vid sida i fred och säkerhet.

D. Osloavtalen från 1993 delade upp Västbanken i tre zoner, nämligen områdena A, B och C. Område C, som är under israelisk civil kontroll och säkerhetskontroll, utgör 62 procent av Västbankens territorium och är det enda sammanhängande området, med den största arealen bördig och resursrik mark på Västbanken. I interimsavtalet om Västbanken och Gazaremsan från 1995 angavs att område C gradvis skulle komma att överföras till palestinsk jurisdiktion.

E.  Med en överväldigande majoritet – 138 röster för, 9 röster emot och 41 nedlagda röster – beslutade FN:s generalförsamling den 29 november 2012 att bevilja Palestina observatörsstatus som icke-medlem i FN.

1.  Europaparlamentet är djupt oroat över den israeliska regeringens tillkännagivande av att man planerar att bygga ca 3 000 nya bostäder på Västbanken, inklusive i östra Jerusalem.

2.  Europaparlamentet betonar på nytt att en sådan utökning kan komma att undergräva framtidsutsikterna för ett livskraftigt Palestina med Jerusalem som delad huvudstad för både Palestina och Israel.

3.  Europaparlamentet betonar att de israeliska bosättningarna på Västbanken och i östra Jerusalem är olagliga enligt internationell rätt. Parlamentet kräver att Israel omedelbart, fullständigt och permanent fryser allt byggande av bosättningar och all utvidgningsverksamhet, och att man stoppar ytterligare vräkningar av palestinska familjer från deras hem och rivningar av palestinska hus.

4.  Europaparlamentet fördömer uttalandena från Hamas politiska ledare, Khaled Meshal, där han avvisar erkännandet av staten Israel och tydligt tillbakavisar all israelisk närvaro i Jerusalem, och parlamentet uppmanar Hamas att erkänna Israels rätt att existera.

5.  Europaparlamentet beklagar djupt den israeliska regeringens beslut att hålla inne 100 miljoner US-dollar i palestinska skatteintäkter, vilket underminerar den palestinska myndighetens budget, och begär att dessa intäkter omedelbart ska överföras. Parlamentet uppmanar berörda parter att lösa alla pågående tvister av ekonomisk art under medling av EU.

6.  Europaparlamentet upprepar sitt starka stöd för tvåstatslösningen, baserad på gränserna från 1967 och med Jerusalem som huvudstad för båda stater, där en säker israelisk stat och en självständig, demokratisk, sammanhängande och livsduglig palestinsk stat lever sida vid sida i fred och säkerhet. Parlamentet betonar än en gång att en rättvis och varaktig fred mellan Israel och Palestina endast kan åstadkommas med fredliga medel där man tar avstånd från våld, och efterlyser i detta sammanhang återupptagandet av direkta fredssamtal mellan de två parterna. Parlamentet uppmanar samtliga parter att avhålla sig från ensidiga åtgärder som skulle kunna undergräva eller hindra fredsarbetet och utsikterna att förhandlingsvägen nå fram till ett fredsavtal.

7.  Europaparlamentet efterlyser på nytt ett fullständigt och effektivt genomförande av all befintlig EU-lagstiftning och de bilaterala avtalen mellan EU och Israel och mellan EU:s medlemsstater och Israel, och betonar att alla föreskrifter i associeringsavtalet mellan EU och Israel om respekten för palestiniernas mänskliga rättigheter bör följas. Parlamentet bekräftar EU:s engagemang för att garantera en fortsatt, fullständig och effektiv tillämpning av befintlig EU-lagstiftning och bilaterala avtal beträffande produkter från bosättningar.

8.  Europaparlamentet fortsätter i samma anda att vädja om palestinsk försoning, vilket är lösningen för att återförena palestinierna på Västbanken, i östra Jerusalem och i Gazaremsan, vilka alla tillhör samma palestinska folk.

9.  Europaparlamentet uppmanar med kraft den palestinska myndigheten och den israeliska regeringen att återuppta fredsprocessen i Mellanöstern. Parlamentet betonar dessutom hur viktigt det är att den palestinska befolkningen och dess rättigheter i område C och östra Jerusalem skyddas, så att tvåstatslösningen fortfarande kan genomföras.

10. Europaparlamentet riktar än en gång en stark uppmaning till EU och dess medlemsstater att spela en mer aktiv politisk roll – även inom kvartetten – i arbetet med att få till stånd en rättvis och varaktig fred mellan israeler och palestinier. Parlamentet stöder vice ordföranden/den höga representanten i hennes arbete med att skapa trovärdiga utsikter för ett återupptagande av fredsprocessen.

11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, EU:s särskilda representant för fredsprocessen i Mellanöstern, FN:s generalförsamlings ordförande, regeringarna och parlamenten i FN:s säkerhetsråds medlemsstater, Mellanösternkvartettens sändebud, Knesset och Israels regering, den palestinska myndighetens president och det palestinska lagstiftande rådet.