CAPITOLUL 4 : MĂSURI ÎN CAZ DE NERESPECTARE A REGULILOR DE CONDUITĂ APLICABILE DEPUTAŢILOR
Articolul 183 : Sancțiuni
1. În cazul unei încălcări grave a articolului 10 alineatele (2)-(9), a articolului 35 sau a articolului 36, Președintele adoptă o decizie motivată prin care pronunță sancțiunea corespunzătoare cu privire la deputatul în cauză în conformitate cu prezentul articol.
În ceea ce privește articolul 10 alineatul (3) sau (4), Președintele poate adopta o decizie motivată în temeiul prezentului articol, indiferent dacă i-a fost aplicată sau nu anterior deputatului în cauză o măsură imediată în sensul articolului 182.
În ceea ce privește articolul 10 alineatul (6), în legătură cu interzicerea oricărui tip de hărțuire psihologică sau sexuală prevăzută la primul paragraf de la alineatul respectiv, Președintele poate adopta o decizie motivată în temeiul prezentului articol numai după constatarea unui act de hărțuire în conformitate cu procedura administrativă internă aplicabilă privind hărțuirea și prevenirea acesteia.
2. Președintele poate, de asemenea, sancționa un deputat în cazul în care prezentul regulament de procedură, inclusiv codul de conduită a deputaților în
Parlamentul European privind integritatea și transparența
(1), sau o decizie adoptată de Birou în temeiul articolului 25 prevede aplicarea prezentului articol.
3. Deputatul în cauză este invitat de Președinte să prezinte observații în scris înainte de adoptarea deciziei. În cazul în ar fi mai oportun, Președintele poate decide ca, în loc de prezentarea de observații în scris, să convoace o audiere orală.
Decizia de aplicare a unei sancțiuni este notificată deputatului în cauză.
Odată ce sancțiunea devine definitivă, aceasta este anunțată de Președinte în plen. Președinții organelor, ai comisiilor și ai delegațiilor din care face parte deputatul sunt și ei informați.
Sancțiunea aplicată este publicată în mod vizibil pe site-ul Parlamentului și pe pagina deputatului de pe site-ul Parlamentului.
4. La aprecierea comportamentelor manifestate, se ia în considerare caracterul excepțional, recurent sau permanent, precum și gradul de gravitate al acestora. De asemenea, se ține seama, dacă este cazul, de posibilele prejudicii aduse demnității și reputației Parlamentului.
5. Sancțiunea aplicată trebuie să fie efectivă, proporțională și cu efect de descurajare. Sancțiunea poate să constea în una sau mai multe dintre următoarele măsuri:
(a) mustrare;
(b) interdicție ca deputatul să reprezinte Parlamentul în cadrul unei delegații interparlamentare, al unei conferințe interparlamentare sau al oricărui forum interinstituțional, pentru o perioadă de până la un an;
(c) în cazul unei încălcări a obligațiilor de confidențialitate, o limitare a drepturilor de acces la informații confidențiale sau clasificate pentru o perioadă de până la un an;
(d) pierderea dreptului la indemnizația de ședere pentru o perioadă care poate să dureze între două și 60 de zile;
(e) fără a aduce atingere dreptului de vot în ședință plenară și sub rezerva, în acest caz, a respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării la toate sau la o parte din activitățile Parlamentului pentru o perioadă care poate să dureze între două și 60 de zile în care Parlamentul sau oricare dintre organele, comisiile sau delegațiile sale se reunesc.
6. Măsurile prevăzute la alineatul (5) literele (b) - (e) pot fi dublate în caz de încălcare repetată sau în cazul în care deputatul refuză să se conformeze unei măsuri luate în temeiul articolului 182 alineatul (3).
7. Pe lângă aceasta, Președintele poate să prezinte o propunere Conferinței președinților în vederea suspendării sau a retragerii unui mandat sau a mai multor mandate interne deținute de deputat în
Parlamentul European, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 21.
8. Președintele decide cu privire la perioada de publicare a sancțiunilor, ținând seama de faptul că perioada minimă de publicare este, indiferent de sfârșitul mandatului deputatului în cauză, după cum urmează:
– doi ani pentru sancțiunile menționate la alineatul (5) literele (a), (b) și (c);
– trei ani pentru sancțiunile menționate la alineatul (5) literele (d) și (e).
Cu toate acestea, în cazul unor încălcări minore, președintele poate decide asupra unei perioade mai scurte de publicare.