Înapoi 
 Înainte 
Regulamentul de procedură al Parlamentului European
A şaptea legislatură - iulie 2009
PDF 1310k
CUPRINS
INDICE ANALITIC
ÎN ATENŢIA CITITORILOR

TITLUL II  : PROCEDURI LEGISLATIVE, BUGETARE ŞI DE ALT TIP
CAPITOLUL 1  : PROCEDURI LEGISLATIVE ─ DISPOZIŢII GENERALE

Articolul 37  : Verificarea temeiului juridic

(1)    Pentru orice propunere a Comisiei sau orice alt document cu caracter legislativ, comisia competentă verifică mai întâi temeiul juridic.

(2)    În cazul în care comisia competentă contestă validitatea sau pertinenţa temeiului juridic ─ inclusiv verificarea criteriului prevăzut la articolul 5 din Tratatul CE ─ aceasta solicită avizul comisiei competente pentru chestiunile juridice.

(3)    Comisia competentă pentru chestiunile juridice se poate, de asemenea, sesiza din proprie iniţiativă referitor la chestiunile privind temeiul juridic al propunerilor prezentate de Comisie. În acest caz, aceasta informează corespunzător comisia competentă.

(4)    În cazul în care comisia competentă pentru chestiunile juridice hotărăşte să conteste validitatea sau pertinenţa temeiului juridic, aceasta îşi prezintă concluziile Parlamentului. Parlamentul supune la vot concluziile, înainte de a vota asupra fondului propunerii.

(5)    Amendamentele care tind să modifice temeiul juridic, prezentate în plen, fără ca validitatea sau pertinenţa temeiului juridic să fi fost contestată de comisia competentă în fond sau de comisia competentă pentru chestiunile juridice, sunt inadmisibile.

(6)    În cazul în care Comisia nu acceptă să-şi modifice propunerea pentru a se conforma temeiului juridic aprobat de Parlament, raportorul sau preşedintele comisiei competente pentru chestiunile juridice sau al comisiei competente poate propune amânarea votului asupra fondului propunerii până la o şedinţă ulterioară.

Aviz juridic - Politica de confidențialitate