Tillbaka till Europarl-webbplatsen

Choisissez la langue de votre document :

 Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 1997/0067(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : A5-0027/2000

Ingivna texter :

A5-0027/2000

Debatter :

Omröstningar :

Antagna texter :

P5_TA(2000)0054

Antagna texter
Onsdagen den 16 februari 2000 - Strasbourg
Vattenpolitikens område ***II
P5_TA(2000)0054A5-0027/2000

Europaparlamentets lagstiftningsresolution om rådets gemensamma ståndpunkt inför antagandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område (9085/3/1999/ - C5-0209/1999 - 1997/0067(COD) )

(Medbeslutandeförfarandet: andra behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

-  med beaktande av rådets gemensamma ståndpunkt (9085/3/1999 - C5-0209/1999 (1) ),

-  med beaktande av parlamentets ståndpunkt, vid första behandlingen(2) om kommissionens förslag (och kommissionens ändrade förslag) till Europaparlamentet och rådet (KOM(1997) 49 (3) , KOM(1997) 614 (4) och KOM(1998) 76 )(5) ,

-  med beaktande av kommissionens ändrade förslag (KOM(1999) 271 (6) ),

-  med beaktande av artikel 251.2 i EG-fördraget,

-  med beaktande av artikel 80 i arbetsordningen,

-  med beaktande av andrabehandlingsrekommendationen från utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor (A5-0027/2000 ).

1.  Parlamentet ändrar den gemensamma ståndpunkten på nedanstående sätt,

2.  uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

Rådets gemensamma ståndpunkt   Ändringar
(Ändringsförslag 1)
Skäl -1 (nytt)
   - 1. Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som tillhör Europeiska unionens folk, ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant .
(Ändringsförslag 2)
Skäl 21
   21. Gemensamma principer behövs för att samordna medlemsstaternas insatser för att förbättra skyddet av gemenskapens vattenresurser både när det gäller kvantitet och kvalitet, främja en hållbar vattenanvändning, bidra till regleringen av gränsöverskridande vattenproblem, skydda akvatiska ekosystem och sådana terrestra ekosystem och våtmarker som är direkt beroende av dem samt skydda och utveckla de potentiella användningsområdena för gemenskapens vattenresurser.
   21. Gemensamma principer behövs för att samordna medlemsstaternas insatser för att förbättra skyddet av gemenskapens vattenresurser både när det gäller kvantitet och kvalitet, främja en hållbar vattenanvändning, bidra till regleringen av gränsöverskridande vattenproblem, skydda akvatiska ekosystem och sådana terrestra ekosystem och våtmarker som är direkt beroende av dem samt torra och halvtorra områden samt för att skydda och utveckla de potentiella användningsområdena för gemenskapens vattenresurser.
(Ändringsförslag 3)
Skäl 21a (nytt)
21a. God vattenkvalitet säkerställer försörjningen av dricksvatten till befolkningen.
(Ändringsförslag 5)
Skäl 21b (nytt)
21b. Trots att kustfisket försiggår utanför avrinningsområdena bör det betraktas som en av de näringar som drabbas mest av varje slags miljöförsämring i avrinningsområdena.
(Ändringsförslag 6)
Skäl 22
   22. Gemensamma definitioner av vattenstatusen vad gäller kvalitet och - när detta är motiverat från miljöskyddssynpunkt - kvantitet bör fastställas. Miljömål bör ställas upp för att säkerställa att en god yt- och grundvattenstatus uppnås på gemenskapsnivå .
   22. Gemensamma definitioner av vattenstatusen vad gäller kvalitet och - när detta är motiverat från miljöskyddssynpunkt - kvantitet bör fastställas. Miljömål bör ställas upp för att säkerställa att en god yt- och grundvattenstatus uppnås i hela gemenskapen och för att försämring av vattnets status undviks på EU-nivå .
(Ändringsförslag 7)
Skäl 23a (nytt)
23a. Det slutgiltiga målet är att uppnå att all förorening som härrör från antropogen verksamhet skall upphöra fullständigt och att bakgrundsnivåer av naturligt förekommande ämnen inte överskrids.
(Ändringsförslag 8)
Skäl 29
   29. Målet att uppnå god vattenstatus bör eftersträvas för varje avrinningsområde så att åtgärder som avser ytvatten och grundvatten som tillhör samma ekologiska och hydrologiska system samordnas.
   29. Målet att uppnå god vattenstatus bör eftersträvas för varje avrinningsområde och hydrogeologiska område så att åtgärder som avser ytvatten och grundvatten som tillhör samma ekologiska, hydrologiska och hydrogeologiska system samordnas.
(Ändringsförslag 9)
Skäl 38a (nytt)
38a. Det finns ingen naturlig rätt att släppa ut farliga eller radioaktiva ämnen i vatten. Vetenskapliga och tekniska framsteg gör det möjligt att tillämpa allt mindre förorenande produktionstekniker.
(Ändringsförslag 10)
Skäl 39
   39. Det finns ett behov av att bekämpa föroreningar som orsakas av utsläpp av olika farliga ämnen. Rådet bör efter förslag från kommissionen besluta vilka ämnen som skall prioriteras och vilka särskilda åtgärder som skall vidtas mot vattenföroreningar som orsakas av dessa ämnen. Rådet bör härvid beakta alla betydande källor och fastställa en kostnadseffektiv och rimlig nivå på och kombination av regleringar .
   39. Förorening genom utsläpp och läckage av farliga ämnen måste elimineras. Europaparlamentet och rådet bör, på kommissionens förslag, vilket skall läggas fram före den 1 juli 2000 och därefter kompletteras och ses över åtminstone vart tredje år, fastställa vilka ämnen som skall åtgärdas med prioritet när åtgärder vidtas; Europaparlamentet och rådet bör vidare, på kommissionens förslag, vidta åtgärder för att stegvis eliminera förorening genom dessa ämnen, med hänsyn tagen till alla källor; målet bör vara att reducera mängden farliga ämnen som tillförs vattenmiljön till en nivå nära noll 2020 .
(Ändringsförslag 12)
Skäl 44a (nytt)
44a. De åtgärder som krävs för att genomföra detta direktiv skall antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter 1 .
1 EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.
(Ändringsförslag 13)
Artikel 1 b
   b) främja en hållbar vattenanvändning baserad på ett långsiktigt skydd av tillgängliga vattenresurser, och
   b) främja en hållbar och effektiv vattenanvändning baserad på ett långsiktigt skydd av tillgängliga vattenresurser inom ett hydrologiskt område eller avrinningsområde , och
(Ändringsförslag 14)
Artikel 1 ca (ny)
   ca) gradvis minska utsläpp och läckage av farliga ämnen till vattenmiljön till en nivå nära noll 2020,
(Ändringsförslag 16)
Artikel 2.24 första stycket a (nytt)
God kemisk ytvattenstatus är även den kemiska status som krävs för att uppfylla miljömålen för ytvattenförekomster, vilka fastställs i artikel 4.1 a.
(Ändringsförslag 17)
Artikel 2.25
   25. god kemisk grundvattenstatus : den status som definieras i tabell 2.3.2 i bilaga V.
   25. god kemisk grundvattenstatus : den kemiska status hos en grundvattenförekomst som uppfyller alla krav som definieras i tabell 2.3.2 i bilaga V.
(Ändringsförslag 19)
Artikel 2.28a (nytt)
28a. farliga ämnen :
   a) ämnen eller grupper av ämnen som är toxiska, beständiga och har benägenhet för bioackumulering,
   b) andra ämnen eller grupper av ämnen som bedöms kräva ett liknande tillvägagångssätt som ämnena i punkt a och vilka, även om de inte uppfyller alla kriterier för toxicitet, beständighet och bioackumulering, ger upphov till farhågor.
Denna kategori omfattar både ämnen som i samverkan med andra ämnen ger upphov till sådana farhågor och ämnen som det i sig inte finns anledning att inkludera i denna kategori, men som bryts ner eller omvandlas till ämnen som de i punkt a, eller ämnen som kräver ett liknande tillvägagångssätt.
(Ändringsförslag 20)
Artikel 2.28b (ny)
28b. direkt utsläpp : utsläpp av ämnen angivna i VIII i grundvattnet utan att de passerar markytan eller underliggande jordlager.
(Ändringsförslag 21)
Artikel 2.32
   32. miljökvalitetsnormer : koncentrationen av ett visst förorenande ämne eller en viss grupp av förorenande ämnen i vatten, sediment eller biota, som för att skydda människors hälsa och miljön inte bör överskridas.
   32. miljökvalitetsnormer : koncentrationen av ett visst förorenande ämne, viss grupp av förorenande ämnen eller radioaktiva ämnen i vatten, sediment eller biota, som för att skydda människors hälsa och miljön inte bör överskridas.
(Ändringsförslag 22)
Artikel 2.32a (ny)
32a. kombinerat tillvägagångssätt : minskning av utsläppen inledningsvis i överensstämmelse med bästa tillgängliga teknik, därefter bedömning av om den uppnådda vattenkvaliteten uppfyller de miljökvalitetsmål som fastställts i detta direktiv, och om ytterligare åtgärder utöver bästa tillgängliga teknik är nödvändiga.
(Ändringsförslag 23)
Artikel 3.4
   4. Medlemsstaterna skall se till att detta direktivs krav för att uppnå miljömålen enligt artikel 4, och i synnerhet alla åtgärdsprogram, samordnas för hela avrinningsdistriktet. När det gäller internationella avrinningsdistrikt skall de berörda medlemsstaterna tillsammans sköta denna samordning. Om de berörda medlemsstaterna begär det, skall kommissionen vidta åtgärder för att det skall bli lättare att upprätta åtgärdsprogrammen.
   4. Medlemsstaterna skall se till att detta direktivs krav för att uppnå miljömålen enligt artikel 4, och i synnerhet alla åtgärdsprogram, samordnas för hela avrinningsdistriktet. När det gäller internationella avrinningsdistrikt skall de berörda medlemsstaterna tillsammans sköta denna samordning. Om de berörda medlemsstaterna begär det, skall kommissionen vidta åtgärder för att det skall bli lättare att upprätta åtgärdsprogrammen. När det gäller avrinningsområden som sträcker sig över internationella gränser måste prioritet ges åt att upprätthålla de strukturer som härrör från internationella överenskommelser.
(Ändringsförslag 24)
Artikel 4.1 inledningen och a)
   1. Medlemsstaterna skall sträva efter att uppnå följande mål :
   1. Medlemsstaterna skall säkerställa att de behöriga myndigheterna för förvaltningen av avrinningsområdet genomför de åtgärdsprogram som specificeras i förvaltningsplanerna för avrinningsdistrikten :
Medlemsstaternas skall:
   a) Förebygga försämring av ekologisk status och förorening av ytvatten och återställa ytvatten, i syfte att senast 16 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande nå en god ytvattenstatus eller, för kraftigt modifierade och konstgjorda förekomster, god ekologisk potential och god kemisk ytvattenstatus i alla ytvattenförekomster , i enlighet med bestämmelserna i bilaga V, om inte annat följer av tillämpningen av förlängningar som bestäms i enlighet med punkt 3 och om inte annat följer av tillämpningen av punkterna 4, 5 och 6 och utan att det för de berörda parternas del påverkar de relevanta internationella överenskommelser som avses i artikel 1.
   a) Skydda, förbättra och återställa allt ytvatten, i syfte att senast 10 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande nå en god ytvattenstatus, i enlighet med bestämmelserna i bilaga V, om inte annat följer av tillämpningen av förlängningar som bestäms i enlighet med punkt 3 och om inte annat följer av tillämpningen av punkterna 4, 5 och 6 och utan att det för de berörda parternas del påverkar de relevanta internationella överenskommelser som avses i artikel 1.
   aa. ) Gradvis undanröja förorening av vatten genom fortsatt reducering av utsläpp och läckage av farliga ämnen och därigenom närma sig målet att avskaffa dessa totalt senast den 31 december 2020.
   ab. ) Från och med tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande, förebygga försämring av status hos alla ytvatten, inberäknat kraftigt modifierade och konstgjorda vattenförekomster, om inte annat följer av tillämpningen av punkterna 5 och 6.
   ac. ) Förebygga försämring av ekologisk potential och kemisk ytvattenstatus i kraftigt modifierade och konstgjorda vattenförekomster.
   ad. ) Skydda och förbättra kraftigt modifierade och konstgjorda vattenförekomster för att uppnå god ekologisk potential och god kemisk ytvattenstatus senast 10 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande i enlighet med bestämmelserna i bilaga V, om inte annat följer av tillämpningen av förlängningar som bestäms i enlighet med punkt 3 och om inte annat följer av tillämpningen av punkterna 5 och 6.
(Ändringsförslag 25)
Artikel 4.1 b
   b) Förebygga försämring av grundvattenstatusen, återställa grundvattenförekomster, och säkerställa balans mellan uttag och grundvattenbildning, i syfte att nå god grundvattenstatus i alla grundvattenförekomster, i enlighet med bestämmelserna i bilaga V, senast 16 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande, samt motverka alla väsentliga och ihållande ökningar i fråga om koncentrationen av förorenande ämnen till följd av konsekvenserna av mänsklig verksamhet, om inte annat följer av tillämpningen av förlängningar som bestäms i enlighet med punkt 3 och om inte annat följer av tillämpningen av punkterna 4, 5 och 6.
   b) Förebygga försämring av grundvattnets kvantitativa och kemiska status .
   ba. ) Återställa förorenade grundvattenförekomster och säkerställa balans mellan uttag och grundvattenbildning.
   bb. ) Förebygga att föroreningar som orsakas av antropogen verksamhet släpps ut, med beaktande av artikel 11 .3 g.
   bc. ) Till ett absolut minimum minska föroreningarna av grundvattnet genom diffusa utsläpp från i synnerhet jordbruksverksamhet genom att använda det kombinerade tillvägagångssättet enligt artikel 10, i syfte att senast 10 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande ha åstadkommit att det inte i några grundvattenförekomster, om inte annat följer av tillämpningen av förlängningar som bestäms i enlighet med punkt 3 och om inte annat följer av tillämpningen av punkterna 4, 5, 6, skall förekomma mer än obetydliga föroreningar orsakade av antropogen verksamhet , enligt bestämmelserna i bilaga V, samt ha vänt alla betydande och ihållande ökningar av koncentrationen av förorenande ämnen, som utgör konsekvenser av mänsklig verksamhet och som ligger över halva värdet för kvalitetsnormerna enligt bilaga V .
(Ändringsförslag 26)
Artikel 4.1 c, och avslutningsfrasen
   c) Åstadkomma överensstämmelse med alla normer och mål som rör skyddade områden senast 16 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande, om inte annat anges i den gemenskapslagstiftning enligt vilken de enskilda skyddade områdena har fastställts.
   c) Åstadkomma överensstämmelse med alla normer och mål som rör skyddade områden senast 10 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande, om inte annat anges i den gemenskapslagstiftning enligt vilken de enskilda skyddade områdena har fastställts.
Detta skall ske genom ett stegvis genomförande av åtgärder som vidtas enligt artikel 11.
(Ändringsförslag 78)
Artikel 4.3
   3. De tidsfrister som fastställs enligt punkt 1 a och 1 b kan förlängas i syfte att stegvis nå målen enligt punkt 1 för vattenförekomster när samtliga följande villkor är uppfyllda:
   3. De tidsfrister som fastställs enligt punkt 1 a och 1 bc kan förlängas för vattenförekomster när samtliga följande villkor är uppfyllda:
   a) Medlemsstaterna konstaterar att alla nödvändiga förbättringar av statusen hos vattenförekomsterna inte rimligen kan åstadkommas inom de tidsramar som fastställs i den punkten.
   a) Medlemsstaterna konstaterar att alla nödvändiga förbättringar av statusen hos vattenförekomsterna inte kan åstadkommas inom de tidsramar som fastställs i den punkten av följande anledningar:
   - De erforderliga förbättringarna kan av tekniska skäl endast åstadkommas stegvis på ett sätt som innebär att tidsramarna överskrids.
   - Att slutföra förbättringarna inom tidsramarna skulle bli oproportionerligt kostsamt.
   - Naturliga förhållanden omöjliggör snabba förbättringar i vattenförekomstens status,
   b) Förlängningen av tidsfristen, och skälen till detta, anges särskilt och förklaras i den förvaltningsplan för avrinningsdistriktet som krävs enligt artikel 13.
   b) Förlängningen av tidsfristen, och skälen till detta, anges särskilt och förklaras i den förvaltningsplan för avrinningsdistriktet som krävs enligt artikel 13.
   c) Förlängningarna är begränsade till perioder som inte är längre än den period som omfattas av tre ytterligare uppdateringar av förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet utom i fall där de naturliga förhållandena är sådana att målen inte kan nås inom denna period. i andra fall än de sistnämnda skall en ansökan om den tredje förlängningen överlämnas till kommissionen, som skall fatta beslut om en sådan ansökan inom 3 månader.
   c) Förlängningarna är begränsade till perioder som inte är längre än den period som omfattas av tre ytterligare uppdateringar av förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet utom i fall där de naturliga förhållandena är sådana att målen inte kan nås inom denna period. i andra fall än de sistnämnda skall en ansökan om den andra förlängningen överlämnas till kommissionen, som skall fatta beslut om en sådan ansökan inom 3 månader.
   d) En sammanfattning av de åtgärder som krävs enligt artikel 11 och som anses nödvändiga för att progressivt höja vattenförekomsternas status till den nivå som krävs inom den förlängda tidsfristen och den förväntade tidtabellen för deras genomförande återges i förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet. En översyn av genomförandet av dessa åtgärder och en sammanfattning av eventuella tilläggsåtgärder skall tas med i uppdaterade versioner av förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet.
   d) En sammanfattning av de åtgärder som krävs enligt artikel 11 och anses nödvändiga för att progressivt höja vattenförekomsternas status till den nivå som krävs inom den förlängda tidsfristen, skälen till att dröjsmål uppstått i genomförandet av dessa åtgärder och tidsplanen för deras genomförande återges i förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet. En översyn av genomförandet av dessa åtgärder och en sammanfattning av eventuella tilläggsåtgärder skall tas med i uppdaterade versioner av förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet.
(Ändringsförslag 30)
Artikel 4.4
   4. Medlemsstaterna får inrikta sig på att uppnå mindre stränga miljömål än de som krävs enligt punkt 1 a och 1 b för särskilda vattenförekomster om följande båda villkor är uppfyllda:
   4. Medlemsstaterna får inrikta sig på att uppnå mindre stränga miljömål än de som krävs enligt punkt 1 a-ad och 1 b-bc för särskilda yt- och grundvattenförekomster om alla följande villkor är uppfyllda:
   a) Medlemsstaterna konstaterar att vattenförekomsten är så påverkad av mänsklig verksamhet, eller att dess naturliga tillstånd är sådant att förbättringar av statusen skulle vara omöjliga eller orimligt dyra .
   a) Medlemsstaterna konstaterar att vattenförekomsten med avseende på grundvattennivån och/eller grundvattnets kvalitativa status och för ytvatten enligt de metoder som angivits i bilaga V, avsnitt 2.3 och 2.4 och med avseende på ytvatten är så påverkad av tidigare mänsklig verksamhet, eller att dess naturliga tillstånd är sådant det skulle vara omöjligt eller oproportionerligt dyrt att nå målen i punkterna 1b-bc .
   aa. ) De behov ur miljöns och samhällets synvinkel som vattenförekomsten fyller med hjälp av sina nuvarande egenskaper kan inte tillgodoses med andra medel som skulle vara ett bättre praktiskt alternativ ur miljösynvinkel.
   b) Uppställandet av mindre stränga miljömål, och skälen till detta, anges särskilt i den förvaltningsplan för avrinningsdistriktet som krävs enligt artikel 13 och dessa mål ses över vart sjätte år.
   b) Mindre stränga miljömål, och skälen till dessa, anges särskilt i den förvaltningsplan för avrinningsdistriktet som krävs enligt artikel 13 och dessa mål ses över vart sjätte år.
   ba. Medlemsstaterna tillser
   - för ytvatten, att bästa möjliga ekologiska och kemiska status uppnås med beaktande av de ofrånkomliga inverkningarna till följd av tidigare mänsklig verksamhet och tidigare föroreningar,
   - för grundvatten att grundvattnets kvantitativa och kemiska status förändras så litet som möjligt med beaktande av de ofrånkomliga inverkningarna till följd av modifieringarnas karaktär och tidigare föroreningar och
   - att ingen fortsatt försämring av yt- eller grundvattenförekomster inträffar.
(Ändringsförslag 31)
Artikel 4.4a (ny)
4a. Medlemsstaterna får fastställa att en ytvattenförekomst är konstgjord eller kraftigt modifierad om de förbättringar som krävs för att uppnå en god ekologisk status skulle få en märkbar negativ inverkan på
   i. miljön i stort
   ii. sjöfart eller rekreation,
   iii. verksamheter för vilka vattnet lagras, till exempel dricksvattenförsörjning, kraftproduktion eller bevattning,
   iv. vattenreglering, skydd mot översvämning, markdränering och andra liknande anläggningar,
   v. utvinningen av råvaror
och då
   - fördelaktiga effekter som de konstgjorda eller förändrade egenskaperna hos vattenförekomsten skulle medföra inte kan uppnås på något annat sätt som skulle vara ett bättre praktiskt alternativ ur miljösynvinkel,
   - modifieringarna är sådana att de möjliggör den bästa praktiska tillnärmningen till ett ekologiskt oförändrat tillstånd vad gäller migrerande fauna och lämpliga lek- och fortplantningsplatser.
Fastställande av att en vattenförekomst är konstgjord eller kraftigt modifierad samt skälen för detta måste särskilt omnämnas i den förvaltningsplan för avrinningsdistriktet som krävs enligt artikel 13 och ses över var sjätte år.
(Ändringsförslag 33 +84)
Artikel 4.5
   5. Försämring av vattenförekomsternas status utgör ingen överträdelse av detta direktivs krav om försämringen är ett resultat av oförutsedda eller exceptionella omständigheter, särskilt översvämning och torka, när samtliga följande villkor är uppfyllda:
   5. Tillfällig försämring av vattenförekomsternas status utgör ingen överträdelse av detta direktivs krav om försämringen är ett resultat av oförutsebara eller exceptionella omständigheter som betingas av naturliga orsaker eller force majeure , särskilt extrem översvämning av ovanligt slag och ovanligt utdragen torka, under förutsättning att samtliga följande villkor är uppfyllda:
   a) Alla genomförbara åtgärder vidtas i syfte att förebygga ytterligare statusförsämring och för att inte äventyra uppnåendet av detta direktivs mål i andra vattenförekomster som inte påverkas av dessa omständigheter.
   a) Alla genomförbara åtgärder har vidtagits för att förebygga ytterligare statusförsämring och för att inte äventyra att de mål uppnås som anges i detta direktiv vad gäller andra vattenförekomster än de som inte påverkas av dessa omständigheter.
   b) Förutsättningarna för att sådana oförutsedda eller exceptionella omständigheter skall kunna förklaras föreligga, inbegripet antagande av lämpliga indikatorer, anges i förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet.
   b) De förutsättningar under vilka oförutsebara eller exceptionella omständigheter skall kunna förklaras föreligga, anges i förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet, däribland antagandet av lämpliga indikatorer.
   c) De åtgärder som skall vidtas under sådana exceptionella omständigheter finns upptagna i åtgärdsprogrammet och kommer inte att äventyra återställandet av vattenförekomstens kvalitet när dessa omständigheter inte längre föreligger.
   c) De åtgärder som skall vidtas under sådana exceptionella omständigheter finns upptagna i åtgärdsprogrammet och kommer inte att äventyra återställandet av vattenförekomstens kvalitet när dessa omständigheter inte längre föreligger.
   d) Effekterna av de oförutsedda eller exceptionella omständigheterna ses över årligen och - vid andra situationer än översvämning och torka - alla genomförbara åtgärder vidtas i syfte att återställa vattenförekomsten till dess status före effekterna av dessa omständigheter så snart detta rimligen kan genomföras.
   d) Effekterna av de oförutsebara eller exceptionella omständigheterna ses över årligen och alla genomförbara åtgärder vidtas i syfte att återställa vattenförekomsten till dess status före effekterna av dessa omständigheter så snart detta rimligen kan genomföras.
   e) En sammanfattning av effekterna av omständigheterna och av de åtgärder som vidtas eller skall vidtas i enlighet med punkterna a och d skall tas med i nästa uppdaterade version av förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet.
   e) En sammanfattning av effekterna av omständigheterna och av de åtgärder som vidtas eller skall vidtas i enlighet med punkterna a och d skall tas med i nästa uppdaterade version av förvaltningsplanen för avrinningsdistriktet.
(Ändringsförslag 34)
Artikel 4.6b
   b) Skälen för ändringarna anges särskilt och förklaras i den förvaltningsplan för avrinningsdistriktet som krävs enligt artikel 13 och målen ses över vart sjätte år.
   b) Skälen till modifieringarna eller förändringarna anges särskilt och förklaras i den förvaltningsplan för avrinningsdistriktet som krävs enligt artikel 13 och målen ses över vart sjätte år.
   ba. Skälen till modifieringarna är av övergripande samhällsintresse eller de fördelar det innebär att uppnå målen enligt punkt 1 är för miljön och samhället av mindre vikt än fördelarna med de nya modifieringarna eller förändringarna har för människors hälsa, vidmakthållandet av människors säkerhet eller en miljömässigt och socialt uthållig utveckling av det lokala område där vattenförekomsten ligger.
   bb. De fördelaktiga effekter som de nya modifieringarna eller förändringarna av vattenförekomsten skall medföra kan inte uppnås på ett annat sätt som skulle vara ett bättre praktiskt alternativ ur miljösynvinkel.
(Ändringsförslag 35)
Artikel 4.7
   7. Vid tillämpning av punkterna 3, 4, 5 och 6 skall en medlemsstat se till att tillämpningen inte äventyrar uppnåendet av detta direktivs mål i andra vattenförekomster inom samma avrinningsdistrikt och att den är förenlig med genomförandet av gemenskapens övriga miljölagstiftning.
   7. Vid tillämpning av punkterna 3, 4, 5 och 6 skall en medlemsstat se till att tillämpningen inte varaktigt utesluter eller äventyrar att de mål uppnås som anges i detta direktiv vad gäller andra vattenförekomster inom samma avrinningsdistrikt och att tillämpningen är förenlig med genomförandet av gemenskapens övriga miljölagstiftning.
(Ändringsförslag 36)
Artikel 5
Avrinningsdistriktets karakteristika
Avrinningsdistriktets karakteristika
Översyn av miljökonsekvenserna av mänsklig verksamhet
Ekonomisk analys av vattenanvändning
   1. Varje medlemsstat skall se till att det för varje avrinningsdistrikt eller för den del av ett avrinningsdistrikt som ligger på dess territorium, utförs
   1. Medlemsstaterna skall säkerställa att en analys av varje avrinningsdistrikts karakteristika genomförs och att den slutförs senast fem år efter att detta direktiv trätt i kraft. Analyserna skall täcka följande element:
   - en analys av dettas karakteristika,
   a) avrinningsdistriktets geografiska och geologiska karakteristika,
   - en översyn av konsekvenserna av mänsklig verksamhet f ör ytvattnets och grundvattnets status, och
   b) avrinningsdistriktets hydrografiska karakteristika,
   - en ekonomisk analys av vattenanvändningen
   c) avrinningsdistriktets demografiska karakteristika,
enligt de tekniska specifikationerna i bilagorna II och III, och att dessa är avslutade senast 5 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande.
   d) markanvändning och ekonomisk aktivitet inom avrinningsdistriktet,
   e) befintliga dammar och vattenmagasin, med angivelse av om dessa används för vattenkraftverk, vattenförsörjning eller har ett flertal funktioner.
   f) de ekologiska kännetecknen för den befintliga biologiska mångfalden i avrinningsdistriktet.
   2. De analyser och översyner som anges i punkt 1 skall ses över och om nödvändigt uppdateras senast 13 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande och vart sjätte år därefter.
   2. Analysen skall ses över och om nödvändigt uppdateras senast 13 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande och vart sjätte år därefter.
(Ändringsförslag 39)
Artikel 5a (ny)
Artikel 5a
Kostnads-nyttoanalys
Inom fem år efter tidpunkten för detta direktivs genomförande skall kommissionen tillsammans med medlemsstaternas behöriga myndigheter genomföra en kostnads-nyttoanalys i vilken det skall fastställas vilket investeringsbelopp som krävts för detta direktivs genomförande.
(Ändringsförslag 40)
Artikel 7.1 inledningen
   1. Medlemsstaterna skall för varje avrinningsdistrikt identifiera
   1. Medlemsstaterna skall för varje avrinningsdistrikt och hydrologiskt område identifiera
(Ändringsförslag 41)
Artikel 7.2
   2. I fråga om de vattenförekomster som identifieras enligt punkt 1, skall medlemsstaterna se till att uppfylla målen i artikel 4 i enlighet med detta direktivs krav för ytvattenförekomster, inklusive de kvalitetsnormer som fastställs på gemenskapsnivå enligt artikel 16 och dessutom se till att det resulterande vattnet enligt det vattenreningssystem som används och i enlighet med gemenskapslagstiftningen uppfyller kraven i direktiv 80/778/EEG , ändrat genom direktiv 98/83/EG.
   2. I fråga om de vattenförekomster som identifieras enligt punkt 1, skall medlemsstaterna se till att uppfylla målen i artikel 4 i enlighet med detta direktivs krav för ytvattenförekomster, inklusive som ett minimum de kvalitetsnormer som fastställs på gemenskapsnivå enligt artikel 16 och bilaga V, och dessutom se till att den minst intensiva vattenrening som är möjlig räcker till för att uppnå dricksvattenkvalitet och uppfylla kraven i direktiv 80/778/EEG , ändrat genom direktiv 98/83/EG.
(Ändringsförslag 42)
Artikel 8.1 strecksatserna och 8.2
   - För ytvatten skall dessa program omfatta övervakning av ekologisk och kemisk status.
   - För ytvatten skall dessa program omfatta kvantitativ övervakning av volym, genomströmningshastighet och ekologisk och kemisk status.
   - För grundvatten skall dessa program omfatta övervakning av kemisk och kvantitativ status.
   - För grundvatten skall dessa program omfatta övervakning av kemisk, kvalitativ och kvantitativ status som grundar sig på mätning av vattnets kemiska och biologiska tillstånd .
   - För skyddade områden skall de ovannämnda programmen kompletteras med specifikationerna i den gemenskapslagstiftning enligt vilken de enskilda skyddade områdena upprättades.
   - För skyddade områden skall de ovannämnda programmen kompletteras med specifikationerna i den gemenskapslagstiftning enligt vilken de enskilda skyddade områdena upprättades.
   2. Dessa program skall vara operationella senast 7 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande, om inte annat anges i den berörda lagstiftningen. Övervakningen skall stämma överens med kraven i bilaga V.
   2. Dessa program skall vara operationella senast 6 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande, om inte annat anges i den berörda lagstiftningen. Övervakningen skall stämma överens med kraven i bilaga V.
2a. De tekniska specifikationerna skall innefatta användning av standardiserade metoder för analys och kvalitetsövervakning som skall ha godkänts av samtliga medlemsstater.
(Ändringsförslag 43)
Artikel 9.1
   1. Medlemsstaterna skall beakta principen om kostnadstäckning för vattentjänster inberäknat miljö- och resurskostnader, med beaktande av den ekonomiska analys som utförs enligt bilaga III och i enlighet framförallt med principen att förorenaren betalar. Medlemsstaterna kan härvid beakta kostnadstäckningens sociala, miljömässiga och ekonomiska effekter liksom geografiska och klimatiska förhållanden i den eller de regioner som påverkas.
   1. Medlemsstaterna skall senast 2010 se till att:
   - prispolitiken för vatten ger vattenförbrukarna tillräckliga incitament till effektivitet vid användningen av vattenresurserna och därigenom bidrar till miljömålen i detta direktiv,
   - de olika sektorerna inom ekonomin, uppdelad i åtminstone industri, hushåll och jordbruk, i lämplig utsträckning bidrar till kostnadstäckningen för vattentjänster, med utgångspunkt från den ekonomiska analys som utförts enligt bilaga III och med beaktande av principen om att förorenaren betalar.
Medlemsstaterna får härvidlag ta hänsyn till hithörande sociala och ekonomiska effekter liksom geografiska och klimatiska förhållanden i den eller de regioner som påverkas.
(Ändringsförslag 85)
Artikel 9.2
   2. Medlemsstaterna skall i förvaltningsplanerna för avrinningsdistrikten rapportera om de praktiska åtgärder som vidtas och de bestämmelser som antas för att tillämpa denna princip .
   2. Medlemsstaterna skall i förvaltningsplanerna för avrinningsdistrikten rapportera om de planerade åtgärder för genomförande av en vattenprispolitik som bidrar till miljömålen i detta direktiv samt om de olika ekonomiska sektorernas respektive bidrag till en fullständig kostnadstäckning för vattentjänster .
(Ändringsförslag 46)
Artikel 9.3a (ny)
3a. Medlemsstaterna skall fastställa tidsplaner för den fullständiga tillämpningen av bestämmelserna i denna artikel och ta med tidsplanen i den förvaltningsplan för avrinningsdistrikt som krävs enligt artikel 13.
(Ändringsförslag 47)
Artikel 10.1 och 10.2, första delen
   1. Medlemsstaterna skall se till att relevanta utsläpp som är föremål för reglering enligt vad som anges i punkt 2 regleras i enlighet med det tillvägagångssätt som framgår av denna artikel .
   1. Medlemsstaterna skall, i enlighet med det kombinerade tillvägagångssätt som fastställts i denna artikel, begränsa utsläpp till vattenförekomster. För ämnen som listats i bilaga X (prioriterade ämnen) skall Europaparlamentet och rådet på kommissionens förslag fastställa enhetliga utsläppsgränsvärden för hela gemenskapen (utsläppsnormer). Ytterligare åtgärder skall vidtas om utsläppsbegränsningen enligt tillgänglig teknik inte räcker för att uppfylla målen för vattenkvaliteten enligt artikel 4.
   2. Medlemsstaterna skall säkerställa upprättande och/eller genomförande av
   2. Medlemsstaterna skall säkerställa upprättande och/eller genomförande av
   a) utsläppsregleringar som grundas på bästa tillgängliga teknik eller
   a) utsläppsregleringar som grundas på bästa tillgängliga teknik eller
   b) relevanta gränsvärden för utsläpp eller,
   b) relevanta gränsvärden för utsläpp eller,
   c) i fall av diffusa konsekvenser, regleringarna inklusive, när det är lämpligt, bästa miljöpraxis,
   c) i fall av diffusa konsekvenser, regleringarna som, när det är lämpligt, omfatar bästa miljöpraxis,
enligt
och när så är lämpligt använda tillvägagångssätt enligt
(Ändringsförslag 48 + 86)
Artikel 11.1
   1. Varje medlemsstat skall för varje avrinningsdistrikt eller för den del av ett internationellt avrinningsdistrikt som ligger på dess territorium se till att ett åtgärdsprogram upprättas och därvid beakta resultaten av de analyser som krävs enligt artikel 5 i syfte att progressivt närma sig de mål som fastställs enligt artikel 4. När det är lämpligt kan en medlemsstat besluta om åtgärder för alla avrinningsdistrikt och/eller de delar av internationella avrinningsdistrikt som ligger på dess territorium.
   1. Varje medlemsstat skall för varje avrinningsdistrikt eller för den del av ett internationellt avrinningsdistrikt som ligger på dess territorium se till att ett åtgärdsprogram upprättas och därvid beakta resultaten av de analyser som krävs enligt artikel 5 för att uppnå de mål som fastställs enligt artiklarna 1 och 4. När det är lämpligt kan en medlemsstat besluta om åtgärder i form av rättsliga eller administrativa bestämmelser eller avtal för alla avrinningsdistrikt och/eller de delar av internationella avrinningsdistrikt som ligger på dess territorium.
(Ändringsförslag 87)
Artikel 11.3 d
   d) reglering av uttag av sött ytvatten och grundvatten, samt uppdämning av sött ytvatten, inklusive ett eller flera register över vattenuttag och ett krav på förhandsprövning för uttag och uppdämning. Dessa regleringar skall regelbundet ses över och, när så är nödvändigt, uppdateras. Medlemsstaterna kan från dessa regleringar undanta uttag och uppdämning som inte har några betydande konsekvenser för vattnets status.
   d) reglering av uttag av sött ytvatten och grundvatten, samt uppdämning av sött ytvatten, inklusive ett eller flera register över vattenuttag och ett krav på förhandsprövning för uttag och uppdämning samt i de fall då uttaget kan ha konsekvenser för vattnets status, krav på miljökonsekvensbedömning . Dessa regleringar skall regelbundet ses över och, när så är nödvändigt, uppdateras.
   da. ) ett krav på att åtgärder för effektivare vattenanvändning skall vidtas inom alla vattenförbrukande sektorer om vattenbehovet överstiger de mängder som varaktigt finns tillgängliga inom avrinningsområdet särskilt genom användning av bästa möjliga teknik för vattensparande och återanvändning av vatten komma till bruk.
   db. ) ett krav på att behöriga lokala myndigheter skall ha befogenheter att, då en tillräcklig försörjning med hälsosamt dricksvatten inte kan garanteras, omfördela vatten från förbrukning inom andra sektorer.
   dc. ) ett krav på förhandsgodkännande av påfyllning av grundvattenakviferer på konstgjord väg.
(Ändringsförslag 88)
Artikel 11.3 fa (ny)
   fa. ) åtgärder för att gradvis minska utsläpp till ytvattnet genom att fortsätta minska utledning, utsläpp och läckage av farliga ämnen.
(Ändringsförslag 53)
Artikel 11.3 ia (ny)
   ia. ) alla åtgärder som krävs för att uppnå en god ekologisk potential i vattenförekomster som definierats som konstgjorda eller kraftigt modifierade,
(Ändringsförslag 54)
Artikel 11.5, första stycket
   5. När övervakningsdata eller andra data indikerar att det är osannolikt att de mål för vattenförekomsten som ställs upp enligt artikel 4 kommer att nås, skall medlemsstaten se till att
   5. När övervakningsdata eller andra data indikerar att det är osannolikt att de mål för vattenförekomsten som ställs upp enligt artikel 4 kommer att nås, skall medlemsstaten se till att
   - orsakerna till det eventuella misslyckandet undersöks, och att
   a) orsakerna till att miljömålen för vattenförekomsten inte uppnås utreds, varvid också hänsyn skall tas till förekomstens hydromorfologiska och fysikalisk-kemiska tillstånd,
   - sådana ytterligare åtgärder som kan vara genomförbara för att nå dessa mål beslutas.
   b) varje förorenings omfattning och art inom vattenförekomsten övervakas intensivare liksom även sådana förändringar av vattenförekomstens naturliga hydromorfologiska tillstånd som orsakas av människor,
   c) miljökvalitetsnormer fastställs för ytvatten vad gäller de identifierade förorenande ämnena, för att säkerställa att det mål som fastställts i artikel 4 beträffande ekologisk status uppnås senast 10 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande. Dessa normer skall vara minst lika stränga som de normer som fastställts i bilaga IX eller enligt artikel 16.5 eller i annan relevant gemenskapslagstiftning,
   d) alla relevanta bemyndiganden och utsläppstillstånd omedelbart ses över och följs av åtgärder som grundar sig på risknivån i sammanhanget,
   e) de åtgärder vidtas som krävs för att säkerställa att vattenförekomstens hydromorfologiska tillstånd uppfyller de mål för ekologisk status som fastställts i artikel 4.
(Ändringsförslag 55)
Artikel 11.7 och 11.8
   7. Åtgärdsprogrammen skall inrättas senast 10 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande och alla åtgärder skall vara operationella senast 13 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande.
   7. Åtgärdsprogrammen skall inrättas senast 4 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande och alla åtgärder skall vara operationella senast 7 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande.
   8. Åtgärdsprogrammen skall ses över, och om nödvändigt uppdateras, senast 16 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande och vart sjätte år därefter. Alla nya eller reviderade åtgärder som fastställs enligt ett uppdaterat program skall vara operationella inom tre år efter deras fastställande.
   8. Åtgärdsprogrammen skall ses över, och om nödvändigt uppdateras, senast 10 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande och vart sjätte år därefter. Alla nya eller reviderade åtgärder som fastställs enligt ett uppdaterat program skall vara operationella inom tre år efter deras fastställande.
(Ändringsförslag 56)
Artikel 13.1
   1. Medlemsstaterna skall se till att det för alla avrinningsdistrikt som i sin helhet finns på dess territorium utarbetas förvaltningsplaner för avrinningsdistrikten .
   1. Medlemsstaterna skall se till att det utarbetas och genomförs förvaltningsplaner för varje avrinningsområde, för att därigenom förverkliga målen i artiklarna 1 och 4 .
(Ändringsförslag 57)
Artikel 13.6 och 13.7
   6. Förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt skall offentliggöras senast 10 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande.
   6. Förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt skall offentliggöras senast 6 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande.
   7. Förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt skall ses över och uppdateras senast 16 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande och vart sjätte år därefter.
   7. Förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt skall ses över och uppdateras senast 10 år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande och vart sjätte år därefter.
(Ändringsförslag 58)
Artikel 16.1
   1. Rådet skall besluta om särskilda åtgärder mot förorening av vatten genom enskilda förorenande ämnen eller grupper av förorenande ämnen som innebär en oacceptabel risk för eller som via vattenmiljön utgör en sådan risk, inbegripet sådana risker för vatten som används för uttag av dricksvatten. Dessa åtgärder skall beslutas på grundval av de förslag som läggs fram av kommissionen i enlighet med de förfaranden som fastställs i fördraget.
   1. Europaparlamentet och rådet skall besluta om särskilda åtgärder genom enskilda förorenande ämnen eller grupper av förorenande ämnen som innebär en oacceptabel risk för eller som via vattenmiljön utgör en sådan risk, inbegripet sådana risker för vatten som används för uttag av dricksvatten. Dessa åtgärder skall förhindra förorening av vatten genom att kontinuerligt minska utsläpp och läckage av farliga ämnen och därigenom skall man närma sig målet att avskaffa dessa totalt senast den 31 december 2020. Dessa åtgärder skall beslutas på grundval av de förslag som läggs fram av kommissionen i enlighet med de förfaranden som fastställs i fördraget.
(Ändringsförslag 93)
Artikel 16.4
   4. Kommissionen skall för ämnena på prioriteringslistan lägga fram förslag om reglering av de viktigaste källorna för utsläppen i fråga. Den skall därvid beakta både punktkällor och diffusa källor och fastställa en kostnadseffektiv och proportionell nivå på och kombination av produktreglering och gränsvärden för utsläpp för processreglering . När så är lämpligt kan åtgärder på gemenskapsnivå för processreglering utformas sektor för sektor. När produktregleringen omfattar en översyn av de relevanta tillstånd som har utfärdats enligt direktiv 91/414/EEG samt direktiv 98/8/EG, skall en sådan översyn genomföras i enlighet med bestämmelserna I dessa direktiv. I varje förslag till reglering skall anges hur dessa skall revideras, uppdateras samt hur deras effektivitet skall bedömas.
   4. Kommissionen skall vad gäller ämnena på prioriteringslistan ett år efter att varje ny lista med treårig giltighet publicerats, eller oftare om så är nödvändigt lägga fram förslag om att kontinuerligt minska utsläpp och läckage . Kommissionen skall därvid beakta både punktkällor och diffusa källor och sträva efter att minska utsläpp och läckage till nivåer nära noll före den 31 december 2020. Kommissionen skall på grundval av detta lägga fram förslag om enhetliga utsläppsnormer i hela EU . När så är lämpligt kan åtgärder på gemenskapsnivå utformas sektor för sektor. När produktregleringen omfattar en översyn av de relevanta tillstånd som har utfärdats enligt direktiv 91/414/EEG samt direktiv 98/8/EG, skall en sådan översyn genomföras i enlighet med bestämmelserna i dessa direktiv. I varje förslag till reglering skall anges hur dessa skall revideras, uppdateras samt hur deras effektivitet skall bedömas.
4a. Kommissionen skall senast den 30 juni 2000 upprätta en förteckning över ämnen som är potentiellt farliga på grund av sina kemiska, fysiska eller biologiska egenskaper. Ämnen för vilka en sådan riskbeskrivning inte kan ske i avsaknad av relevanta data skall införas i en separat förteckning över ämnen för vilka uppgifter saknas. Båda förteckningarna skall bifogas detta direktiv som del A respektive B i bilaga X.
4b. För potentiellt farliga ämnen för vilka uppgifter saknas skall kommissionen begära att tillverkaren, försäljaren och/eller den som använder ämnet yrkesmässigt lägger fram standarduppgifter över kemiska, fysiska och biologiska egenskaper. Potentiellt farliga ämnen för vilka dessa standarduppgifter inte presenterats inom 3 år efter att detta direktiv trätt i kraft skall betraktas som potentiellt farliga ämnen och läggas till i förteckningen över sådana ämnen.
(Ändringsförslag 61)
Artikel 16.6
   6. Kommissionen skall lägga fram förslag i enlighet med punkterna 4 och 5, åtminstone med avseende på utsläppsregleringar för punktkällor och om miljökvalitetsnormer, inom två år från det att ämnet i fråga förts upp på prioriteringslistan. För ämnen som är upptagna på den första prioriteringslistan skall medlemsstaterna, när det saknas överenskommelse på gemenskapsnivå, sju år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande fastställa miljökvalitetsnormer för dessa ämnen för alla ytvatten som är påverkade av utsläpp av dessa ämnen och reglering av huvudkällorna för sådana utsläpp vilka bland annat grundar sig på överväganden av alla tekniska möjligheter till minskning . För ämnen som därefter förs upp på prioriteringslistan skall medlemsstaterna när det saknas överenskommelse på gemenskapsnivå vidta sådana åtgärder fem år efter den dag då ämnet förts upp på listan.
   6. Kommissionen skall lägga fram förslag inom två år från det att ämnet i fråga förts upp på prioriteringslistan. Vad gäller ämnen som är upptagna på den första prioriteringslistan skall medlemsstaterna, när det saknas överenskommelse på gemenskapsnivå, fyra år efter tidpunkten för detta direktivs ikraftträdande fastställa åtgärder för att kontinuerligt minska utsläpp och läckage och på så sätt närma sig målet att avskaffa dem senast den 31 december 2020 . För ämnen som därefter förs upp på prioriteringslistan skall medlemsstaterna när det saknas överenskommelse på gemenskapsnivå vidta sådana åtgärder två år efter den dag då ämnet förts upp på listan.
(Ändringsförslag 63)
Artikel 20.1
   1. Kommissionen skall biträdas av en föreskrivande kommitté som skall bestå av företrädare för medlemsstaterna och ha kommissionens företrädare som ordförande .
   1. Kommissionen skall biträdas av en föreskrivande kommitté i enlighet med i artikel 5 i rådets beslut 1999/468/EG. Artikel 7 och 8 i beslutet skall tillämpas.
Den tidsfrist som avses i artikel 5.6 i detta beslut har fastställts till tre månader.
Kommittén skall anta sin egen arbetsordning.
(Ändringsförslag 64)
Artikel 21.-1 (ny)
   - 1. Innan rättsakterna i enlighet med punkt 1 och 2 upphör att gälla skall åtgärder vidtas för att säkerställa att de nya bestämmelserna garanterar åtminstone samma skyddsnivå.
(Ändringsförslag 65)
Bilaga II punkt1.6
Identifiering av konstgjorda eller kraftigt modifierade förekomster
Utgår
Medlemsstaterna får identifiera en ytvattenförekomst som konstgjord eller kraftigt modifierad om en ändring av konstgjorda eller kraftigt modifierade egenskaper på den förekomsten skulle påverka
   i ) miljön i stort,
   ii) sjöfart eller rekreation,
   iii) verksamheter för vilka vattnet lagras (till exempel kraftproduktion, dricksvattenförsörjning),
   iv) vattenreglering, skydd mot översvämning, bevattning eller markdränering,
   v) mänsklig utveckling.
(Ändringsförslag 67)
Bilaga II punkt 2.3
   - Lokaliseringen av punkter i grundvattenförekomsten som används för uttag av vatten avsett som dricksvatten och som ger mer än 10 m³ per dag i genomsnitt eller betjänar mer än 50 personer.
   - Lokaliseringen av punkter i grundvattenförekomsten som används för uttag av vatten , med undantag för punkter för uttag av vatten avsett som dricksvatten och som ger mindre än 10 m³ per dag i genomsnitt eller betjänar färre än 50 personer.
   - Det genomsnittliga uttaget per år från sådana punkter.
   - Det genomsnittliga uttaget per år från sådana punkter.
   - Den kemiska sammansättningen hos det vatten som tas ut från grundvattenförekomsten.
   - Den kemiska sammansättningen hos det vatten som tas ut från grundvattenförekomsten.
   - Lokalisering av punkter i grundvattenförekomsten dit vatten tillförs direkt.
   - Lokalisering av punkter i grundvattenförekomsten dit vatten tillförs direkt.
   - Storleken på tillflödet vid sådana punkter.
   - Storleken på tillflödet vid sådana punkter.
   - Den kemiska sammansättningen av det vatten som tillförs grundvattenförekomsten och
   - Den kemiska sammansättningen av det vatten som tillförs grundvattenförekomsten och
   - Markanvändningen i det eller de tillrinningsområden som grundvattenbildningen sker ifrån, inbegripet antropogena förändringar i tillflödeskarakteristika, till exempel avledning av regnvatten och avrinning genom marktätning, konstgjord infiltration, uppdämning eller dränering.
   - Markanvändningen i det eller de tillrinningsområden som grundvattenbildningen sker ifrån, inbegripet utsläpp av föroreningar och antropogena förändringar i tillflödeskarakteristika, till exempel avledning av regnvatten och avrinning genom marktätning, konstgjord infiltration, uppdämning eller dränering.
(Ändringsförslag 91)
Bilaga II.2.4 iia (ny)
   iia) utvinning av råvaror,
(Ändringsförslag 69)
Bilaga II punkt 2.4a (ny)
2.4a. Översyn av konsekvenserna av tidigare föroreningar för grundvattenkvaliteten
Medlemsstaterna skall även fastställa för vilka grundvattenförekomster det enligt artikel 4 kan fastställas mindre stränga mål eftersom grundvattenförekomsten som ett resultat av tidigare mänsklig verksamhet är så förorenad att det är omöjligt eller orimligt dyrt att uppnå statusen obetydligt antropogent förorenad.
(Ändringsförslag 92)
Bilaga V punkt 2.3.2 tabellen
Rådets gemensamma ståndpunkt
Faktorer
God status
Allmänt
Den kemiska sammansättningen av grundvattenförekomsten är sådan att koncentrationen av förorenande ämnen
   - inte uppvisar effekter av intrusion av saltvatten eller annat intrusion enligt specifikation nedan,
   - inte överstiger de kvalitetsnormer som är tillämpliga enligt annan relevant gemenskapslagstiftning,
   - inte är sådan att den skulle leda till att miljömålen enligt artikel 4 beträffande anslutna ytvatten inte uppnås eller till någon betydande sänkning av den ekologiska eller kemiska kvaliteten hos sådana förekomster eller till någon betydande skada på terrestra ekosystem som är direkt beroende av grundvattenförekomsten.
Konduktivitet
Förändringar i konduktiviteten påvisar inte intrusion av saltvatten eller annan intrusion i grundvattenförekomsten.
Ändringar
Faktorer
God status
Allmänt
Den kemiska sammansättningen av grundvattenförekomsten är sådan att koncentrationen av förorenande ämnen
   - inte uppvisar effekter av intrusion av saltvatten eller annat intrusion enligt specifikation nedan,
   - inte överstiger de kvalitetsnormer för föroreningar som orsakas av antropogen verksamhet som är tillämpliga enligt annan relevant gemenskapslagstiftning, vilken även omfattar direktiven 91/676/EEG , 97/57/EG och 98/83/EG,
   - inte är sådan att den skulle leda till att miljömålen enligt artikel 4 beträffande anslutna ytvatten inte uppnås eller till någon betydande sänkning av den ekologiska eller kemiska kvaliteten hos sådana förekomster eller till någon betydande skada på terrestra ekosystem som är direkt beroende av grundvattenförekomsten.
Konduktivitet
Förändringar i konduktiviteten påvisar inte intrusion av saltvatten eller annan intrusion i grundvattenförekomsten.
(Ändringsförslag 94)
Bilaga V.2.4.5 första stycket
Vid bedömningen av status skall resultaten från individuella övervakningspunkter inom en grundvattenförekomst läggas samman för hela förekomsten. Utan att det påverkar tillämpningen av de berörda direktiven skall, för att god status skall uppnås för en grundvattenförekomst för de kemiska parametrar för vilka miljökvalitetsnormer fastställts i gemenskapslagstiftningen,
Vid bedömningen av status skall resultaten från individuella övervakningspunkter inom en grundvattenförekomst anses representativa för hela förekomsten. Utan att det påverkar tillämpningen av de berörda direktiven skall, för att god status skall uppnås för en grundvattenförekomst för de kemiska parametrar för vilka miljökvalitetsnormer fastställts i gemenskapslagstiftningen,
   - medelvärdet av resultaten av övervakningen på varje punkt i grundvattenförekomsten eller gruppen av förekomster beräknas, och
   - medelvärdet av resultaten av övervakningen på varje representativ övervakningspunkt i grundvattenförekomsten beräknas, och
   - medelvärdet av dessa beräkningar för alla övervakningspunkter i grundvattenförekomsten eller gruppen av förekomster visa att dessa normer efterlevs så som föreskrivs i tillämpligt direktiv .
   - det på grundval av dessa beräkningar fastställas att miljökvalitetsnormerna för grundvattenförekomsten betraktas som efterlevda när 70 procent av dessa medelvärden överensstämmer med de värden som föreskrivs i direktiven (91/676/EEG , 97/57/EG och 98/83/EG) .
(Ändringsförslag 75)
Bilaga VII punkt 7a (ny)
7a. En sammanfattning av de åtgärder som vidtagits i enlighet med artikel 11.5 för vattenförekomster för vilka det är osannolikt att målen som ställts upp enligt artikel 4 kommer att uppnås.
(Ändringsförslag 76)
Bilaga VIII punkt 9a (ny)
9a. Radioaktiva ämnen som framställts av människor.
(Ändringsförslag 77)
Bilaga VIII punkt 10
   10. Uppslammade ämnen.
   10. Uppslammade ämnen, såvitt de har skadliga effekter på vattnet .

(1) EGT C 343, 30.11.1999, s.1
(2) EGT C 150, 28.5.1999, s. 388.
(3) EGT C 184, 17.6.1997, s. 20.
(4) EGT C 16, 20.1.1998, s. 14.
(5) EGT C 108, 7.4.1998, s. 94.
(6) EGT C 342, 30.11.1999, s. 1.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy