Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Förfarande : 2004/0215(CNS)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång : A6-0059/2005

Ingivna texter :

A6-0059/2005

Debatter :

PV 11/04/2005 - 17

Omröstningar :

PV 12/04/2005 - 9.5

Antagna texter :

P6_TA(2005)0085

Antagna texter
PDF 316kWORD 147k
Tisdagen den 12 april 2005 - Strasbourg
Europeiska polisakademin (CEPOL) *
P6_TA(2005)0085A6-0059/2005

Europaparlamentets lagstiftningsresolution om förslaget till rådets beslut om inrättande av Europeiska polisakademin (CEPOL) som ett av Europeiska unionens organ (KOM(2004)0623 – C6-0203/2004 – 2004/0215(CNS))

(Samrådsförfarandet)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag (KOM(2004)0623)(1),

–   med beaktande av artiklarna 30.1 c och 34.2 c i EU-fördraget,

–   med beaktande av artikel 39.1 i EU-fördraget, i enlighet med vilken rådet har hört parlamentet (C6-0203/2004),

–   med beaktande av artiklarna 93 och 51 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor och yttrandet från budgetutskottet (A6-0059/2005).

1.  Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.

2.  Europaparlamentet anser att finansieringsöversikten för 2005–2006 i kommissionens förslag är förenlig med taket för utgiftskategori 3 i den nuvarande budgetplanen, utan att inkräkta på andra politikområden. Parlamentet påminner om att anslagen efter 2006 är beroende av beslutet om den nya budgetplanen. Parlamentet begär att kommissionen, i tillämpliga fall, skall föreslå anpassade belopp för perioden efter 2006 för att se till att dessa belopp är förenliga med de nya taken.

3.  Kommissionen uppmanas att ändra sitt förslag i överensstämmelse härmed i enlighet med artikel 250.2 i EG-fördraget.

4.  Rådet uppmanas att underrätta Europaparlamentet om rådet har för avsikt att avvika från den text som parlamentet har godkänt.

5.  Rådet uppmanas att på nytt höra Europaparlamentet om rådet har för avsikt att väsentligt ändra kommissionens förslag.

6.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

Kommissionens förslag   Parlamentets ändringar
Ändring 1
Artikel 4
CEPOLs säte skall vara beläget i Bramshill i Förenade kungariket.
CEPOLs säte skall vara beläget i Bramshill i Förenade kungariket. Värdmedlemsstaten skall underlätta inrättandet av CEPOL.
Ändring 3
Artikel 5, punkt 1
1.  Utan att det påverkar behörigheten hos de institut som ansvarar för utbildningen av tjänstemän för brottsbekämpning i medlemsstaterna är CEPOLs syfte att bidra till utbildningen av de högre tjänstemän och andra tjänstemän för brottsbekämpning i medlemsstaterna som har en nyckelroll i bekämpningen av gränsöverskridande brottslighet i Europeiska unionen; avsikten är att stärka och förbättra samarbetet på de områden som är mest relevanta för skapandet av ett område med frihet, säkerhet och rättvisa i den mening som avses i artikel 29 i Fördraget om Europeiska unionen. I detta arbete skall CEPOL sträva efter att stödja en europeisk strategi för att angripa de huvudproblem som medlemsstaterna står inför när det gäller att förebygga och bekämpa organiserad och annan brottslighet, särskilt i fråga om dess gränsöverskridande dimensioner, genom att bidra till utbildningen av högre tjänstemän och andra tjänstemän för brottsbekämpning i medlemsstaterna.
1.  Utan att det påverkar behörigheten hos de institut som ansvarar för utbildningen av tjänstemän för brottsbekämpning i medlemsstaterna är CEPOLs syfte att bidra till utbildningen av de tjänstemän för brottsbekämpning i medlemsstaterna som har en nyckelroll i bekämpningen av gränsöverskridande brottslighet i Europeiska unionen; avsikten är att stärka och förbättra samarbetet på de områden som är mest relevanta för skapandet av ett område med frihet, säkerhet och rättvisa i den mening som avses i artikel 29 i Fördraget om Europeiska unionen. I detta arbete skall CEPOL sträva efter att stödja en europeisk strategi för att angripa de huvudproblem som medlemsstaterna står inför när det gäller att förebygga och bekämpa organiserad och annan brottslighet, särskilt i fråga om dess gränsöverskridande dimensioner, genom att bidra till utbildningen av tjänstemän för brottsbekämpning i medlemsstaterna.
(Denna ändring berör hela lagtexten under behandling.)
Ändring 4
Artikel 5, punkt 2
2.  CEPOLs kurser och utbildningsmoduler skall inriktas på sätt att förbättra samarbetet mellan medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter på prioriterade områden, till exempel förebyggande och bekämpning av grov och organiserad brottslighet och terrorism. De skall särskilt uppmärksamma mänskliga rättigheter och etik i brottsbekämpningen med beaktande av relevanta rättsakter. CEPOLs kurser och utbildningsmaterial skall riktas till poliser och andra tjänstemän för brottsbekämpning som deltar i EU-samarbete eller internationellt samarbete för att förebygga och bekämpa brottslighet.
2.  CEPOLs kurser och utbildningsmoduler skall inriktas på sätt att förbättra samarbetet mellan medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter på prioriterade områden, till exempel förebyggande och bekämpning av grov och organiserad brottslighet och terrorism. De skall särskilt uppmärksamma mänskliga rättigheter, behandlingen av särskilt utsatta grupper såsom kvinnor, minderåriga och minoriteter samt etik i brottsbekämpningen med beaktande av relevanta rättsakter. CEPOLs kurser och utbildningsmaterial skall riktas till poliser och andra tjänstemän för brottsbekämpning som deltar i EU-samarbete eller internationellt samarbete för att förebygga och bekämpa brottslighet.
Ändring 5
Artikel 7, punkt 8
8.  Utforma och genomföra utbildning av Europeiska unionens polisstyrkor för att förbereda dem för deltagande i icke-militär krishantering.
8.  Utforma och genomföra utbildning av Europeiska unionens polisstyrkor för att förbereda dem för deltagande i icke-militär krisförebyggande verksamhet och krishantering.
Ändring 2
Kapitel III, rubrik
Organ, nationella enheter och samarbete med andra inrättningar
Organ, sambandsenheter och samarbete med andra inrättningar
(Denna ändring berör hela lagtexten under behandling.)
Ändring 6
Artikel 9, punkt 1
1.  Styrelsen skall bestå av en företrädare för varje medlemsstat och en företrädare för Europeiska kommissionen. Varje medlemsstat får själv bestämma hur den skall företrädas i CEPOLs styrelse. Varje ledamot skall ha en röst.
1.  Styrelsen skall bestå av en företrädare för varje medlemsstat och en företrädare för Europeiska kommissionen. Varje medlemsstat får själv bestämma hur den skall företrädas i CEPOLs styrelse. Varje ledamot skall ha en röst. Europaparlamentet kan företrädas av en observatör om det anser detta nödvändigt.
Ändring 7
Artikel 9, punkt 2
2.  Styrelseledamöterna skall helst vara direktörer vid nationella institut för utbildning i brottsbekämpning i medlemsstaterna. Om det finns flera direktörer från en medlemsstat skall varje medlemsstat själv bestämma hur den skall företrädas i styrelsen i enlighet med punkt 1 i denna artikel. Ordförande i styrelsen skall vara företrädaren för den medlemsstat som innehar ordförandeskapet i rådet.
2.  Styrelseledamöterna skall vara direktörer vid nationella institut för utbildning i brottsbekämpning i medlemsstaterna. Om det finns flera direktörer från en medlemsstat skall varje medlemsstat själv bestämma hur den skall företrädas i styrelsen i enlighet med punkt 1 i denna artikel. Ordförande i styrelsen skall vara företrädaren för den medlemsstat som innehar ordförandeskapet i rådet.
Ändring 8
Artikel 10, punkt 2
2.  Direktören skall utses av rådet för en femårsperiod från en förteckning över minst tre kandidater som läggs fram av styrelsen.
2.  Direktören skall utses av rådet för en femårsperiod från en förteckning över minst tre kandidater som läggs fram av styrelsen. Rådet, som företräds av styrelsen, kan säga upp direktören utan uppsägningstid om denne begått tjänstefel och med en skälig uppsägningstid om hans eller hennes arbetsinsats har varit bristande.
Ändring 9
Artikel 10, punkt 4, inledningen
4.  Direktören skall ansvara för den dagliga administrationen av CEPOLs arbete. Han eller hon skall stödja styrelsens arbete och agera som en länk mellan styrelsen och de nationella CEPOLenheter som avses i artikel 12. Direktören skall särskilt ansvara för
4.  Direktören skall ansvara för den dagliga administrationen av CEPOLs arbete. Han eller hon skall stödja styrelsens arbete och agera som en länk mellan styrelsen och de sambandsenheter som avses i artikel 12. Direktören skall särskilt ansvara för
(Denna ändring berör hela lagtexten under behandling.)
Ändring 10
Artikel 11, punkt 1
1.  Direktören skall bistås av personal vid fullgörandet av sina uppgifter.
utgår
Ändring 11
Artikel 11, punkt 2
2.  CEPOLs personal och direktör omfattas av de förordningar och regler som skall tillämpas på tjänstemän och övriga anställda i Europeiska gemenskaperna.
2.  CEPOLs direktör och personal skall omfattas av tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna, anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna och de regler som gemensamt antagits av Europeiska gemenskapernas institutioner när det gäller tillämpningen av dessa tjänsteföreskrifter och anställningsvillkor.
Ändring 12
Artikel 11, punkt 3a (ny)
3a. Utan att det påverkar artikel 10 skall CEPOL gentemot sin egen personal utöva de befogenheter som enligt tjänsteföreskrifterna för tjänstemän och anställningsvillkoren för övriga anställda tillkommer tillsättningsmyndigheten.
Ändring 13
Artikel 11, punkt 3b (ny)
3b. CEPOLs personal skall bestå dels av tjänstemän som utstationerats av en institution i enlighet med tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna eller av medlemsstaterna, dels av anställda som CEPOL därutöver behöver rekrytera för att kunna utföra sina uppgifter. Personalen skall anställas på tillfälliga kontrakt.
Ändring 14
Artikel 11, punkt 4
4.  Styrelsen kan anta bestämmelser för att möjliggöra utlåning av nationella experter från medlemsstaterna till CEPOL.
4.  Styrelsen kan anta bestämmelser för att möjliggöra utlåning av nationella experter från medlemsstaterna till CEPOL. Innan dessa bestämmelser träder i kraft skall de godkännas av rådet.
Ändring 15
Artikel 12, punkt 1
1.  Nationella CEPOLenheter skall upprättas inom de nationella instituten för utbildning i brottsbekämpning i varje medlemsstat. Om det finns flera institut i en medlemsstat skall varje medlemsstat själv bestämma om den skall upprätta en eller flera nationella enheter och var de skall placeras.
1.  Varje medlemsstat skall utse en eller flera personer, dock högst tre för varje nationellt institut för utbildning i brottsbekämpning, nedan kallade "sambandsenheter", som skall se till att CEPOLs utbildningsprogram genomförs på nationell nivå. Om det finns mer än en sambandsenhet i en medlemsstat skall den medlemsstaten utse en av dessa enheter till den centrala samordningsenheten.
Ändring 16
Artikel 12, punkt 2
2.  De nationella enheterna skall helst förestås av den tjänsteman som är direkt ansvarig för utformning och genomförande av utbildningsprogram på nationell nivå eller en person med likvärdig kompetens och ansvar. Varje medlemsstat får själv fatta beslut om de nationella enheternas organisation och personal i enlighet med dess nationella lagstiftning. CEPOLs nationella enheter får om nödvändigt bestå av en enda person under förutsättning att de fungerar i enlighet med detta beslut.
utgår
Ändring 17
Artikel 12, punkt 3
3.  Medlemsstaterna skall åta sig att vidta de åtgärder som behövs för att garantera en god kommunikation och ett gott samarbete mellan alla relevanta utbildningsinstitut, inklusive forskningsinstitut, och CEPOLs nationella enheter. Om det finns flera nationella CEPOLenheter i en medlemsstat skall varje medlemsstat själv utse en av dem till central samordningsenhet med ansvar för att säkerställa nödvändig kommunikation och samordning med övriga nationella CEPOLenheter inom dess territorium och de enheter som finns i andra medlemsstater.
utgår
Ändring 18
Artikel 12, punkt 3a (ny)
3a. Sambandsenheterna stöder de nationella institutens arbete med att utbilda tjänstemän vid medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet i Europeiska unionen.
Ändring 19
Artikel 12, punkt 3b (ny)
3b. De utbildningar som tillhandahålls av sambandsenheterna får inte ersätta de åtgärder som redan vidtas av de nationella institut som ansvarar för utbildning av tjänstemän vid medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter.
Ändring 20
Artikel 12, punkt 4, inledningen
4.  CEPOLs nationella enheter skall på nationell nivå ansvara för genomförandet av de utbildningsverktyg som har antagits av styrelsen och bör också delta aktivt i utformningen och utvärderingen av dem. Varje nationell CEPOLenhet skall särskilt vara ansvarig för följande uppgifter:
4.  Sambandsenheterna skall samarbeta med CEPOLs direktör och rapportera till CEPOL om genomförandet av utbildningsprogrammen på nationell nivå. Varje nationell sambandsenhet skall särskilt vara ansvarig för följande uppgifter:
Ändring 21
Artikel 14, punkt 3
3.  Direktören skall göra en beräkning av CEPOLs intäkter och utgifter för påföljande budgetår, och överlämna denna till styrelsen tillsammans med en tjänsteförteckning.
3.  Direktören skall göra en beräkning av CEPOLs intäkter och utgifter för påföljande budgetår, och överlämna denna till styrelsen tillsammans med en provisorisk tjänsteförteckning.
Ändring 22
Artikel 15, punkt 3
3.  Efter mottagandet av revisionsrättens synpunkter på CEPOLs preliminära redovisning, enligt artikel 129 i budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget, skall direktören på eget ansvar upprätta CEPOLs slutredovisning och överlämna den till styrelsen för yttrande.
3.  Efter mottagandet av revisionsrättens synpunkter på CEPOLs preliminära redovisning, enligt artikel 129 i budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget, skall styrelsen upprätta CEPOLs slutredovisning på grundval av den preliminära redovisning som upprättats av direktören.
Ändring 23
Artikel 16
De finansiella bestämmelser som skall tillämpas på CEPOL skall antas av styrelsen efter samråd med kommissionen. Bestämmelserna får avvika från kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 av den 23 december 2002 med rambudgetförordning för de gemenskapsorgan som avses i artikel 185 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget endast om CEPOLs särskilda förvaltningsbehov kräver detta, och efter det att kommissionen gett sitt godkännande.
De finansiella bestämmelser som skall tillämpas på CEPOL skall antas av styrelsen efter samråd med kommissionen. Bestämmelserna får avvika från kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 av den 23 december 2002 med rambudgetförordning för de gemenskapsorgan som avses i artikel 185 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget endast om CEPOLs särskilda förvaltningsbehov kräver detta, och efter det att kommissionen gett sitt godkännande. Budgetmyndigheten skall informeras om dessa avvikelser.
Ändring 24
Artikel 21
Senast sex månader efter det att detta beslut har fått verkan skall medlemsstaterna ha upprättat sina nationella CEPOLenheter och överlämnat all relevant information till generalsekretariatet vid rådet och kommissionen.
Inom sex månader efter det att detta beslut trätt i kraft skall medlemsstaterna utse de sambandsenheter som avses i artikel 12 och överlämna all relevant information till CEPOLs direktör och styrelse.
Ändring 25
Artikel 22, punkt 1
1.  Styrelsen skall i slutet av varje år lägga fram en årsrapport till kommissionen, rådet och Europaparlamentet i enlighet med artikel 9.7 d i detta beslut. Om Europaparlamentet eller rådet så begär, skall styrelsen även lägga fram andra rapporter och annan information.
1.  Styrelsen skall i slutet av varje år lägga fram en årsrapport till kommissionen, rådet och Europaparlamentet i enlighet med artikel 9.7 d i detta beslut. Styrelsen skall även lägga fram alla de rapporter eller all annan information som Europaparlamentet eller rådet begär.
Ändring 26
Artikel 22, punkt 2
2.  Inom fem år efter det att detta beslut har fått verkan och vart femte år därefter skall styrelsen beställa en oberoende extern utvärdering av genomförandet av detta beslut och den verksamhet som bedrivits av CEPOL.
2.  Inom tre år efter det att detta beslut har trätt i kraft och vart tredje år därefter skall styrelsen beställa en oberoende extern utvärdering av genomförandet av detta beslut och den verksamhet som bedrivits av CEPOL.
Ändring 27
Artikel 22a (ny)
Artikel 22a
Den Europeiska polisakademi som inrättas genom detta beslut skall efterträda den Europeiska polisakademi som inrättades genom beslut 2000/820/RIF, och det skall finnas garantier för kontinuiteten i de administrativa och rättsliga förfaranden som inletts före det datum då detta beslut träder i kraft.

(1) Ännu ej offentliggjort i EUT.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy