Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2004/0062(CNS)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A6-0054/2005

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0054/2005

Συζήτηση :

Ψηφοφορία :

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2005)0087
P6_TA(2005)0088
P6_TA(2005)0089

Κείμενα που εγκρίθηκαν
PDF 396kWORD 106k
Τρίτη 12 Απριλίου 2005 - Στρασβούργο
Διαδικασία εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας (Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) *
P6_TA(2005)0087A6-0054/2005

Nομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για ειδική διαδικασία εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας (COM(2004)0178 – C6-0011/2004 – 2004/0061(CNS))

(Διαδικασία διαβούλευσης)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής (COM(2004)0178)(1),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 63, παράγραφος 3, στοιχείο α) και παράγραφος 4, της Συνθήκης ΕΚ,

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 67 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με το οποίο κλήθηκε από το Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει (C6-0011/2004),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (A6-0054/2005),

1.   εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.   καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει αναλόγως την πρότασή της, σύμφωνα με το άρθρο 250, παράγραφος 2, της Συνθήκης ΕΚ·

3.   καλεί το Συμβούλιο, σε περίπτωση που προτίθεται να απομακρυνθεί από το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, να το ενημερώσει σχετικά·

4.   ζητεί από το Συμβούλιο, σε περίπτωση που αυτό προτίθεται να τροποποιήσει ουσιαστικά την πρόταση της Επιτροπής, να κληθεί εκ νέου να γνωμοδοτήσει·

5.   αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή   Τροπολογίες του Κοινοβουλίου
Τροπολογία 1
Αιτιολογική σκέψη 4
(4)  Ο αριθμός ερευνητών τους οποίους θα πρέπει η Κοινότητα να διαθέτει για να ανταποκριθεί στο στόχο, ο οποίος ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, να επενδυθεί στην έρευνα το 3% του ΑεγχΠ υπολογίζεται σε 700.000 άτομα. Αυτός ο στόχος πρέπει να υλοποιηθεί μέσω ενός συνόλου συγκλινόντων μέτρων, όπως η ενίσχυση της προσέλκυσης των νέων σε επιστημονικές σταδιοδρομίες, η αύξηση των δυνατοτήτων κατάρτισης και κινητικότητας στην έρευνα, η βελτίωση των προοπτικών σταδιοδρομίας για τους ερευνητές στο εσωτερικό της Κοινότητας και μεγαλύτερο άνοιγμα της Κοινότητας στους υπηκόους τρίτων χωρών που μπορούν να γίνουν δεκτοί για σκοπούς έρευνας.
(4)  Ο αριθμός ερευνητών τους οποίους θα πρέπει η Κοινότητα να διαθέτει έως το 2010 για να ανταποκριθεί στο στόχο, ο οποίος ορίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, να επενδυθεί στην έρευνα το 3% του ΑεγχΠ υπολογίζεται σε 700.000 άτομα. Αυτός ο στόχος πρέπει να υλοποιηθεί μέσω ενός συνόλου συγκλινόντων μέτρων, όπως η ενίσχυση της προσέλκυσης των νέων σε επιστημονικές σταδιοδρομίες, η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην επιστημονική έρευνα, η αύξηση των δυνατοτήτων κατάρτισης και κινητικότητας στην έρευνα, η βελτίωση των προοπτικών σταδιοδρομίας για τους ερευνητές στο εσωτερικό της Κοινότητας και μεγαλύτερο άνοιγμα της Κοινότητας στους υπηκόους τρίτων χωρών που μπορούν να γίνουν δεκτοί για σκοπούς έρευνας.
Τροπολογία 2
Αιτιολογική σκέψη 5
(5)  Η παρούσα οδηγία επιδιώκει να συμβάλει στην υλοποίηση αυτών των στόχων ευνοώντας την εισδοχή και την κινητικότητα υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς έρευνας για διαμονές μεγαλύτερες των τριών μηνών, κατά τρόπον ώστε η Κοινότητα να αποκτήσει μεγαλύτερη ελκυστικότητα για τους ερευνητές που προέρχονται από άλλα μέρη του κόσμου και να βελτιώσει τις ικανότητές της ως πόλου έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
(5)  Η παρούσα οδηγία επιδιώκει να συμβάλει στην υλοποίηση αυτών των στόχων ευνοώντας την εισδοχή και την κινητικότητα υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς έρευνας για διαμονές μεγαλύτερες των τριών μηνών, κατά τρόπον ώστε η Κοινότητα να αποκτήσει μεγαλύτερη ελκυστικότητα για τους ερευνητές που προέρχονται από άλλα μέρη του κόσμου, και ιδίως εκείνους με την καλύτερη κατάρτιση, και να βελτιώσει τις ικανότητές της ως πόλου έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τροπολογία 3
Αιτιολογική σκέψη 12
(12)  Είναι σημαντικό να προωθηθεί η κινητικότητα των ερευνητών, η οποία αποτελεί μέσο ανάπτυξης και αξιοποίησης των επαφών και των δικτύων έρευνας μεταξύ εταίρων σε παγκόσμιο επίπεδο.
(12)  Είναι σημαντικό να προωθηθεί η κινητικότητα των πολιτών τρίτων χωρών που μπορούν να γίνουν δεκτοί για σκοπούς έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί μέσο ανάπτυξης και αξιοποίησης των επαφών και των δικτύων έρευνας μεταξύ εταίρων και εδραίωσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τροπολογία 4
Αιτιολογική σκέψη 12α (νέα)
(12α) Δεδομένου ότι η οικογενειακή επανένωση αποτελεί ουσιαστική πτυχή, αν όχι απαραίτητη προϋπόθεση, για την κινητικότητα των ερευνητών, θα πρέπει να διευκολύνεται η έλευση της οικογένειάς τους ώστε να διαφυλάσσεται η ενότητα της οικογένειας.
Τροπολογία 32
Αιτιολογική σκέψη 12β (νέα)
(12β) Τα μέλη της οικογένειας του ερευνητή πρέπει επομένως να μπορούν να ευρίσκονται μαζί του στο κράτος μέλος υποδοχής υπό τις ίδιες συνθήκες με εκείνες που προβλέπονται στην οδηγία 2004/38/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών1.
_____________
1 ΕΕ L 158 της 30.4.2004, σ. 77.
Τροπολογία 5
Αιτιολογική σκέψη 14α (νέα)
(14α) Έχοντας υπόψη τους περιορισμούς σε θέματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας που επηρεάζει τμήμα των ευρωπαίων πολιτών και εφαρμόζεται επί του παρόντος κατά τη διάρκεια μεταβατικών περιόδων, θα πρέπει να επιτευχθεί πλήρης απαλλαγή από τους περιορισμούς αυτούς των ερευνητών που μεταβαίνουν σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων έρευνας.
Τροπολογία 6
Άρθρο 1
Η παρούσα οδηγία προσδιορίζει τους όρους εισδοχής ερευνητών, οι οποίοι είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, στο εσωτερικό των κρατών μελών, για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες, με σκοπό να υλοποιήσουν ερευνητικό σχέδιο στο πλαίσιο σύμβασης υποδοχής με ερευνητικό οργανισμό.
Η παρούσα οδηγία προσδιορίζει τους όρους εισδοχής ερευνητών, οι οποίοι είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες, με σκοπό να υλοποιήσουν ερευνητικό σχέδιο στο πλαίσιο συμβάσεων υποδοχής με ένα ή περισσότερους εγκεκριμένους ερευνητικούς οργανισμούς, σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.
Τροπολογία 7
Άρθρο 2, στοιχείο β)
(β) "ερευνητής", ο υπήκοος τρίτης χώρας που είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ο οποίος γίνεται δεκτός στην επικράτεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υλοποιήσει ερευνητικό σχέδιο σε έναν ερευνητικό οργανισμό·
(β) "ερευνητής", ο υπήκοος τρίτης χώρας που είναι κάτοχος τουλάχιστον μεταπτυχιακού τίτλου ο οποίος γίνεται δεκτός στην επικράτεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υλοποιήσει ερευνητικό σχέδιο σε έναν ερευνητικό οργανισμό·
Τροπολογία 8
Άρθρο 4, παράγραφος 2, εδάφιο 1α (νέο)
Η έγκριση που χορηγείται σε ερευνητικό οργανισμό ισχύει για ανανεώσιμη περίοδο πέντε ετών. Τα κράτη μπορούν να χορηγούν εγκρίσεις για μεγαλύτερο διάστημα. Οι ερευνητικοί οργανισμοί στους οποίους δεν χορηγείται έγκριση ενημερώνονται πλήρως για τους λόγους της άρνησης.
Τροπολογία 9
Άρθρο 4, παράγραφος 3
3.  Τα κράτη μέλη εγκρίνουν για απεριόριστο χρονικό διάστημα τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς των οποίων η κύρια αποστολή συνίσταται στη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων καθώς και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα των κρατών μελών, κατά την έννοια της νομοθεσίας τους ή της διοικητικής πρακτικής τους.
3.  Τα κράτη μέλη δύνανται να απαιτήσουν, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, γραπτή δέσμευση του ερευνητικού οργανισμού που θα προβλέπει ότι, σε περίπτωση που ο ερευνητής διαμένει παράνομα στην επικράτεια του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, ο οργανισμός αναλαμβάνει την ευθύνη της επιστροφής των εξόδων διαμονής, υγείας και επιστροφής, που έχουν χρηματοδοτηθεί από δημόσια ταμεία. Η χρηματοδοτική ευθύνη του ερευνητικού οργανισμού λήγει το αργότερο έξι μήνες μετά τη λήξη της σύμβασης υποδοχής.
Τροπολογία 10
Άρθρο 4, παράγραφος 4
4.  Τα κράτη μέλη εγκρίνουν για απεριόριστο χρονικό διάστημα τους δημόσιους οργανισμούς εφόσον αυτοί αναπτύσσουν συμπληρωματικές ερευνητικές δραστηριότητες προς την κύρια αποστολή τους.
Διαγράφεται
Τροπολογία 11
Άρθρο 4, παράγραφος 5
5.  Τα κράτη μέλη εγκρίνουν τους ιδιωτικούς οργανισμούς για περίοδο πέντε ετών ανανεώσιμη, εφόσον αναπτύσσουν συμπληρωματικές προς τον εταιρικό σκοπό τους ερευνητικές δραστηριότητες.
Διαγράφεται
Τροπολογία 12
Άρθρο 4, παράγραφος 6
6.  Κατά την υποβολή αίτησης έγκρισης, ο ερευνητικός οργανισμός αναλαμβάνει την υποχρέωση έναντι του κράτους μέλους υποδοχής να καλύψει τα έξοδα ταξιδίου, περίθαλψης και επιστροφής των ερευνητών τους οποίους θα υποδεχθεί και να τους χορηγήσει τη βεβαίωση που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3. Η ευθύνη του ερευνητικού οργανισμού παρατείνεται κατά το έτος που ακολουθεί την ημερομηνία λήξης της σύμβασης υποδοχής που αναφέρεται στο άρθρο 5 ή την ημερομηνία κατά την οποία ο οργανισμός ειδοποίησε το κράτος μέλος για την επέλευση γεγονότος το οποίο εμποδίζει την εκτέλεση της σύμβασης δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 4, για όσο χρονικό διάστημα ο ερευνητής δεν έχει εγκαταλείψει την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαγράφεται
Τροπολογία 13
Άρθρο 4, παράγραφος 7
7.  Οι εγκεκριμένοι οργανισμοί διαβιβάζουν στην αρμόδια αρχή που έχει διοριστεί προς τον σκοπό αυτό από τα κράτη μέλη βεβαίωση ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο καθενός εκ των ερευνητικών σχεδίων για τα οποία έχουν υπογράψει σύμβαση υποδοχής στη βάση του άρθρου 5 εντός προθεσμίας δύο μηνών μετά την ημερομηνία λήξης αυτής της σύμβασης.
7.  Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν ότι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί πρέπει να διαβιβάζουν στις αρμόδιες αρχές που έχουν διοριστεί προς τον σκοπό αυτό από τα κράτη μέλη βεβαίωση ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο καθενός εκ των ερευνητικών σχεδίων για τα οποία έχουν υπογράψει σύμβαση υποδοχής στη βάση του άρθρου 5 εντός προθεσμίας δύο μηνών μετά την ημερομηνία λήξης αυτής της σύμβασης.
Τροπολογία 14
Άρθρο 4, παράγραφος 9
9.  Ένα κράτος μέλος μπορεί να αρνηθεί να ανανεώσει ή να ανακαλέσει την έγκριση ερευνητικού οργανισμού ο οποίος δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 2 έως 7 ή ο οποίος έχει υπογράψει σύμβαση υποδοχής με υπήκοο τρίτης χώρας έναντι του οποίου έκανε χρήση του άρθρου 8 παράγραφος 1. Όταν η έγκριση απορριφθεί ή ανακληθεί ή απορριφθεί η ανανέωσή της στη βάση του άρθρου 8 παράγραφος 1, ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν μπορεί να επιδιώξει νέα έγκριση πριν την πάροδο προθεσμίας πέντε ετών μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ανάκλησης ή μη ανανέωσης.
9.  Ένα κράτος μέλος μπορεί να αρνηθεί να ανανεώσει ή να ανακαλέσει την έγκριση ερευνητικού οργανισμού ο οποίος δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 2 έως 7 ή ο οποίος έχει υπογράψει σύμβαση υποδοχής με υπήκοο τρίτης χώρας έναντι του οποίου έκανε χρήση του άρθρου 8, παράγραφος 1. Όταν η έγκριση απορριφθεί ή ανακληθεί ή απορριφθεί η ανανέωσή της στη βάση του άρθρου 8, παράγραφος 1, ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν μπορεί να επιδιώξει νέα έγκριση πριν την πάροδο προθεσμίας πέντε ετών μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ανάκλησης ή μη ανανέωσης. Οι ερευνητικοί οργανισμοί δεν φέρουν ευθύνη για τη μη τήρηση των όρων που καθορίζονται στο άρθρο 6, στοιχεία α) και δ), εκτός αν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι συμφωνούν σιωπηρώς με παράνομες ενέργειες του ερευνητή.
Τροπολογία 16
Άρθρο 7
Τα κράτη μέλη χορηγούν τίτλο διαμονής διάρκειας ίσης ή ανώτερης του έτους και ανανεώνουν αυτόν τον τίτλο ανά έτος εφόσον συνεχίζουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στα άρθρα 5 και 6. Εάν η διάρκεια των ερευνητικών εργασιών είναι κατώτερη του έτους, ο τίτλος διαμονής χορηγείται για περίοδο ίση προς τη διάρκεια των εργασιών.
Τα κράτη μέλη χορηγούν τίτλο διαμονής διάρκειας ίσης προς τη διάρκεια της σύμβασης υποδοχής. Με αίτηση του ενδιαφερόμενου, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί κατά τριάντα ημέρες.
Τροπολογία 17
Άρθρο 7α (νέο)
Άρθρο 7α
Μέλη της οικογένειας
1.  Τα κράτη μέλη επιτρέπουν την είσοδο και τη διαμονή των μελών της οικογένειας του ερευνητή.
2.  Ως μέλη της οικογένειας, νοούνται:
α) ο/ η σύζυγος·
β) ο/ η σύντροφος με τον/ την οποίο/ οποία, ο/ η ερευνητής/ ερευνήτρια - πολίτης τρίτης χώρας έχει σχέση καταχωρισμένης συμβίωσης, εφόσον η νομοθεσία του κράτους μέλους υποδοχής αναγνωρίζει τη σχέση καταχωρισμένης συμβίωσης ως ισοδύναμη προς το γάμο, και σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην οικεία νομοθεσία του κράτους μέλους υποδοχής·
γ) οι κάτω των 21 ετών ή συντηρούμενοι κατ´ευθεία γραμμή κατιόντες καθώς και εκείνοι του/ της συζύγου ή του/ της συντρόφου όπως ορίζεται στο στοιχείο β)·
δ) οι συντηρούμενοι κατ´ευθεία γραμμή ανιόντες του ερευνητή καθώς και εκείνοι του/ της συζύγου ή του/ της συντρόφου του, όπως ορίζεται στο στοιχείο β)·
Το κράτος μέλος υποδοχής έχει την ευχέρεια να εφαρμόσει τους πλέον ευνοϊκούς όρους.
Τροπολογία 18
Άρθρο 8, παράγραφος 2
2.  Τα κράτη μέλη μπορούν να ανακαλούν ή να απορρίπτουν την ανανέωση τίτλου διαμονής για λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας. Όταν παίρνουν μία τέτοια απόφαση, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη τη σοβαρότητα ή το χαρακτήρα της διαπραχθείσας από το συγκεκριμένο άτομο παράβασης της δημόσιας τάξης ή ασφάλειας ή τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιπροσωπεύει . Η επέλευση ασθένειας ή αναπηρίας μετά τη χορήγηση του τίτλου διαμονής δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άρνηση ανανέωσης του τίτλου, την ανάκλησή του ή την απομάκρυνση από την επικράτεια από την αρμόδια αρχή του συγκεκριμένου κράτους μέλους.
2.  Τα κράτη μέλη μπορούν να ανακαλούν ή να απορρίπτουν την ανανέωση τίτλου διαμονής για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας. Όταν παίρνουν μία τέτοια απόφαση, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη τη σοβαρότητα ή το χαρακτήρα της διαπραχθείσας από το συγκεκριμένο άτομο παράβασης της δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας ή τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιπροσωπεύει . Η επέλευση ασθένειας ή αναπηρίας μετά τη χορήγηση του τίτλου διαμονής δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άρνηση ανανέωσης του τίτλου, την ανάκλησή του ή την απομάκρυνση από την επικράτεια από την αρμόδια αρχή του συγκεκριμένου κράτους μέλους.
Τροπολογία 19
Άρθρο 11
Ο ερευνητής που γίνεται δεκτός σύμφωνα με την παρούσα οδηγία μπορεί να διδάσκει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά την έννοια της νομοθεσίας ή της διοικητικής πρακτικής των κρατών μελών, για ένα μέγιστο αριθμό ωρών ετησίως που ορίζεται από κάθε κράτος μέλος.
Ο ερευνητής που γίνεται δεκτός σύμφωνα με την παρούσα οδηγία μπορεί να διδάσκει σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν ανώτατο αριθμό ωρών ή ημερών το χρόνο που θα επιτραπεί στους ερευνητές να διδάσκουν, στο βαθμό που ένας τέτοιος περιορισμός προβλέπεται από την υφιστάμενη εθνική νομοθεσία.
Τροπολογία 20
Άρθρο 13
1.  Ο δικαιούχος τίτλου διαμονής που εκδίδεται κατ" εφαρμογή της παρούσας οδηγίας μπορεί, υπό την κάλυψη αυτού του τίτλου καθώς και διαβατηρίου ή ισοδύναμου ταξιδιωτικού εγγράφου, να πραγματοποιεί στην επικράτεια ενός άλλου κράτους μέλους, μέρος του ερευνητικού σχεδίου, στο βαθμό που δεν θεωρείται από το συγκεκριμένο κράτος μέλος ως απειλή για τη δημόσια τάξη, τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία. Ενδεχομένως, λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο που απαιτείται για να πραγματοποιήσει αυτό το μέρος των ερευνών, υπογράφεται νέα σύμβαση υποδοχής, βάσει της οποίας λαμβάνει άδεια διαμονής του δεύτερου κράτους μέλους.
1.  Ο υπήκοος τρίτης χώρας που έχει γίνει δεκτός ως ερευνητής βάσει της παρούσας οδηγίας μπορεί να πραγματοποιεί μέρος του ερευνητικού του έργου σε άλλο κράτος μέλος, υπό τους όρους που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.
2.  Η παράγραφος 1 δεν επηρεάζει τη δυνατότητα των κρατών μελών να επιβάλουν την υποχρέωση έκδοσης θεώρησης σύντομης διάρκειας σε σχέση με υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν απολαμβάνουν το καθεστώς αμοιβαίας ισοδυναμίας που προβλέπεται στο άρθρο 21 της σύμβασης εφαρμογής της συμφωνίας του Σένγκεν.
2.  Αν ο ερευνητής διαμένει σε άλλο κράτος μέλος για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες, μπορεί να ασκεί το ερευνητικό του έργο βάσει της σύμβασης υποδοχής που έχει συναφθεί στο πρώτο κράτος μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει επαρκείς πόρους στο άλλο κράτος μέλος και ότι δεν θεωρείται από το συγκεκριμένο κράτος μέλος ως απειλή για τη δημόσια τάξη, τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.
2α. Αν ο ερευνητής διαμένει σε άλλο κράτος μέλος για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτήσουν τη σύναψη νέας σύμβασης υποδοχής για το ερευνητικό του έργο στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος. Πάντως, έναντι του άλλου κράτους μέλους πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στα άρθρα 5 και 6.
2β. Εφόσον η ισχύουσα νομοθεσία συναρτά την άσκηση της κινητικότητας από την απόκτηση θεώρησης ή τίτλου διαμονής, η θεώρηση αυτή ή ο τίτλος αυτός χορηγούνται αμέσως εντός προθεσμίας η οποία δεν παρακωλύει τη συνέχιση της έρευνας, αλλά παρέχει ωστόσο στις αρμόδιες αρχές αρκετό χρόνο ώστε να εξετάσουν την αίτηση.
Τα κράτη μέλη δεν απαιτούν από τον ερευνητή να εγκαταλείψει την επικράτειά τους προκειμένου να υποβάλει αίτηση χορήγησης θεώρησης ή τίτλου διαμονής.
Τροπολογία 21
Άρθρο 13, παράγραφος 2γ (νέα)
2γ. Κατά την περίοδο ισχύος της άδειας διαμονής τους, οι ερευνητές μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για νέα σύμβαση υποδοχής, στο ίδιο ή σε άλλο κράτος μέλος. Η νέα αίτηση εξετάζεται με απλουστευμένη διαδικασία, που δεν περιλαμβάνει την εξέταση του όρου που αναφέρεται στο άρθρο 5, παράγραφος 2, στοιχείο α, σημείο ii), εφόσον ο αρχικός ερευνητικός οργανισμός βεβαιώσει εγγράφως ότι η εκτέλεση του έργου έως τη στιγμή της υποβολής της νέας αίτησης ήταν ικανοποιητική.
Τροπολογία 22
Άρθρο 15, παράγραφος 1
1.  Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους κοινοποιούν γραπτά στον αιτούντα, σύμφωνα με τις διαδικασίες κοινοποίησης που ισχύουν σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, τις αποφάσεις που λαμβάνουν σχετικά με αίτηση εισδοχής ή ανανέωσης τίτλου διαμονής το αργότερο εντός προθεσμίας 30 ημερών μετά την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης. Κάθε συνέπεια που έχει για τις αρμόδιες αρχές η απουσία απόφασης μετά τη λήξη αυτής της προθεσμίας πρέπει να ρυθμίζεται από την εθνική νομοθεσία του συγκεκριμένου κράτους μέλους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που έχουν σχέση με την πολυπλοκότητα της αίτησης, αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί.
1.  Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους κοινοποιούν αμελλητί γραπτά στον αιτούντα, σύμφωνα με τις διαδικασίες κοινοποίησης που ισχύουν σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, τις αποφάσεις που λαμβάνουν σχετικά με αίτηση εισδοχής ή ανανέωσης τίτλου διαμονής το αργότερο εντός προθεσμίας 30 ημερών μετά την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης. Κάθε συνέπεια που έχει για τις αρμόδιες αρχές η απουσία απόφασης μετά τη λήξη αυτής της προθεσμίας πρέπει να ρυθμίζεται από την εθνική νομοθεσία του συγκεκριμένου κράτους μέλους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που έχουν σχέση με την πολυπλοκότητα της αίτησης, αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί, αλλά σε καμιά περίπτωση η παράταση δεν μπορεί να υπερβεί τις τριάντα ημέρες. Οι αιτούντες ενημερώνονται πλήρως για τους λόγους οποιασδήποτε τέτοιας παράτασης.
Τροπολογία 23
Άρθρο 16, εδάφιο 1α (νέο)
Αυτά τα τέλη μπορούν να καλυφθούν από τον ερευνητικό οργανισμό με τον οποίο ο/ η ενδιαφερόμενος/η υπέγραψε σύμβαση έρευνας.
Τροπολογία 24
Άρθρο 18
Περιοδικά, και για πρώτη φορά το αργότερο στις […*], η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας στα κράτη μέλη και προτείνει ενδεχομένως τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν προς το σκοπό αυτό στην Επιτροπή τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.
Περιοδικά, και για πρώτη φορά δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας στα κράτη μέλη καθώς και για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπουν η σύσταση του Συμβουλίου προκειμένου να διευκολυνθεί η εισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και η σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διευκόλυνση της χορήγησης από τα κράτη μέλη ενιαίων θεωρήσεων σύντομης διάρκειας για τους ερευνητές υπηκόους τρίτων χωρών που μετακινούνται για σκοπούς επιστημονικής έρευνας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και προτείνει ενδεχομένως τις απαραίτητες τροποποιήσεις και προσθήκες στην οδηγία και ενδεχόμενη μετατροπή της δεύτερης σύστασης σε κανονισμό. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν προς το σκοπό αυτό στην Επιτροπή τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.
____________________
[* Τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.]

(1) Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Επίσημη Εφημερίδα.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου