Europaparlamentets resolution om budgeten för 2006: Kommissionens rapport om den årliga politiska strategin (2004/2270(BUD))
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet – Den årliga politiska strategin för 2006 (KOM(2005)0073),
– med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 6 maj 1999 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och förbättring av budgetförfarandet(1),
– med beaktande av artikel 272 i EG-fördraget och artikel 177 i Euratomfördraget,
– med beaktande av artikel 112.1 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från budgetutskottet och yttrandena från övriga berörda utskott (A6-0071/2005), och av följande skäl:
A. Budgeten för 2006 kommer att bli den sista inom ramen för den nuvarande budgetplanen, och utgör, med de pågående förhandlingarna om den nya budgetplanen för 2007–2013, den strategiska ram inom vilken parlamentet kommer att lägga fast sina prioriteringar så att unionens mål kan få fullt stöd av budgetmedel på en adekvat nivå.
B. Budgeten för 2006 kommer att bli den andra för den utvidgade unionen, och det är nödvändigt att se till att det finns ordentliga resurser för att genomföra gemenskapspolitiken på ett likartat sätt i hela unionen, och att också stödja de nuvarande kandidatländernas ansträngningar.
C. Europeiska unionen befinner sig vid en avgörande brytpunkt i sin utveckling med processen för att anta konstitutionen, beslut om utvidgning, förstärkning av rollen på den internationella arenan, lansering av nya åtgärder för att få fart på Lissabonprocessen inom ett nytt ramverk för tillväxt och sysselsättning, konkurrenskraft och hållbar utveckling, förstärkning av den inre marknaden samt fullständig integrering av Europas medborgare. Dessa utmaningar måste mötas med sammanhängande, väl samordnade och adekvat finansierade åtgärder.
D. En klyfta mellan dessa ambitioner och de medel som görs tillgängliga för att realisera dem skulle i dagsläget riskera att leda till tillbakagång och äventyra de framsteg som redan gjorts. Budgeten för 2006 spelar en viktig roll för att garantera att åtgärderna kan fortsätta samt utgör en viktig övergång till de fleråriga programmen efter 2006, så att unionen garanterat kan finansiera sina politiska ambitioner.
E. Europaparlamentet stöder kommissionens mest angelägna prioritet: att återupprätta en dynamisk, hållbar tillväxt i Europa och se till att medborgarna erbjuds fler och bättre arbetstillfällen. Parlamentet är redo att finansiera lämpliga program för detta syfte.
Den ekonomiska ramen
1. Europaparlamentet anser att för att nå de uttalade målen för Europeiska unionen ligger en sund och noggrann förvaltning av unionens budget i alla unionsmedborgares intresse. Parlamentet understryker budgetmyndighetens ansvar för att garantera detta och hur viktigt man anser det är att budgeten presenteras på ett tydligt och klart sätt och att det ges ordentlig information om dess genomförande.
2. Europaparlamentet betonar att beloppen för åtaganden måste baseras på överenskomna mål och att betalningarna måste fastställas på samma sätt. Parlamentet är beslutet att göra frågan om en adekvat anslagsnivå till en starkt prioriterad fråga under budgetförfarandet för 2006, också med tanke på de kommande förhandlingarna om en ny budgetplan.
3. Europaparlamentet inser att det finns genomförandeproblem rörande budgeten på grund av den nuvarande budgetförordningen, särskilt när det gäller informationskontor, externt samarbete och förseningar av kontrakt. Parlamentet ser fram mot kommissionens förslag om en översyn av budgetförordningen och dess genomförandebestämmelser, vilken måste ta upp dessa och andra olösta frågor och med vars hjälp man kan komma fram till konkreta problemlösningar för att göra budgetförordningen mindre byråkratisk. Parlamentet beklagar att kommissionen inte tog upp denna översyn i sitt lagstiftnings- och arbetsprogram för 2005 trots bekräftelsen på en lagstiftningsrevision under budgetförfarandet 2005.
4. Europaparlamentet anser att inledningen av parlamentets valperiod som sammanfaller med en översyn av det interinstitutionella avtalet inom ramen för förhandlingarna om en ny budgetplan, är ett bra tillfälle att se över de instrument som redan utnyttjas för fleråriga och årliga program så att planeringen av lagstiftnings- och budgetarbetet får förnyad kraft. Parlamentet påminner om det gemensamma uttalandet av den 13 juli 2004 om den ekonomiska planeringen.
5. Europaparlamentet är fullt medvetet om att förhandlingarna om en ny budgetplan för perioden efter 2006 kan få återverkningar på budgetförfarandet för 2006. Parlamentet deklarerar att man kommer att utnyttja sin budgetbehörighet för att se till att budgeten för 2006 innehåller tillräckliga anslag som motsvarar unionens ansvar.
6. Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag, beskrivet i de strategiska målen, att uppmana parlamentet och rådet att nå fram till en gemensam överenskommelse om en enda plattform, gemensam för alla EU-institutionerna, avseende åtgärder under de kommande fem åren. Parlamentet är berett att inleda diskussioner med kommissionen och rådet, grundade på parlamentets egen strategiska politiska inriktning, för att nå en överenskommelse om prioriteringarna för 2006 före utgången av Luxemburgs ordförandeskap.
Budgetstrategi och sektorsprioriteringar Principer
7. Europaparlamentet anser att budgeten för 2006 måste återspegla följande principer för att garantera en sund ekonomisk förvaltning och budgetförvaltning:
–
Fastställande av en adekvat anslagsnivå som täcker de verkliga behoven.
–
Översyn av budgetplanen genom att överföra anslag från underrubrik 1 a till underrubrik 1 b med syftet att genomföra bestämmelserna i rådets förordning (EG) nr 1782/2003 av den 29 september 2003 om upprättande av gemensamma bestämmelser för system för direktstöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken och om upprättande av vissa stödsystem för jordbrukare(2).
–
Korrekt genomförande av det gemensamma uttalandet av den 13 juli 2004 om den ekonomiska planeringen.
–
Utnyttjande av alla tillgängliga medel enligt EG-fördraget och/eller det nuvarande interinstitutionella avtalet om budgetdisciplin för att ta itu med de stora budgetmässiga och ekonomiska utmaningar som EU kommer att möta i samband med budgeten för 2006 och för att skapa en solid bas för följande budgetår.
Prioriteringar
8. Europaparlamentet stöder kommissionens allmänna angreppssätt för att främja välstånd och solidaritet och säkerhet inom unionen för att göra Europa mer konkurrenskraftigt och öka sammanhållningen, mer tillgängligt för sina medborgare och starkare på världsscenen. Parlamentet påpekar dock att kommissionens senaste ekonomiska planering och dess årliga politiska strategi uppvisar en rad diskrepanser mellan nyckelåtgärderna under 2006 och budgetmedel för i2020-initiativet, tillväxtinitiativet, ungdomsinitiativet, EU-stöd till asylsökande, program för hjälp till genomförande av miljölagstiftning, året för arbetstagares rörlighet, etc.
9. Europaparlamentet slår fast att budgeten för 2006 särskilt skall ge uttryck för
a)
det nya angreppssättet för EU:s Lissabonstrategi, beskrivet av parlamentets samordningsgrupp, genom att
–
förstärka dess bidrag till konkurrenskraft och social, ekonomisk och miljömässig sammanhållning,
–
koncentrera och förstärka EU-stödet till nyckelområden inom Lissabon- och Göteborgsstrategierna, såsom sysselsättning, miljöpolitik, FoU, små och medelstora företag, främjandet av kunskaps- och informationssamhället, spridning av miljöteknik, livslångt lärande samt på lämpligt sätt genomföra de transeuropeiska näten,
–
göra större ansträngningar möjliga, vilka behövs för att fullborda den inre marknaden,
–
förbereda nya områden för EU-stöd, såsom Natura 2000,
b)
den viktiga roll som ungdomar spelar för unionens integration och välstånd inklusive nya förslag till utbytesprogram,
c)
förstärkningen av EU:s roll i det internationella samfundet.
Jordbruk
10. Europaparlamentet uttrycker sitt stöd för de mål som lagts fast genom reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, särskilt dem som förstärker landsbygdsutvecklingen, vilken är avgörande för landsbygdens fortlevnad. Parlamentet är starkt positivt till att anslå de medel som behövs för dessa åtgärder men vill fästa uppmärksamheten på att det är nödvändigt att nå en överenskommelse om att överföra medel från underrubrik 1 a till underrubrik 1 b (budgetmodulering) före rådets första behandling.
11. Europaparlamentet är bekymrat över rapporter om fågelinfluensa i Sydostasien och uppmanar enträget kommissionen att nära samarbeta med FAO, WHO, OIE (World Organisation for Animal Health) och med länderna i regionen samt att öka finansieringen för forskning om detta potentiellt stora hot mot jordbruket och mot djurs såväl som människors hälsa inom EU.
12. Europaparlamentet påminner kommissionen om den vikt man fäster vid pilotprojekten (främjande av kvalitetssystem och riskfinansieringsmodellen för epizootier) som man kom överens om under budgetförfarandet för 2004, och begär att kommissionen i sin budget för 2006 anslår tillräckliga medel för att dessa projekt skall kunna fortsätta.
Strukturåtgärder
13. Europaparlamentet betonar hur viktigt det är att under strukturfonderna fullt ut budgetera de verkliga behoven av betalningar. Parlamentet understryker hur viktigt det är att anslå en tillräcklig nivå för betalningarna för att undvika att programmens genomförande äventyras. Betalningarna bör motsvara de mest tillförlitliga prognoserna enligt principerna om sund ekonomisk förvaltning och budgetpraxis. Parlamentet understryker den viktiga vägledning som genomförandet under 2005 kan ge i detta hänseende.
14. Europaparlamentet belyser behovet av en noggrann övervakning av N+2-regeln (tidsfristklausul) och en ännu mer fullständig och snabb information till budgetmyndigheten, särskilt om budgetåtaganden som riskerar att förfalla. Parlamentet uppmanar kommissionen att före slutet av juli 2005 lägga fram en övergripande utvärdering av hur betalningarna har genomförts jämfört med den ursprungliga fleråriga prognosen.
Inre politik
15. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inom ramen för Lissabonstrategin föreslå verkliga prioriterade åtgärder för att skapa mervärde för Europa. Parlamentet anser att det begränsade manöverutrymmet under budgetplanens tak för denna rubrik bör inriktas mot centrala prioriterade områden såsom sysselsättning, forskning och utveckling, stöd till små och medelstora företag genom EIF:s lånefacilitet för små och medelstora företag som inrättades genom budgetarna för 2004 och 2005, främjande av kunskaps- och informationssamhället och spridningen av miljöteknik och livslångt lärande. Parlamentet betonar behovet av en effektiv utveckling av infrastrukturen genom miljöanpassade transporter, energi och telekommunikationer, transeuropeiska nät och alleuropeiska transportkorridorer.
16. Europaparlamentet påminner om att stöd till små och medelstora företag, inklusive mikroföretag, har varit en prioriterad fråga för Europaparlamentet under de senaste budgetförfarandena. Parlamentet uppmuntrar ansträngningarna att fortsättningsvis förbättra små och medelstora företags finansieringsmöjligheter genom att efterfrågebaserat utnyttja gemenskapens finansiella instrument samt understryker behovet av instrument för att främja företagens internationalisering.
17. Europaparlamentet är också positivt till åtgärder för att befordra etiska och solidaritetsbaserade finansiella instrument för att bidra till mänsklig, social och miljöanknuten utveckling, inklusive åtgärder för lokal utveckling.
18. Europaparlamentet stöder initiativet till ett europeiskt år för arbetstagares rörlighet, och förväntar sig att medlemsstaterna inte längre utnyttjar de undantag som hindrar den fria rörligheten för arbetstagare från de nya medlemsstaterna.
19. Europaparlamentet betonar att Lissabonstrategin bör främja konkurrenskraft och skapande av arbetstillfällen samtidigt som hänsyn tas till social sammanhållning och miljökrav. Följaktligen anser parlamentet att man under strävan mot Lissabonmålen inte får låta den långsiktiga tillväxten leda till ökade klyftor och social otrygghet.
20. Europaparlamentet avser att förstärka EU:s budget avseende åtgärder för ungdomar i linje med kommissionens ansträngningar för att främja rörligheten i samband med högre utbildning och yrkesutbildning och att effektivt utnyttja ungdomars potential. Parlamentet betonar hur viktigt det är med utbytesprogram inom detta område. Parlamentet insisterar på att Erasmus-programmet utvidgas till att omfatta även studenter på gymnasienivå och unga företagare. Parlamentet påminner om behovet av uppföljning av pilotprojektet avseende utvidgningen av Erasmus-programmet till lärlingar. Parlamentet beklagar att kommissionen i sin slutliga ekonomiska planering minskade anslagen till Leonardo da Vinci-programmet jämfört med budgeten för 2005.
21. Europaparlamentet stöder en integrerad strategi för kamp mot terrorismen, inklusive stöd till offer, effektivt samarbete och informationsutbyte mellan rättsliga och polisiära myndigheter, kampen mot fattigdom, en strategi för att hejda spridningen av vapen, förebyggande, hantering och lösning av konflikter samt ökat stöd till interkulturell dialog. Parlamentet vill ytterligare utveckla de pilotprojekt som initierats av parlamentet och betonar att unionen samtidigt måste fortsätta att främja grundläggande rättigheter, rättssäkerhet och rättslig kvalitet.
22. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram förslag om förbättring av EU:s gemensamma kapacitet att ge stöd åt människor i katastrofsituationer, inklusive händelser som inträffar utom EU:s territorium, samt handskas med gränsöverskridande kriser, och understryker hur viktigt det är att fullt ut involvera parlamentet i den pågående debatten om dessa frågor.
23. Europaparlamentet anser att information och kommunikation är nyckelresurser för att föra EU närmare sina medborgare och att det behövs mer dynamiska och kommunikativa innovationer för att uppnå detta mål. Kommissionen uppmanas därför att lägga fram ett förslag om en integrerad informations- och kommunikationspolitik för EU, där EU-institutionernas informationsverksamhet samordnas i högre grad.
24. Europaparlamentet påminner om problemen med finansieringen av de decentraliserade organen under utgiftskategori 3 och de följder detta fått för annan prioriterad politik, och att dessa problem har sitt ursprung i den nuvarande budgetförordningen. Parlamentet betonar att man måste lösa konflikten mellan dessa aspekter och kommer att sträva efter en lösning som grundar sig på varje organs och politikområdes verkliga behov. Parlamentet påminner kommissionen om att det behöver göras en halvtidsplanering, inklusive en korrekt budgetskattning, för utvecklingen av de decentraliserade och verkställande organen, samt att kritiskt granska budgetförordningen i syfte att göra den mindre byråkratisk.
Externa åtgärder
25. Europaparlamentet betonar att det i dagsläget är svårt att förena unionens traditionella prioriteringar med ett stort antal nya budgetåtaganden som har tagits över under kategori IV under senare år (Balkan, Afghanistan, Irak, tsunamin och andra naturkatastrofer). Parlamentet påminner rådet om att nya verksamhetsområden inte får finansieras på bekostnad av parlamentets traditionella prioriteringar.
26. Europaparlamentet är övertygat om att de ekonomiska resurser som avsätts som stöd till de länder och samhällen som drabbats av tsunamin eller andra naturkatastrofer måste ligga utanför de nuvarande eller planerade budgetarna för stöd, och inte bara omfördelas inom dessa budgetar eller flyttas från andra regioner ("redeployment"). Det behövs en tydlig översikt över budgetkonsekvenserna för alla förslag till ekonomiskt stöd till denna region, inklusive de förslagna fonderna för återuppbyggnad, så snart FN:s och Världsbankens utvärderingsuppdrag är avslutade. Parlamentet betonar vikten av åtgärder för katastrofberedskap.
27. Europaparlamentet upprepar sitt engagemang för att nå millennieutvecklingsmålen, med stöd till fattigdomsutrotning och hälsoprogram, inklusive kampen mot hiv/aids, malaria och tuberkulos samt bidrag till Världsfonden. Parlamentet understryker sitt åtagande att ge stöd till alla regioner som i dagsläget får stöd från EU-budgeten. Parlamentet betonar hur viktigt det är med grundläggande friheter och stöd till demokratin, rättssamhället och mänskliga rättigheter, inklusive den nya grannskapspolitiken. Parlamentet begär att kommissionen presenterar förslag till hur parlamentets kontroll över det europeiska initiativet för demokrati och mänskliga rättigheter (EIDHR) skall kunna återupprättas. Parlamentet betonar behovet av tekniskt stöd till multilaterala intressenter för att eliminera flaskhalsar. Parlamentet uppmanar kommissionen att föra in ett stort extra belopp för dessa Quick Win Actions i det preliminära budgetförslaget, se till att dess nya åtgärder är förenliga med dess existerande program och samarbeta med medlemsstaterna och FN.
28. Europaparlamentet betonar behovet av att EU stöder demokratiska förändringar i grannländerna, särskilt i länder som Ukraina, Georgien och Moldavien samt i Medelhavsländerna.
29. Europaparlamentet anser att man bör se till att stärka parlamentets budgetbehörighet när det gäller GUSP och påminner rådet om att stå fast vid de samrådsmöten och det täta informationsutbyte som finns fastställt i det interinstitutionella avtalet, för att nå enighet om finansieringen av GUSP-åtgärder. Parlamentet noterar att det är särskilt viktigt att anslå tillräckliga budgetresurser för den europeiska säkerhetsstrategin (ESS). Parlamentet betonar att det är svårt att separera finansieringen av gemensamma kostnader för civila insatser genom unionens budget från kostnader med militär anknytning eller försvarsanknytning utanför unionens budget, vilket inrättandet av den civila-militära cellen visar.
30. Parlamentet noterar möjligheten till framgång för fredsprocessen i Mellanöstern och bekräftar sitt stöd för att EU tillhandahåller medel i detta sammanhang.
Personal och administration
31. Parlamentet noterar att kommissionen har begärt att 700 nya tjänster inrättas 2006 i enlighet med den fleråriga planen för extra personalresurser p.g.a. utvidgningen 2004. Parlamentet noterar att kommissionen uppskattar att Bulgariens och Rumäniens anslutning kommer att göra det nödvändigt med ytterligare 850 tjänster som kommer att besättas fram till 2010. Kommissionen uppmanas att senast den 31 juli 2005 lägga fram en överblick över personalbehoven på medellång sikt i enlighet med den som den tidigare kommissionen lade fram. Parlamentet uppmanar kommissionen att senast den 31 juli 2005 lägga fram en detaljerad rapport om kommissionens personalsituation för stöd- och samordningsfunktioner.
32. Parlamentet välkomnar den relativt höga andelen besatta tjänster i kommissionens administration och uppmuntrar kommissionen att fortsätta att göra omflyttningar inom och mellan avdelningar för att mobilisera extra personalresurser.
Pilotprojekt och förberedande åtgärder
33. Parlamentet upprepar sitt stöd för ett nära samarbete med kommissionen när det gäller pilotprojekt och förberedande åtgärder för att underlätta den gemensamma utvärderingen av förslagens genomförbarhet.
34. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att utvärdera resultaten av de initiativ – pilotprojekt och förberedande åtgärder – som lanserats under senare år för att bedöma deras eventuella förlängning.
o o o
35. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och revisionsrätten.