Hakemisto 
 Edellinen 
 Seuraava 
 Koko teksti 
Menettely : 2003/0301(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari : A6-0099/2005

Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :

A6-0099/2005

Keskustelut :

PV 04/07/2005 - 21

Äänestykset :

PV 05/07/2005 - 7.7

Hyväksytyt tekstit :

P6_TA(2005)0267

Hyväksytyt tekstit
PDF 335kWORD 79k
Tiistai 5. heinäkuuta 2005 - Strasbourg
Sähkön toimitusvarmuus ja infrastruktuuri-investoinnit ***I
P6_TA(2005)0267A6-0099/2005
Päätöslauselma
 Konsolidoitu teksti

Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi sähkön toimitusvarmuuden ja infrastruktuuri-investointien turvaamiseksi toteutettavista toimenpiteistä (KOM(2003)0740 – C5-0643/2003 – 2003/0301(COD))

(Yhteispäätösmenettely: ensimmäinen käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (KOM(2003)0740)(1),

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan ja 95 artiklan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C5-0643/2003),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,

–   ottaa huomioon teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan mietinnön ja talous- ja raha-asioiden valiokunnan ja ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan lausunnot (A6-0099/2005),

1.   hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.   pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se aikoo tehdä tähän ehdotukseen huomattavia muutoksia tai korvata sen toisella ehdotuksella;

3.   kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

(1) Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.


Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 5. heinäkuuta 2005, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/.../EY antamiseksi sähkön toimitusvarmuuden ja infrastruktuuri-investointien turvaamiseksi toteutettavista toimenpiteistä (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)
P6_TC1-COD(2003)0301

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 95 artiklan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(1),

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon,

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä(2),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)  Sähkön sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä 26 päivänä kesäkuuta 2003 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/54/EY(3) on myötävaikuttanut merkittävästi sähkön sisämarkkinoiden luomiseen. Korkean toimitusvarmuustason takaaminen on sähkön sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan kannalta keskeinen tavoite, ja kyseisessä direktiivissä jäsenvaltioille annetaan mahdollisuus asettaa julkisen palvelun velvoitteita sähköyhtiöille muun muassa toimitusvarmuuden turvaamiseksi. Nämä julkisen palvelun velvoitteet olisi määriteltävä mahdollisimman tarkasti ja tiukasti, eivätkä ne saisi johtaa sellaisen sähköntuotantokapasiteetin luomiseen, joka ylittää sen, mikä on tarpeen loppukäyttäjille tarkoitetun sähkönjakelun kohtuuttomien keskeytysten välttämiseksi.

(2)  Sähkönysyntäennusteet koskevat tavallisesti keskipitkää aikaväliä ja perustuvat siirtoverkonhaltijoiden tai muiden ennusteiden tekemiseen pystyvien laitosten jäsenvaltion pyynnöstä laatimiin skenaarioihin.

(3)  Kilpailuun perustuvat EU:n sähkön sisämarkkinat edellyttävät avoimia ja syrjimättömiä toimitusvarmuuspolitiikkoja, jotka soveltuvat tällaisten markkinoiden vaatimuksiin. Kilpailu vääristyy, jos yksittäiset jäsenvaltiot eivät ole vahvistaneet tällaista politiikkaa tai jos jäsenvaltioiden politiikkojen välillä on merkittäviä eroja. Siksi on ratkaisevan tärkeää määritellä selvästi toimivaltaisten viranomaisten ja jäsenvaltioiden itsensä sekä kaikkien asiaankuuluvien markkinatoimijoiden tehtävät ja vastuut sähkön toimitusvarmuuden ja sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan turvaamiseksi välttäen kuitenkin samalla luomasta esteitä markkinoiden uusille yrittäjille, kuten yrityksille, jotka tuottavat tai toimittavat sähköä jäsenvaltiossa ja jotka ovat äskettäin käynnistäneet toimintansa kyseisessä jäsenvaltiossa, tai aiheuttamasta sähkön sisämarkkinoiden vääristymistä tai merkittäviä vaikeuksia markkinatoimijoille, mukaan lukien yhtiöt, joilla on pienet markkinaosuudet, kuten tuottajat tai toimittajat, joilla on hyvin pieni osuus asiaankuuluvilla yhteisön markkinoilla.

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston 26 päivänä kesäkuuta 2003 tehdyssä päätöksessä N:o 1229/2003/EY(4) Euroopan laajuisia energiaverkkoja koskevien suuntaviivojen vahvistamisesta määritetään joukko suuntaviivoja Euroopan laajuisia energiaverkkoja koskevia yhteisön suuntaviivoja varten; Euroopan parlamentin ja neuvoston 26 päivänä kesäkuuta 2003 annetussa asetuksessa (EY) N:o 1228/2003(5) verkkoon pääsyä koskevista edellytyksistä rajat ylittävässä sähkön kaupassa määritetään muun muassa ylikuormituksen hallitsemiseen liittyviä yleisiä periaatteita ja yksityiskohtaisia sääntöjä.

(5)  Uusiutuvista energialähteistä saatavan sähkön tuotantoa edistettäessä on myös tarpeen varmistaa siihen liittyvän varakapasiteetin saatavuus, mikäli se on teknisesti tarpeen, kantaverkon luotettavuuden ja turvallisuuden säilyttämiseksi.

(6)  Yhteisön ympäristöä koskevien sitoumusten täyttämiseksi ja yhteisön ulkopuolisen energiatarjonnan riippuvuuden vähentämiseksi on tärkeää ottaa huomioon sähkön kysynnän kasvun pitkäaikaisvaikutukset.

(7)  Kansallisten siirtoverkonhaltijoiden välinen yhteistyö verkon varmuuteen liittyvissä kysymyksissä, mukaan luettuina siirtokapasiteetin määrittely, tietojen toimittaminen ja verkon mallinnus, on ratkaisevan tärkeää hyvin toimivien sisämarkkinoiden kehittämisessä, ja sitä voitaisiin parantaa edelleen. Verkon varmuuteen liittyvän koordinoinnin puute haittaa yhtäläisten kilpailuolosuhteiden kehittymistä.

(8)  Asiaa koskevien teknisten sääntöjen ja suositusten – kuten UCTEn (Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity) toimintakäsikirjassa olevien sääntöjen ja suositusten, Nordelin laatimien vastaavien sääntöjen ja suositusten ja Itämeren alueen kantaverkkoa koskevien sääntöjen (Baltic Grid Code) ja UK:n ja IE:n järjestelmiä koskevien sääntöjen – päätarkoituksena on tukea yhteenliitetyn kantaverkon teknistä toimintaa, jolloin verkko voidaan pitää tarvittavalla tavalla jatkuvasti toiminnassa järjestelmän häiriintyessä jossain yksittäisessä kohdassa tai kohdissa verkkoa, sekä minimoida tällaiseen toimituskatkokseen liittyvät korjauskustannukset.

(9)  Siirto- ja jakeluverkonhaltijoilta olisi edellytettävä, että ne tarjoavat loppukäyttäjille palvelua, joka on niin keskeytysten yleisyyden kuin keston suhteen korkeatasoista.

(10)  Toimenpiteiden, joita voidaan käyttää sen varmistamiseksi, että asianomainen varatuotantokapasiteetti säilyy, on oltava markkinapohjaisia ja syrjimättömiä, ja niihin voi sisältyä sellaisia toimia kuten sopimukseen perustuvat takuut ja -järjestelyt, kapasiteettivaihtoehdot tai kapasiteettivelvoitteet. Toimenpiteitä voitaisiin täydentää myös muilla syrjimättömyyteen perustuvilla välineillä, kuten kapasiteettimaksuilla.

(11)  Jotta varmistutaan siitä, että asianmukaista etukäteistietoa on saatavilla, jäsenvaltioiden on julkistettava toimenpiteitä tarjonnan ja kysynnän tasapainon säilyttämiseksi niiden keskuudessa, jotka investoivat tällä hetkellä tai mahdollisesti tulevaisuudessa sähköntuotantoon, sekä sähkönkuluttajien keskuudessa.

(12)  On tärkeää, että jäsenvaltiot luovat yksiselitteiset, soveltuvat ja vakaat puitteet, joilla parannetaan sähköntoimitusvarmuutta ja edistetään tuotantokapasiteettiin ja kysynnänhallintatekniikoihin tehtäviä investointeja, sanotun kuitenkaan rajoittamatta EY:n perustamissopimuksen 86, 87 ja 88 artiklan soveltamista. On myös tärkeää toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä sääntelykehyksen luomiseksi, jotka kannustavat investointeja uusiin siirtoyhteyksiin etenkin jäsenvaltioiden välillä.

(13)  Barcelonassa kokoontunut Eurooppa-neuvosto sopi jäsenvaltioiden välisestä yhteenliitäntäkapasiteetista. Alhainen yhteenliittämisaste aiheuttaa markkinoiden pirstaloitumista ja haittaa kilpailun kehittymistä. Riittävä fyysinen siirtoverkon yhteenliittämiskapasiteetti, olipa kyseessä rajatylittävä kapasiteetti tai ei, on välttämätön muttei riittävä edellytys sille, että kilpailu toimii tehokkaasti. Loppukuluttajien edun kannalta uusien yhteenliittämishankkeiden mahdollisten etujen ja kyseisten hankkeiden kustannusten välisen suhteen olisi oltava järkevässä tasapainossa.

(14)  On määritettävä suurin mahdollinen siirtokapasiteetti ilman että verkon turvallista toimintaa koskevia vaatimuksia joudutaan rikkomaan, joten tässä kohdin on myös tärkeää taata suurempi avoimuus siirtoverkon kapasiteetin laskenta- ja jakomenettelyssä. Tällä tavoin voisi olla mahdollista hyödyntää paremmin nykyistä kapasiteettia eikä markkinoilla anneta virheellisiä signaaleja pulasta, mikä tukee direktiivin 2003/54/EY mukaisten täysin kilpailtujen sisämarkkinoiden saavuttamista.

(15)  Siirto- ja jakeluverkonhaltijat tarvitsevat asianmukaisen ja vakaan sääntelykehyksen investointeja sekä verkkojen ylläpitoa ja uudistamista varten.

(16)  Direktiivin 2003/54/EY 4 artiklassa jäsenvaltioita edellytetään seuraamaan sähkön toimitusvarmuutta ja laatimaan siitä kertomus. Tässä kertomuksessa olisi katettava lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin tekijät, jotka vaikuttavat toimitusvarmuuteen mukaan lukien siirtoverkonhaltijoiden aikeet investoida verkkoon. Tällaista kertomusta laatiessaan jäsenvaltioiden on viitattava siirtoverkonhaltijoiden jo keräämiin tietoihin ja laatimiin arviointeihin sekä yksilötasolla että yhteisesti, myös EU:n tasolla.

(17)  Jäsenvaltioiden olisi varmistettava tämän direktiivin tehokas täytäntöönpano.

(18)  Suunnitellun toiminnan tavoitetta eli sähkönhuollon turvaamista, tervettä kilpailua ja täysin toimintakykyisten sähkön sisämarkkinoiden luomista ei voida perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistettujen toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden mukaisesti saavuttaa riittävällä tavalla jäsenvaltioiden toimin, vaan se voidaan toiminnan laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin yhteisön tasolla. Tässä direktiivissä säädetään ainoastaan niistä vähimmäisvaatimuksista, jotka ovat tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi,

OVAT ANTANEET TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Aihe ja soveltamisala

1.  Tässä direktiivissä vahvistetaan toimenpiteet, joiden tavoitteena on sähkön toimitusvarmuuden turvaaminen EU:n sähkön sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan varmistamiseksi ja varmistaa

   riittävä tuotantokapasiteetti,
   kysynnän ja tarjonnan sopiva tasapaino,
   sopiva yhteenliitäntäaste jäsenvaltioiden välillä sisämarkkinoiden kehittämiseksi.

2.  Direktiivissä vahvistetaan kehys, jonka puitteissa jäsenvaltioiden on määriteltävä avoin, vakaa ja syrjimätön sähkön toimitusvarmuuspolitiikka, joka soveltuu kilpailulle avattujen sähkön sisämarkkinoiden vaatimuksiin.

2 artikla

Määritelmät

Tässä direktiivissä käytetään direktiivin 2003/54/EY 2 artiklan määritelmiä. Lisäksi direktiivissä tarkoitetaan:

   a) "sääntelyviranomaisella' direktiivin 2003/54/EY 23 artiklan mukaisesti nimettyjä jäsenvaltioiden sääntelyviranomaisia;
   b) "sähkön toimitusvarmuudella' sähköjärjestelmän kykyä toimittaa loppukäyttäjille sähköä tässä direktiivissä määritetyllä tavalla;
   c) "verkon turvallisuudella' sähkönsiirron ja tarvittaessa jakeluverkon jatkuvaa toimintaa ennakoitavissa olosuhteissa;
   d) "tarjonnan ja kysynnän tasapainolla' kuluttajien ennakoitavan sähkönkysynnän täyttämistä tarvitsematta ryhtyä kulutusta hillitseviin toimenpiteisiin.

3 artikla

Yleiset säännökset

1.  Jäsenvaltioiden on vahvistettava yleinen politiikkansa sähkön toimitusvarmuuden korkean tason turvaamiseksi ryhtymällä tarvittaviin toimiin vakaiden investointien helpottamiseksi ja määrittämällä, mitkä ovat toimivaltaisten viranomaisten tehtävät ja vastuut tämän politiikan toteuttamisessa, mukaan lukien tarvittaessa sääntelyviranomaiset ja kaikki asiaankuuluvat markkinaryhmät, ja julkistettava tätä koskevat tiedot. Asianomaisiin markkinoiden toimijoihin kuuluvat muun muassa siirto- ja jakeluverkonhaltijat, sähkön tuottajat, sähkön toimittajat ja loppukäyttäjät.

2.  Toteuttaessaan edellä 1 kohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä jäsenvaltioiden on otettava huomioon seuraavat tekijät:

   a) sähköntoimitusten jatkuvuuden varmistamisen tärkeys;
   b) avoimen ja vakaan sääntelykehyksen tärkeys;
   c) sisämarkkinat ja mahdollisuudet sähkön toimitusvarmuuteen liittyvään rajat ylittävään yhteistyöhön;
   d) siirto- ja jakeluverkkojen säännöllisen huollon ja tarvittaessa jatkuvan uudistamisen tarve verkon toimivuuden ylläpitämiseksi;
   e) sähköntuotannon edistämisestä uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön sisämarkkinoilla 27 päivänä syyskuuta 2001 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/77/EY(6) ja hyötylämmön tarpeeseen perustuvan sähkön ja lämmön yhteistuotannon edistämisestä sisämarkkinoilla 11 päivänä helmikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/8/EY(7) sähkön toimitusvarmuuteen liittyvien asianmukaisen täytäntöönpanon varmistamisen tarve;
   f) vakaata toimintaa varten on varmistettava riittävä sähkönsiirron ja -tuotannon varakapasiteetti, ja
   g) on tärkeää edistää sujuvien tukkumarkkinoiden perustamista.

3.  Toteuttaessaan edellä 1 kohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä jäsenvaltiot voivat myös ottaa huomioon seuraavat tekijät:

   a) kansallisen tai alueellisen sähköntuotannon monipuolistamisaste;
   b) sähkön kysynnän kasvun pitkäaikaisvaikutusten vähentämisen tärkeys;
   c) energiatehokkuuteen ja uusien tekniikoiden, erityisesti kysynnän hallintatekniikoiden ja uusiutuviin energialähteisiin liittyvien tekniikoiden käyttöönottoon sekä hajautettuun sähköntuotantoon kannustamisen tärkeys, ja
   d) infrastruktuuria ja sähköntuotantoa koskeviin investointeihin kohdistuvien hallinnollisten esteiden poistamisen tärkeys.

4.  Jäsenvaltioiden on varmistettava, etteivät tämän direktiivin mukaisesti vahvistetut toimenpiteet ole syrjiviä ja aiheuta kohtuutonta taakkaa markkinoiden toimijoille mukaan lukien markkinoiden uudet yrittäjät tai yritykset, joilla on pienet markkinaosuudet. Jäsenvaltioiden on myös otettava huomioon toimenpiteiden vaikutus loppukäyttäjien maksamaan sähkön hintaan ennen niiden toteuttamista.

5.  Edellä 1 artiklan 1 kohdan kolmannessa luetelmakohdassa tarkoitetun asianmukaisen yhteenliittämisasteen varmistamisessa jäsenvaltioiden välillä on erityisesti otettava huomioon seuraavat tekijät:

   kunkin jäsenvaltion erityinen maantieteellinen sijainti;
   järkevän tasapainon säilyttäminen uusien yhdysjohtojen rakentamiskustannusten ja loppukäyttäjien edun välillä;
   nykyisten rajayhdysjohtojen mahdollisimman tehokkaan käytön varmistaminen.

4 artikla

Verkon toimintavarmuus

1.a)  Jäsenvaltioiden tai toimivaltaisten viranomaisten on varmistettava, että siirtoverkonhaltijat asettavat toimintaa koskevat vähimmäissäännöt ja verkon varmuutta koskevat vähimmäisvaatimukset.

Ennen näiden sääntöjen ja vaatimusten asettamista niiden on neuvoteltava alan toimijoiden kanssa niissä maissa, joiden kanssa rajayhdysjohtoja on.

b)  Edellä olevan a alakohdan ensimmäisestä virkkeestä huolimatta jäsenvaltiot voivat vaatia siirtoverkonhaltijoita toimittamaan kyseiset säännöt ja vaatimukset toimivaltaisille viranomaisille hyväksyttäviksi.

c)  Jäsenvaltioiden on varmistettava, että siirtoverkon ja tarvittaessa jakeluverkon haltijat noudattavat toimintaa koskevia vähimmäissääntöjä ja verkon varmuutta koskevia vähimmäisvaatimuksia.

d)  Jäsenvaltioiden on vaadittava siirtoverkonhaltijoita ylläpitämään asianmukaista verkon varmuustasoa.

Verkon toimintavarmuuden takia siirtoverkonhaltijoiden on pidettävä sähkön tekninen varasiirtokapasiteetti asianmukaisella tasolla sekä oltava yhteistyössä niiden siirtoverkon haltijoiden kanssa, joiden kanssa niillä on yhteenliitännät.

Verkon toimintavarmuutta koskevissa säännöissä määritellään, minkälaisissa ennakoitavissa olosuhteissa toimintavarmuus on säilytettävä.

e)  Jäsenvaltioiden on erityisesti varmistettava, että yhteenliitetyt siirtoverkon ja tarvittaessa jakeluverkon haltijat vaihtavat tietoja verkkojen toiminnasta ajoissa ja tehokkaasti käyttöä koskevien vähimmäisvaatimusten mukaisesti. Samat vaatimukset koskevat tarvittaessa siirto- ja jakeluverkon haltijoita, jotka ovat yhteenliitettyjä yhteisön ulkopuolisten verkonhaltijoiden kanssa.

2.  Jäsenvaltioiden tai toimivaltaisten viranomaisten on varmistettava, että siirtoverkon ja tarvittaessa jakeluverkon haltijat asettavat sähkön toimituksen laatua ja verkon varmuutta koskevat suoritustavoitteet ja toteuttavat ne. Jäsenvaltioiden tai toimivaltaisten viranomaisten on hyväksyttävä kyseiset tavoitteet ja seurattava niiden toteutumista. Tavoitteiden on oltava objektiivisia, avoimia ja syrjimättömiä ja ne on julkaistava.

3.  Toteuttaessaan direktiivin 2003/54/EY 24 artiklassa ja asetuksen (EY) N:o 1228/2003 6 artiklassa tarkoitettuja toimenpiteitä jäsenvaltiot eivät saa syrjiä rajatylittäviä sopimuksia eivätkä kansallisia sopimuksia.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että hätätilanteessa toteutettavien tarjonnan supistusten on perustuttava siirtoverkonhaltijoiden suorittamaa epätasapanon hallintaa koskeviin ennalta määriteltyihin kriteereihin. Varotoimenpiteet on toteutettava tiiviissä yhteistyössä muiden asianosaisten siirtoverkonhaltijoiden kanssa noudattaen asiaa koskevia kahdenvälisiä sopimuksia, tietojenvaihtosopimukset mukaan lukien.

5 artikla

Tarjonnan ja kysynnän tasapainon ylläpitäminen

1.  Jäsenvaltioiden on toteutettava asianmukaiset toimenpiteet tasapainon säilyttämiseksi sähkönkysynnän ja sähköntuotantokapasiteetin saatavuuden välillä.

Erityisesti jäsenvaltioiden on

   kannustettava sellaisen kehyksen luomiseen tukkumarkkinoille, josta lähtee sopivia hintasignaaleja sähköntuotannolle ja kulutukselle, tämän kuitenkaan vaikuttamatta pienten erillisten verkkojen erityisvaatimuksiin,
   vaadittava siirtoverkonhaltijoita varmistamaan, että tasapainon ylläpitämistä varten on käytettävissä riittävä varatuotantokapasiteetti, tai hyväksymään vastaavia markkinapohjaisia toimenpiteitä.

2.  Sanotun rajoittamatta EY:n perustamissopimuksen 87 ja 88 artiklan soveltamista, jäsenvaltiot voivat myös toteuttaa lisätoimenpiteitä, mukaan luettuina mutta näihin rajoittumatta:

   a) säännökset, joilla helpotetaan uuden tuotantokapasiteetin luomista ja uusien tuotantoyhtiöiden tuloa markkinoille,
   b) esteiden poistaminen sellaisten sopimusten käytöltä, jotka voidaan keskeyttää,
   c) eri pituisten sopimusten tekemistä haittaavien esteiden poistaminen sekä tuottajien että asiakkaiden osalta,
   d) tosiaikaiseen kysynnänhallintaan suunniteltujen tekniikoiden, kuten kehittyneiden mittausjärjestelmien käytön edistäminen,
   e) energiansäästötoimenpiteiden kannustaminen,
   f) tarjouskilpailumenettelyt tai kaikki vastaavat avoimet ja syrjimättömät menettelyt direktiivin 2003/54/EY 7 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

3.  Jäsenvaltioiden on julkaistava tämän artiklan nojalla toteuttamansa toimenpiteet ja varmistettava, että niistä tiedotetaan mahdollisimman laajalti.

6 artikla

Verkkoinvestoinnit

1.  Jäsenvaltioiden on luotava sääntelykehys, joka

   antaa investointisignaaleja sekä siirto- että jakeluverkkojen haltijoille, jotta nämä kehittävät verkkojaan siten, että ne vastaavat markkinoiden ennakoitavissa olevaa kysyntää,
   helpottaa verkkojen ylläpitoa sekä tarvittaessa uusimista.

2.  Rajoittamatta asetuksen (EY) N:o 1228/2003 soveltamista jäsenvaltiot voivat myös sallia liikepankkien investoinnit yhteenliitäntöihin.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että yhteenliitäntäinvestointeja koskevat päätökset tehdään tiiviissä yhteistyössä asianomaisten siirtoverkonhaltijoiden kesken.

7 artikla

Kertomus

1.  Jäsenvaltioiden on varmistettava, että direktiivin 2003/54/EY 4 artiklassa tarkoitetussa kertomuksessa katetaan järjestelmän kokonaiskattavuus sähkön toimituksia ja arvioitua kysyntää varten, mukaan lukien seuraavat seikat:

   toimitusverkon varmuus,
   kysynnän ja tarjonnan arvioitu tasapaino seuraavaksi viisivuotiskaudeksi,
   sähkön toimitusvarmuuden tulevaisuudennäkymät kertomuksen laadintapäivää seuraaviksi 5–15 vuodeksi,
   siirtoverkonhaltijoiden tai minkä tahansa muun osapuolen suunnittelemat investoinnit seuraavaksi viideksi tai useammaksi kalenterivuodeksi rajatylittävän yhteenliityntäkapasiteetin toimittamisen osalta.

2.  Jäsenvaltioiden tai toimivaltaisten viranomaisten on laadittava kertomus tiiviissä yhteistyössä siirtoverkonhaltijoiden kanssa. Siirtoverkonhaltijat ovat soveltuvilta osin yhteydessä lähialueiden siirtoverkonhaltijoihin.

3.  Edellä 1 kohdan neljännessä luetelmakohdassa tarkoitetussa kertomuksen yhteenliityntäinvestointeja käsittelevässä osassa on otettava huomioon seuraavat seikat:

   a) asetuksessa (EY) N:o 1228/2003 määritetyt ylikuormituksen hallinnan periaatteet,
   b) nykyiset ja suunnitellut siirtolinjat,
   c) odotetut tuotantoa, toimituksia, rajat ylittävää yhteistyötä ja kulutusta koskevat mallit, jotka mahdollistavat kysynnänhallintatoimet, ja
   d) alueelliset, kansalliset ja Euroopan tason kestävän kehityksen tavoitteet, mukaan luettuina hankkeet, jotka ovat osa päätöksen N:o 1229/2003/EY liitteessä I mainittuja ensisijaisia hankkeita koskevia akseleita.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että siirtoverkonhaltijat toimittavat tietoja suunnittelemistaan investoinneista tai minkä tahansa muun osapuolen suunnittelemista investoinneista, joista ne ovat tietoisia, rajatylittävän yhteenliittämiskapasiteetin tarjoamiseksi.

Jäsenvaltiot voivat myös vaatia siirtoverkonhaltijoita toimittamaan tietoja investoinneista, jotka liittyvät rajatylittävien yhteenliitäntöjen toimittamiseen materiaalisesti vaikuttavien sisäisten verkkojen rakentamiseen.

4.  Jäsenvaltioiden tai toimivaltaisten viranomaisten on varmistettava tarvittavin toimin, että helpotetaan tarvittaessa sähköverkonhaltijoiden ja/tai toimivaltaisten viranomaisten pääsyä asianmukaisiin tietoihin niiden toimittaessa tätä tehtävää.

On varmistettava luottamuksellisten tietojen luottamuksellinen käsittely.

5.  Komissio tiedottaa 1 kohdan neljännessä luetelmakohdassa mainituilta toimivaltaisilta viranomaisilta saatujen tietojen pohjalta jäsenvaltioille, toimivaltaisille viranomaisille ja komission 11 päivänä marraskuuta 2003 tehdyllä päätöksellä 2003/796/EY(8) perustetulle Euroopan sähkö- ja kaasualan sääntelyviranomaisten ryhmälle suunnitelluista investoinneista ja niiden vaikutuksesta 1 artiklan 1 kohdassa mainittuun tavoitteeseen.

Tämä kertomus voidaan sisällyttää direktiivin 2003/54/EY 28 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettuihin kertomuksiin, ja se julkaistaan.

8 artikla

Täytäntöönpano

1.  Jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet tämän direktiivin mukaisten kansallisten säännösten täytäntöönpanon varmistamiseksi.

2.  Jäsenvaltioiden on ilmoitettava näistä säännöksistä komissiolle viimeistään 1 päivänä joulukuuta 2007 ja ilmoitettava niiden mahdolliset muutokset mahdollisimman pian.

9 artikla

Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

1.  Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset voimaan ennen ...(9). Niiden on ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

2.  Näissä jäsenvaltioiden antamissa säädöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on tehtävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

10 artikla

Kertomus

Komissio seuraa ja arvioi tämän direktiivin soveltamista ja antaa saavutetusta edistymisestä kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle ennen ...(10).

11 artikla

Voimaantulo

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

12 artikla

Osoitus

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty …ssa/ssä … päivänä …kuuta …

Euroopan parlamentin puolesta Neuvoston puolesta

Puhemies Puheenjohtaja

(1) EUVL C 120, 20.5.2005, s. 119.
(2) Euroopan parlamentin kanta 5. heinäkuuta 2005.
(3) EUVL L 176, 15.7.2003, s. 37, direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston direktiivillä 2004/85/EY (EUVL L 236, 7.7.2004, s. 10).
(4) EUVL L 176, 15.7.2003, s. 11.
(5) EUVL L 176, 15.7.2003, s. 1, asetus sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston asetuksella (EY) N:o 1223/2004 (EUVL L 233, 2.7.2004, s. 3).
(6) EYVL L 283, 27.10.2001, s. 33, direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna vuoden 2003 liittymisasiakirjalla.
(7) EUVL L 52, 21.2.2004, s. 50.
(8) EUVL L 296, 14.11.2003, s. 34.
(9)* 24 kuukauden kuluttua tämän direktiivin voimaantulosta.
(10)* 48 kuukauden kuluttua direktiivin voimaantulosta.

Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö