Europaparlamentets lagstiftningsresolution om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska regionala utvecklingsfonden (KOM(2004)0495 – C6-0089/2004 – 2004/0167(COD))
(Medbeslutandeförfarandet: första behandlingen)
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
– med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2004)0495)(1),
– med beaktande av artikel 251.2, artikel 162 och artikel 299.2 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag (C6-0089/2004),
– med beaktande av artikel 160 i EG-fördraget,
– med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,
– med beaktande av betänkandet från utskottet för regional utveckling och yttrandena från budgetutskottet, utskottet för sysselsättning och sociala frågor, utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, utskottet för industrifrågor, forskning och energi, utskottet för transport och turism, utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling, fiskeriutskottet och utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män (A6-0184/2005).
1. Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.
2. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om kommissionen har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.
3. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.
Europaparlamentets ståndpunkt fastställd vid första behandlingen den 6 juli 2005 inför antagandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr .../2005 om Europeiska regionala utvecklingsfonden
i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget(3), och
av följande skäl:
(1) Enligt artikel 160 i fördraget är syftet med Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) att bidra till att avhjälpa de viktigaste regionala obalanserna i gemenskapen. ERUF bidrar således till att minska dels klyftan i utvecklingsnivå mellan olika regioner, dels den grad av eftersläpning som kännetecknar de minst gynnade områdena, inbegripet områden på landsbygden och i städerna, områden som berörs av industriell omställning och regioner med allvarliga och bestående naturbetingade eller demografiska svårigheter, glesbygder, gränsområden och bergsområden och öar.
(2) De gemensamma bestämmelserna för strukturfonderna och Sammanhållningsfonden fastställs i förordning (EG) nr .../2005(4)[om allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden]. Det behövs särskilda bestämmelser för vilka verksamheter som ERUF får finansiera för att de mål som fastställs i den förordningen skall kunna uppnås.
(3) ERUF:s stöd bör ges inom ramen för en övergripande strategi för en sammanhållningspolitik som ger garantier för att stöden koncentreras till prioriteringarna på EU-nivå och som syftar till att behandla de bakomliggande orsakerna till regionala obalanser, särskilt i de mindre gynnade områdena.
(4)Medlemsstaterna och kommissionen bör se till att det inte förekommer någon diskriminering på grundval av kön, ras eller etniskt ursprung, religion eller livsåskådning, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning i de olika stadierna av genomförandet av ERUF och andra strukturfonder, och särskilt när det gäller tillgången till fonderna.
(5) Enligt förordning (EG) nr .../2005 skall man på nationell nivå fastställa bestämmelserna om vilka typer av utgifter som är stödberättigande, med vissa undantag för vilka det behövs särskilda bestämmelser. För ERUF:s del bör således sådana undantag specificeras.
(6) En förutsättning för att de insatser som får stöd från ERUF skall kunna bli ändamålsenliga och ge resultat är att det finns en fullgod administration och att alla berörda parter – regionala och socioekonomiska parter, miljöorganisationer och särskilt interregionala, regionala och lokala instanser – samarbetar och involveras i alla skeden av programarbetet: förberedande, genomförande, övervakning och utvärdering. I de fall det visar sig vara nödvändigt bör samarbetet mellan de regionala och lokala myndigheterna stärkas för att de gemensamma målen skall kunna uppnås.
(7)ERUF kan inom ramen för det tekniska stöd som avses i artiklarna 43 och 44 i förordning (EG) nr .../2005 finansiera åtgärder som berör förberedelser, övervakning, administrativt och tekniskt stöd, utvärdering, revision och kontroller, och som är nödvändiga både för de offentliga administrativa myndigheterna och övriga berörda regionala aktörer, såsom icke-statliga organisationer, sammanslutningar som består av folkvalda representanter, organisationer i näringsliv och samhälle och miljöorganisationer.
(8) På grundval av erfarenheterna och de framgångsrika metoderna från gemenskapsinitiativet Urban och från insatser under mål 2 för städer med problem, i enlighet med vad som avses i artikel 20.1 b i rådets förordning (EG) nr 1260/1999 av den 21 juni 1999 om allmänna bestämmelser för strukturfonderna(5), bör den urbana dimensionen, inklusive nivån för investeringar i hållbar stadsutveckling, stärkas genom att åtgärder i städerna integreras i de operativa program som medfinansieras av ERUF. I detta sammanhang spelar lokala utvecklings- och sysselsättningsinitiativ samt deras innovationspotential en viktig roll.
(9) Det är särskilt viktigt att det finns garantier för komplementaritet och en konsekvent linje i fråga om stöd som beviljas av å ena sidan ERUF och å andra sidan av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, i enlighet med förordning (EG) nr .../2005(6),och av Europeiska fiskerifonden i enlighet med förordning (EG) nr .../2005(7).De program som medfinansieras av ERUF bör därför främja diversifieringen av ekonomin på landsbygden, den kulturella dimensionen i dessa områden, utvecklingen av turismen, diversifieringen av områden som är beroende av fiske, i riktning mot andra verksamheter än de traditionella. Dessutom bör dessa program skapa varaktig sysselsättning och bidra till att göra dessa områden mer attraktiva i ekonomiskt och socialt hänseende.
(10) Det är nödvändigt att se till att man i de åtgärder som ERUF medfinansierar för små och medelstora företag beaktar och stödjer den europeiska stadga för småföretag som antogs vid Europeiska rådets möte i Santa Maria de Feira.
(11)Det är önskvärt att utvidga stödmedlen och stödområdena inom konvergensmålet genom att införa en ny stödmekanism för små och medelstora företag och ett nytt tillvägagångssätt för regional utveckling genom att utan kostnad göra resultaten från forskning som i sin helhet finansierats med offentliga medel tillgängliga för små och medelstora företag.
(12)Det är dessutom nödvändigt att förbättra samordningen mellan ERUF-insatserna och det sjunde ramprogrammet för aktiviteter inom forskning, teknologisk utveckling och demonstration (2007 till 2013).
(13) De yttersta randområdena måste ägnas särskild uppmärksamhet genom en undantagsåtgärd som innebär att tillämpningsområdet för ERUF utvidgas till att omfatta driftsstöd i form av kompensation för de extra kostnader som förorsakas av områdenas särskilda sociala och ekonomiska struktur, och som ytterligare påverkas av deras avlägsna belägenhet, ökaraktär, ringa storlek, besvärliga terräng- och klimatförhållanden samt ekonomiska beroende av ett fåtal produkter, faktorer som på grund av sin bestående natur och sammanlagda verkan allvarligt hämmar områdenas utveckling och deras tillträde till den inre marknaden, i överensstämmelse med artikel 299.2 i fördraget.
(14) ERUF bör uppmärksamma glesbygdernas problem när det gäller tillgänglighet och långa avstånd till stora marknader, i enlighet med protokoll nr 6 till Anslutningsakten för Österrike, Finland och Sverige. ERUF bör också uppmärksamma de särskilda svårigheterna på öar, i bergsområden, i gränsområden och i glesbygder vars geografiska läge hämmar deras utveckling i syfte att stödja en självständig hållbar utveckling i dessa områden.
(15)Med hänsyn till det transeuropeiska nätverket bör ERUF dessutom förbättra förbindelserna med de nya medlemsstaterna, särskilt i syfte att förbättra de ekonomiska förbindelserna med dessa länder.
(16) ERUF bör se till att synergieffekterna med stöden från Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden utnyttjas. Fonden skall också se till att dess verksamheter kompletterar och ligger i linje med EU:s övriga politik.
(17) Det behövs särskilda bestämmelser för programarbete, administration, övervakning och kontroller i fråga om operativa program under målet "Europeiskt regionalt samarbete" samt garantier för komplementaritet och överensstämmelse med övrig gemenskapspolitik, i synnerhet "politiken för ett utvidgat grannskap".
(18) Det är nödvändigt att stödja ett ändamålsenligt gränsöverskridande och transnationellt samarbete med länder som gränsar till EU, i de fall detta är en förutsättning för att de medlemsstater som gränsar till sådana länder utanför EU verkligen får ett stöd som hjälper dem i deras utveckling. Det är även nödvändigt att se till att de berörda gränsområdena inte får sämre möjligheter och rättigheter än de haft hittills och jämfört med områden vid gemenskapens inre gränser. Som en undantagsåtgärd bör ERUF få finansiera projekt i länder utanför EU, under förutsättning att projekten gagnar det gränsöverskridande samarbetet med regioner inom EU. Det är också nödvändigt att se till att det blir en korrekt viktning när det gäller fördelningen av de finansiella resurserna mellan de transnationella och gränsöverskridande delarna av målet "Europeiskt regionalt samarbete". Den gränsöverskridande delen kräver särskild uppmärksamhet eftersom unionens gränser avsevärt utökats och många av de regioner som halkat efter är gränsregioner.
(19) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1783/1999 av den 12 juli 1999 om Europeiska regionala utvecklingsfonden(8) bör upphävas.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
KAPITEL I
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
Artikel 1
Fondens uppgift
I den här förordningen fastställs dels Europeiska regionala utvecklingsfondens (ERUF) uppgift; tillämpningsområdet för fondens stöd under målen "Konvergens", "Regional konkurrenskraft, sysselsättning och social integration" och "Europeiskt regionalt samarbete", i enlighet med definitionerna i artikel 3 i förordning (EG) nr .../2005 om allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden, dels vilka typer av utgifter som är stödberättigande.
I förordningen fastställs också särskilda bestämmelser för områden i städer och på landsbygden, områden som är beroende av fiske, de yttersta randområdena, öregioner, gränsområden och områden med allvarliga och bestående naturbetingade eller demografiska svårigheter samt bergsområden.
Den innehåller också särskilda bestämmelser för målet "Europeiskt regionalt samarbete", främst i fråga om programarbetet, genomförandet, administrationen, övervakningen och kontrollerna.
Artikel 2
Syfte
ERUF:s stöd skall bidra till att stärka den ekonomiska, sociala och regionala sammanhållningen inom ramen för EU:s strategi för hållbar utveckling genom att behandla och hantera de bakomliggande orsakerna till obalanserna mellan och inom regionerna och stödja en strukturell utveckling och anpassning av de regionala ekonomierna, inklusive en omställning i regioner med avtagande industriell verksamhet.
Därigenom skall ERUF bidra till att konkretisera EU:s prioriteringar, vilka skall fastställas av de regionala och lokala parterna i överensstämmelse med de operativa programmen och nationella bestämmelser, i första hand
a)
satsningar på konkurrenskraft genom ett innovativt tillvägagångssätt för regional och lokal utveckling i syfte att skapa varaktig sysselsättning, främja social integration och jämställdhet mellan kvinnor och män samt uppnå miljömässiga och social förbättringar genom genomförande av gemenskapens miljö- och sociallagstiftning,
b)
satsningar för att avlägsna de hinder som finns för funktionshindrade när det gäller tillgång till varor och tjänster och lokaler, genom att som ett villkor för att ett projekt skall få medel från fonderna kräva att det föreligger tillgänglighet för dessa grupper.
Artikel 3
Tillämpningsområde
1. ERUF skall koncentrera sitt stöd till ett begränsat antal tematiska prioriteringar. De insatser som finansieras under varje prioritering skall avse målen "Konvergens", "Regional konkurrenskraft, sysselsättning och social integration" samt "Europeiskt regionalt samarbete", i enlighet med artiklarna 5, 6 och 7.
2. ERUF skall bidra till att finansiera
a)
produktiva investeringar främst riktade mot de små och medelstora företag som bidrar till att skapa och bevara arbetstillfällen,
b)
infrastrukturer,
c)
andra utvecklings- och sysselsättningsinitiativ, som består av tjänster för företag, finansieringsinstrument i form av riskkapital, låne- och garantifonder samt lokala utvecklingsfonder, räntesubventioner, tjänster i närområdet, samt gemensamma lokala initiativ, nätverk och samarbete samt erfarenhetsutbyte som bidrar till synergieffekter mellan regioner, städer och relevanta parter på det sociala och ekonomiska området och på miljöområdet,
d)
tillväxt- och sysselsättningsdynamik i små och medelstora företag (olika aktiviteter på företagsområdet, t.ex. etablering och överlåtelse av företag, företagsdynamik, export och utveckling av kompetensområden),
e)
tekniskt stöd i enlighet med artiklarna 43 och 44 i förordning (EG) nr .../2005.
Artikel 4
Balanserad och hållbar regional utveckling
Med regional utveckling avses bevarande, utveckling och vid behov skapande av hållbara levnads- och arbetsmöjligheter i regionerna.
Artikel 5
Konvergens
ERUF:s stöd skall i första hand främja en hållbar integrerad ekonomisk och social utveckling på det regionala och lokala planet samt i städerna och på landsbygden genom att mobilisera och stärka den egna kapaciteten via program som syftar till en modernisering och diversifiering av de regionala och lokala ekonomiska, administrativa och sociala strukturerna och till att skapa sysselsättning, främst på följande områden:
1)Regionala innovationer, bland annat förstärkning av de regionala och lokala institutionella, sociala och ekonomiska aktörernas kapacitet och modernisering av de offentliga administrationerna, utvecklingsorganen och finansieringsinstituten.
2) Forskning och teknisk utveckling (FoTU), innovation och företagaranda, inklusive en bättre regional kapacitet för forskning och teknisk utveckling samt integration av denna kapacitet i det europeiska forskningsområdet för att minska den tekniska klyftan mellan regionerna.
Stöd för FoTU i små och medelstora företag (SMF) och tekniköverföring, förbättring av SMF:s kontakter framför allt med universitet, icke-statliga organisationer och forsknings- och teknikcentra, utveckling av företagsnätverk, offentliga och privata partnerskap och kluster, stöd för affärs- och tekniktjänster för grupper av SMF och mikroföretag, främjande av företagaranda och innovation i SMF och mikroföretag via nya finansieringsmöjligheter.
Stöd till de traditionella instrumenten för regional ekonomisk utveckling, t.ex. målinriktat stöd för etablering av företag och företagsinvesteringar, inte uteslutande till SMF, samt skapande och utbyggnad av ekonomisk infrastruktur. Särskilda insatser bör göras för att förbättra kompetensen, handlingsförmågan och representativiteten hos de organisationer som företräder SMF, mikroföretag och hantverksföretag.
Resultatet från forskningsverksamhet som i sin helhet finansierats med offentliga medel genom EU-budgeten eller genom nationella forskningsinstitut, som inte ännu erhållit patent, får erbjudas avgiftsfritt till små och medelstora företag under förutsättning att forskningsverksamheten direkt omvandlas till en innovativ industriell tillämpning. För att stödja kunskapsöverföringar utan behov av att utveckla ny expertis bör ett regionalt eller nationellt "kunskapsintyg" finnas tillgängligt som ett allmänt instrument.
3) Informationssamhället, inklusive lokalt innehåll, tjänster och tillämpningar, bättre tillgång till offentliga tjänster on-line, stöd och tjänster för SMF för anskaffning och effektivt utnyttjande av IT eller utnyttjande av nya idéer.
4)Lokala sysselsättnings- och utvecklingsinitiativ: stöd till ett nät av tjänster i närmiljön som syftar till att skapa nya sysselsättningstillfällen, med undantag för åtgärder som finansieras av Europeiska socialfonden.
5)Främjande av jämställdhet mellan kvinnor och män, inklusive stöd för etablering av nya företag, särskilda åtgärder för kvinnliga företagare för att underlätta den ekonomiska exploateringen av nya idéer, stöd till universitet och befintliga företag för att ge dem förutsättningar att starta nya företag samt främjande av infrastrukturer och tjänster som gör det möjligt att förena familjeliv och yrkesliv.
6) Miljön, inklusive investeringar i fråga om avfallshantering, vattenhantering och vattenkvalitet däribland tryggad vattenförsörjning, genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område(9), rening av avloppsvatten samt luftkvalitet i städerna, integrerat förebyggande och kontroll av föroreningar, avlägsnande av kvarblivet skadligt material och återställande av kontaminerade områden och marker, främjande av biologisk mångfald och naturskydd, stöd för utveckling av infrastrukturer för genomförandet av Natura 2000, stöd för SMF så att de kan ställa om till en hållbar produktion via nya kostnadseffektiva och miljövänliga metoder och ny teknik som förebygger föroreningar.
7)Omvandling av områden, inklusive sökande efter eventuellt kvarblivet kontaminerat material, sanering av områden som använts för militära ändamål och återställande av dessa för civilt bruk, återställande av naturen eller skogsreproduktion, avlägsnande av stridsmedel, rekonstruktion och modernisering av kasernbyggnader och kasernområden för att upprusta dem för ekonomiska, sociala och kulturella ändamål, inklusive tillhörande närområde, samt i detta sammanhang särskilt stöd till SMF.
8) Riskförebyggande åtgärder, inklusive planer för att undvika och hantera naturbetingade och tekniska risker.
9) Turism och kultur, inklusive ett tillvaratagande av natur- och kulturtillgångar som en potential för hållbar turism, skydd och hävdande av det fysiska arvet och kulturarvet och dess möjligheter att bidra till en ekonomisk utveckling, stöd för bättre turismutbud via nya tjänster med bättre mervärde och främjande av en övergång till nya modeller för en mer hållbar turism.
10)Ekonomisk och social förnyelse av städer och förorter som befinner sig på tillbakagång: utarbetande av övergripande strategier för att främja hållbar utveckling i eftersatta stadsområden, i medelstora och små städer som fungerar som centralorter samt i förorter, förbättring av förbindelserna mellan städerna och deras närområden när det gäller tjänster i allmänhetens intresse.
11) Transportinvesteringar, inklusive transeuropeiska nät, stora tekniska och logistiska projekt i Europa, byggande och upprustning av vägar utanför stommen i det transeuropeiska transportnätet med hänsyn till behovet av att skapa förbindelser till öar, landsbygd, instängda eller på annat sätt avlägsna regioner samt mellan dessa regioner och gemenskapens kärnområden, och integrerade strategier för rena och hållbara transporter i städer, i syfte att bidra till bättre tillgång och kvalitet för passagerare och gods, i synnerhet för personer med nedsatt rörlighet, bättre balans mellan olika transportmedel, intermodala system, mindre miljöpåverkan och lägre olycksfallsfrekvens på vägarna, inklusive buller i miljön och partikulärt material, samt användning av ersättningsbränslen.
12) Energi, inklusive transeuropeiska nät, i syfte att bidra till trygghet och kvalitet i leveranserna, bevarade arbetstillfällen, en fullbordad inre marknad, hänsyn till miljön, bättre energihushållning och förnybar energi.
13) Investeringar i allmän och yrkesinriktad utbildning och livslångt lärande, särskilt för ungdomar och kvinnor, i syfte att bidra till attraktivare regioner med bättre livskvalitet,återupprätta produktionsmodellerna, förbättra kunskaperna och främja livslångt lärande, även genom tillämpning av ny teknik.
14) Hälsa, inklusive investeringar för att få en bättre hälsovård, i syfte att förebygga sjukdomar och underlätta tillgången till läkarvård, som i sin tur bidrar till regional utveckling och bättre livskvalitet.
15) Direktstöd för investeringar i SMF som bidrar till att skapa och bevara sysselsättning.
16)Offentlig säkerhet för att främja den ekonomiska regionala verksamheten genom investeringar i teknik och i informations- och medvetandehöjande kampanjer i syfte att förhindra att brottsligheten tränger sig in i ekonomin samt främja den allmänna laglydigheten.
17)Förstärkning av strukturer, institutionell kapacitet och representativitet hos de organisationer som företräder SMF, mikroföretag och hantverksföretag.
18)Direktstöd för investeringar, särskilt i högkvalitativ, ren teknik för omstrukturering av tung industri i de regioner som nyligen har övergått till marknadsekonomi.
Artikel 6
Regional konkurrenskraft, sysselsättning och social integration
I förbindelse med målet "Regional konkurrenskraft, sysselsättning och social integration" skall stödet från ERUF beakta målen i sjunde ramprogrammet inom ramen för regionala strategier för en ekonomisk och hållbar utveckling samt främja följande områden, samtidigt som en viss flexibilitet skall gälla för de regioner som stegvis skall integreras i stödmålet:
1) Innovation och kunskapsekonomi, via stöd för att utarbeta och genomföra regionala innovationsstrategier som leder till en dynamisk regional innovation, som kan minska den tekniska klyftan, genom att med beaktande av lokala behov.
a)
höja den regionala kapaciteten i fråga om FoTU och innovation med direkt koppling till målen för den regionala ekonomiska utvecklingen och kampen mot arbetslösheten och fattigdomen, särskilt genom stöd för industri- eller teknikspecifika kompetenscentra, främjande av industriell FoTU och SMF och tekniköverföring, och utarbetande av prognoser för den tekniska utvecklingen och internationell benchmarking av åtgärder för att främja innovation, samt stöd för samarbete mellan olika företag och gemensamma åtgärder i fråga om FoTU och innovation,
b)
stimulera innovation i och modernisering av SMF, särskilt genom en ökning av direktinvesteringarna, genom stöd för samarbetsnätverk mellan universitet och företag, nätverk mellan företag och kluster av SMF och förbättrad tillgång för SMF till finansiering och krediter, samt genom att underlätta för SMF att få tillgång till avancerad support och till stöd för att gå över till en renare och mer innovativ teknik och genom att anta särskilda åtgärder och handlingsplaner för att stimulera innovation i de mycket små företagen,
c)
skapa ett närmare samband mellan kunskap och sysselsättning för att kunna erbjuda unga studenter utbildningar som motsvarar de sysselsättningsmöjligheter som faktiskt finns inom företagen,
d)
satsa på infrastruktur med sådana dimensioner som är lämpade för den lokala utvecklingen och för utvecklingen i fråga om sysselsättning,
e)
främja företagarandan, genom att underlätta den ekonomiska exploateringen av nya idéer, inbegripet innovativa metoder för att stimulera den sociala ekonomin och den lokala utvecklingen, samt genom att ge högskolor, tekniska utbildningsinstitut, yrkesskolor, lärlingsutbildningar, universitet och befintliga företag bästa möjliga förutsättningar att starta nya företag,
f)
främja offentliga/privata partnerskap vid produktion av varor och tjänster,
g)
skapa nya finansieringsinstrument som gynnar kapaciteten för forskning och teknisk utveckling hos SMF och stimulerar företagarandan och nybildandet av företag genom användning av investeringskapital och "företagskuvöser" särskilt vad avser kunskapsintensiva företag,
h)
anta handlingsplaner och åtgärder för att stimulera start, övertag, utveckling och modernisering av småföretag, mikroföretag och hantverksföretag,
i)
ge direktstöd för investeringar i SMF som bidrar till att skapa och bevara sysselsättning.
2) Miljön, samt riskförebyggande åtgärder, genom att
a)
stimulera investeringar för att
–
återställa kontaminerade, övergivna eller förfallna områden och marker,
–
utveckla grönområden i städer och bidra till en hållbar utveckling och en diversifiering på landsbygden,
–
främja infrastruktur i samband med biologisk mångfald och Natura 2000,
–
hantera fast och flytande avfall,
–
utveckla turism, inklusive skydda och förbättra natur- och kulturtillgångarna och stödja tjänster med högt mervärde, i syfte att bidra till en hållbar ekonomisk utveckling,
b)
omvandla områden, inklusive söka efter eventuellt kvarblivet kontaminerat material, sanera områden som använts för militära ändamål och återställa dessa för civilt bruk, återställa naturen eller genomföra skogsreproduktion, avlägsna stridsmedel, rekonstruera och modernisera kasernbyggnader och kasernområden för att upprusta dem för ekonomiska, sociala och kulturella ändamål, inklusive tillhörande närområde samt i detta sammanhang särskilt stöd till SMF,
c)
stimulera energihushållning och förnybar energi, utveckla effektiva energiförvaltningssystem och minska CO2-utsläppen och andra giftiga utsläpp,
d)
främja miljövänlig kollektivtrafik,
e)
skapa förutsättningar för planer och åtgärder för att undvika och hantera naturbetingade och tekniska risker och minska företagens och hushållens inverkan på miljön.
3) Tillgång, utanför större städer, till transporter och telekommunikationer av allmänt ekonomiskt intresse, genom att
a)
stärka sekundära nät, via bättre anslutningar till de prioriterade transeuropeiska transportnäten, regionala järnvägsknutpunkter, flygplatser och hamnar, eller till multimodala plattformar, radiala järnvägsanslutningar till stambanorna, samt främja regionala och lokala vattenvägar i inlandet, cabotage, båtförbindelser till mindre öar och tvärgående flygförbindelser mellan huvud- och biflygplatser,
b)
se till att SMF får tillgång till IT och att de kan använda den på ett effektivt sätt genom inrättande av infrastruktur i de yttersta randområdena och via stöd för tillgång till olika nät, platser där allmänheten får tillgång till Internet, utrustning, samt nya tjänster och tillämpningar, och framför allt via utveckling av handlingsplaner till förmån för de mycket små företagen och hantverksföretagen.
Artikel 7
Europeiskt regionalt samarbete
ERUF:s stöd skall i första hand främja följande:
1) Gränsöverskridande ekonomiska, sociala och miljörelaterade verksamheter, på grundval av gemensamma strategier för en hållbar regional utveckling, genom att
a)
uppmuntra företagaranda och SMF, turism, kultur, idrott och handel över gränserna,
b)
uppmuntra skydd och gemensam vård av miljön samt riskförebyggande åtgärder inom räddningstjänsten,
c)
uppmuntra till hållbar utveckling på landsbygden,
d)
minska isoleringen, via bättre tillgång till transporter, IT samt gemensam vattenförsörjning, avfallshantering och energiförsörjning för områden på båda sidor av en gräns,
e)
utveckla samarbete, kapacitet och gemensamt användande av infrastrukturer, t.ex. i fråga om hälsovård, kultur, idrott och utbildning,
f)
bekämpa brottslighet och övervaka gränser,
g)
skydda och förbättra det naturliga och/eller fysiska kulturarvet till stöd för ekonomisk utveckling samt förnyelse av städer, landsbygd eller turism genom att främja den decentraliserade Interreg-modellen för administration.
Dessutom kan ERUF medverka till att främja en integrerad och gränsöverskridande arbetsmarknad, sysselsättningsinitiativ, jämställdhet, utbildning och social tillhörighet, samt gemensamma personal- och materiella resurser för FoTU.
2) Transnationellt samarbete, inklusive bilateralt eller multilateralt samarbete mellan maritima regioner, i överensstämmelse med handlingsplanen för ett utvidgat grannskap, via finansiering av nätverk och åtgärder som leder till en integrerad regional utveckling särskilt i fråga om
a)
vattenförsörjning, med en klar transnationell dimension, inklusive skydd och vård av flod- och kustområden, marina resurser och våtmarker,
b)
bättre tillgänglighet, inklusive investeringar i gränsöverskridande sträckor av de transeuropeiska näten, bättre lokal och regional tillgång till nationella och transnationella nät och plattformar, bättre driftskompatibilitet i fråga om nationella och regionala system och införande och utveckling av motorvägar till sjöss samt avancerad logistik och IT,
c)
riskförebyggande åtgärder och klimatförändringar, inklusive bättre sjöfartsskydd, skydd mot översvämningar, torka, vattenföroreningar i havet och i sjöar och vattendrag, samt mot erosion, inte minst av kustlinjen, hydrogeologisk obalans, jordbävningar, vulkanutbrott, laviner, tropiska stormar, skogsbränder och ökenspridning samt främjande av biologisk mångfald, miljövänliga metoder och en hållbar energiproduktion; programmen kan inkludera utrustning och infrastruktur, planer för transnationellt stöd, gemensam kartläggning av risker, samt gemensamma instrument för att studera, förhindra, övervaka och kontrollera naturbetingade eller tekniska risker,
d) vetenskapliga eller tekniska nätverk i frågor som rör en balanserad utveckling i transnationella områden och en minskning av den tekniska klyftan, inklusive nätverk mellan universitet för att på detta sätt bidra till en effektiv integrering av dessa i det europeiska forskningsområdet, samt länkar för att få tillgång till vetenskapliga rön och tekniköverföring mellan FoTU och framstående internationella FoTU-centra, transnationella konsortier för att gemensamt utnyttja FoTU-resurser, knyta ihop tekniköverföringsinstitutioner, och gemensamma finansieringsinstrument för att stödja FoTU i SMF,
e)
samarbete i samband med start av företag och utveckling av SMF, inbegripet inom sektorerna för turism, kultur, utbildning och hälsa, samt när det gäller stöd till hållbara samhällen,
f)
skydd av naturresurserna och kulturarvet, skydd och förbättring av regionernas naturliga miljö, skydd och utveckling av naturtillgångarna, skydd och upprustning av byggnader och kulturarv, utveckling av effektiva integrerade strategier på lång sikt för hållbar utveckling och en fullständig kartläggning av naturresurserna och kulturarvet och av hur de framgångsrikt kan integreras i de transnationella strategierna,
g)
samarbete i maritima frågor, inbegripet utveckling av hamnnätverk, sjötransporttjänster, ekonomiska förbindelser mellan hamnar och deras angränsande områden,
h)
fysisk planering i städer och på landsbygden, med en tydlig transnationell dimension i enlighet med EU:s övergripande regionala utvecklingsplanering.
3) Utvecklingen av det interregionala samarbetet och bättre effekter i regionalpolitiken, via nätverk och erfarenhetsutbyte samt projektutveckling mellan regionala och lokala instanser med fokus på de teman som anges i artikel 6.1 och 6.2 samt artiklarna 9, 10, 11 och 12, inklusive program för nätverkssamarbete som täcker hela EU, samt studier och datainsamling, observationer och analyser av utvecklingstrender i EU.
Nätverksprojekt skall samordnas inom ramen för en enda zon som omfattar hela unionen.
Efter halva tiden skall en utvärdering av befintliga nätverk, som Espon, Urbact och Interact, genomföras.
Artikel 8
Stödberättigande utgifter
Följande utgifter är inte stödberättigande:
a) Moms.
b)
Skuldräntor.
c)
Inköp av mark för mer än 10 % av de totala stödberättigande utgifterna för insatsen i fråga.
d)
Logi., med undantag av utgifter för renovering av offentligt ägda bostäder som görs för att spara energi och skydda miljön inom ramen för den hållbara utvecklingen i städerna.
e)
Avveckling av kärnkraftverk.
KAPITEL II
SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR REGIONALA SÄRDRAG
Artikel 9
Den urbana dimensionen
1. I fråga om hållbar stadsutveckling, i enlighet med artiklarna 25.4 a och 36.4 b i förordning (EG) nr .../2005, skall ERUF stödja strategier som bygger på en helhetssyn och ett aktivt deltagande från berörda parter för att stärka den hållbara utvecklingen och komma till rätta med den höga koncentrationen av ekonomiska, miljömässiga och sociala problem i städerna och undanröja de arkitektoniska hindren.
Dessa strategier skall sträva efter att förbättra miljön i städerna genom ny användning av tidigare exploaterad men övergiven mark, skydd och utveckling av det historiska arvet och kulturarvet, utveckling av kulturella tjänster, lämpliga åtgärder för att främja innovation och kunskapsekonomin, företagarandan, sysselsättningen på lokal nivå, miljön samt utveckling av lokala sedvänjor och tillhandahållande av tjänster för medborgarna, med beaktande av förändrade demografiska strukturer och hållbar rörlighet.
2. När det gäller sådana åtgärder under målet "Regional konkurrenskraft, sysselsättning och social integration" som omfattas av förordning (EG) nr …/2005 [om Europeiska socialfonden] skall ERUF:s stöd, genom undantag från artikel 33.2 i förordning (EG) nr …/2005, höjas till 20 % av det belopp som beviljas för prioriteringen i fråga.
Artikel 10
Områden på landsbygden och områden som är beroende av fiske
Medlemsstaterna och de regionala och lokala myndigheterna skall se till att det finns komplementaritet och konsekvens i de åtgärder som å ena sidan finansieras via Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) i enlighet med förordning (EG) nr …/2005 och via Europeiska fiskerifonden (EFF) i enlighet med förordning (EG) nr …/2005, och å andra sidan de program som medfinansieras av ERUF.
ERUF:s åtgärder i områden på landsbygden och i områden som är beroende av fiske skall, i enlighet med principen om hållbarhet, koncentreras till åtgärder för att lösa de ekonomiska, miljömässiga och sociala problemen i sådana områden och behovet av att utveckla åtgärder för diversifiering, vilket kan inkludera
1)
infrastrukturer för bättre tillgänglighet,
2)
snabbare utbyggnad av telekommunikationer och service på landsbygden,
3)
nya verksamheter utanför jordbruket eller fisket, inbegripet upprättande, övertagande och utveckling av småföretag, mikroföretag och hantverksföretag,
4)
starkare kopplingar mellan områden i städer och områden på landsbygden,
5)
ökad hållbar turism och en attraktivare landsbygd,
6)
skydd av kulturarvet och utveckling av kulturlivet,
7)
framställning av biobränsle och/eller användning av energi från förnybara källor,
8)
investeringar i effektiv energianvändning,
9)
främjande av företagarandan och åtgärder för att stimulera lokal sysselsättning.
Medlemsstaterna och regionerna skall, inom ramen för de operativa programmen i artikel 36 i rådets förordning (EG) nr .../2005, och i enlighet med samordningsåtgärderna i artikel 25.4c i den förordningen, se till att det finns komplementaritet och konsekvens i de åtgärder som medfinansieras av å ena sidan EJFLU och EFF, och å andra sidan sådana åtgärder som medfinansieras av ERUF. När de operativa programmen utformas skall medlemsstaterna, regionerna och de berörda aktörerna i fråga om åtgärder under punkterna 1, 3 och 5 fastställa klara kriterier för en åtskillnad mellan åtgärder som å ena sidan skall medfinansieras av ERUF i enlighet med den här artikeln, och som å andra sidan skall medfinansieras av EJFLU i enlighet med artikel 49.1 a, b och i i förordning (EG) nr …/2005, i fråga om områden på landsbygden, eller av EFF i enlighet med artikel (…) i förordning (EG) nr …/2005, i fråga om områden som är beroende av fiske. Dessutom skall det fastställas bestämmelser om löpande utvärderingar och efterhandsutvärderingar för övervakning av komplementaritet och konsekvens.
Artikel 11
Områden med naturbetingade svårigheter
Regionala program som medfinansieras av ERUF i områden med naturbetingade svårigheter i enlighet med artikel 52.1 b i förordning (EG) nr …/2005 skall i första hand avse de specifika svårigheterna i dessa områden.
Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 3 och 5 skall ERUF i första hand bidra till investeringar som syftar till att förbättra tillgängligheten på alla nivåer, främja och utveckla alla typer av hållbara ekonomiska verksamheter, inte endast i samband med kulturarvet, utan även sådana verksamheter relaterade till innovation och ny teknik som är särskilt väl anpassade till regionens särdrag och främja ett hållbart utnyttjande av naturresurserna samt stimulera turismen och förebygga avfolkning.
Artikel 12
De yttersta randområdena
I enlighet med de ytterligare anslag som avses i artikel 16.1 d i förordning (EG) nr …/2005, och genom undantag från artikel 3.2 i den här förordningen och i överensstämmelse med artikel 299.2 i fördraget, skall ERUF bidra till att finansiera driftsstöd i de yttersta randområdena för att extra kostnader i enlighet med artikel 5 och i fråga om följande, med undantag för sådana produkter som anges i bilaga I till fördraget, inte skall hindra genomförandet av den inre marknaden:
a)
Godstransporter, samt startstöd inom transportbranschen.
b)
Restriktioner i fråga om lagring, en överdimensionerad produktionsapparat och underhåll av denna, samt brist på humankapital på den lokala arbetsmarknaden och yrkesutbildning.
c)
Stöd för att åtgärda bristerna inom teknisk innovation, forskning och utveckling.
KAPITEL III
SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR MÅLET
"EUROPEISKT REGIONALT SAMARBETE"
Avsnitt 1
Operativa program
Artikel 13
Innehåll
Alla regioner (NUTS 3) längs de inre och de yttre landgränserna samt längs vissa angränsande sjögränser kommer att vara berättigade att delta i gränsöverskridande samarbete. Detta kommer dessutom att gälla vissa av unionens NUTS 3-regioner med sjögränser med, som allmän regel, ett inbördes avstånd på högst 150 kilometer, i enlighet med kriterierna för gränsöverskridande samarbete.
De operativa programmen under detta mål skall innehålla följande information:
1)
En analys av situationen i området beträffande starka sidor och svagheter och mål för hållbar utveckling, samt en strategi för att gripa sig an problemen, med beaktande av hållbarhetskriterier, dvs. inverkan på naturen, arv (inklusive platser av historiskt intresse) samt ekonomisk och demografisk obalans.
2)
En motivering till prioriteringarna, på grundval av EU:s strategiska riktlinjer och de prioriteringar för programmet som följer av dessa, samt en redogörelse för de förväntade effekterna enligt den förhandsbedömning som avses i artikel 46 i förordning (EG) nr …/2005.
3)
Information om prioriteringarna och de specifika målen under dessa. Målen skall kvantifieras med hjälp av ett begränsat antal genomförande-, resultat- och effektindikatorer. Med hjälp av indikatorerna skall man kunna mäta i vilken utsträckning de specifika målen under respektive prioritering uppnås och indikatorerna skall ha anknytning till den socioekonomiska, strukturella och miljömässiga situationen.
4)
Resultaten från den strategiska miljökonsekvensbeskrivningen i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/42/EG av den 27 juni 2001 om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan(10).
5)
En utvärdering av följderna för sysselsättningen i de berörda områdena och deras grannområden, inklusive sysselsättningsmönster, säsongseffekter och färdigheter.
6)
En redovisning av stöden per kategori, i enlighet med genomförandebestämmelserna för förordning (EG) nr …/2005.
7)
Uppgifter om gemensamt stödberättigande samt kriterier.
8)
En samlad finansieringsplan, utan separata data per medlemsstat, med två tabeller:
a)
En tabell med en fördelning per år, i enlighet med artiklarna 50-53 i förordning (EG) nr …/2005 av den totala finansieringen från ERUF. Den totala årliga finansieringen från ERUF skall ligga inom ramen för budgetplanen.
b)
En tabell som för hela programperioden och för varje prioritering visar den totala finansieringen från EU och den motsvarande nationella offentliga finansieringen, samt ERUF:s procentuella medfinansiering.
9)
Genomförandebestämmelser, dvs.
a)
en redogörelse för att medlemsstaten har utsett alla de organ som krävs enligt artikel 15,
b)
en beskrivning av gemensamma urvalskriterier, övervakningen och utvärderingen, samt av övervakningskommitténs sammansättning,
c)
en redogörelse för mobiliseringen av kapital och de finansiella flödena, samt för de garantier som finns för öppenhet och insyn,
d)
åtgärder som vidtagits för att se till att programmet blir allmänt känt,
e)
en redogörelse för kommissionens och medlemsstatens överenskommelse om utbyte av data för att kunna uppfylla de krav i fråga om utbetalningar, övervakning och utvärdering som anges i förordning (EG) nr …/2005.
f)
en redogörelse, från var och en av de medlemsstater som har varit med om att lägga fram det operativa programmet, för hur de regionala och lokala myndigheterna avser att medverka under planeringsstadiet av detta program och under därefter följande stadier, i enlighet med artikel 10 i förordning (EG) nr …/2005.
10)
En preliminär förteckning över större projekt, i den mening som avses i artikel 38 i förordning (EG) nr …/2005, som enligt planerna kommer att lämnas in under programperioden.
11)
Partnernas rekommendationer angående det operativa programmet.
Medlemsstaterna skall se till att de regionala myndigheterna deltar i programplaneringen och uppföljningen av insatserna på området för gränsöverskridande och transnationellt samarbete.
Avsnitt 2
Stödberättigande
Artikel 14
Stödberättigande utgifter
På begäran från en medlemsstat, och utan att det påverkar tillämpningen av artikel 55 i förordning (EG) nr …/2005, får kommissionen föreslå att nationella regler för stödberättigande utgifter skall ersättas med andra regler, skall ange en tidsgräns inom vilken dessa regler skall ha fastställts för att de projekt som omfattas av reglerna skall kunna inledas. Sådana regler på EU-nivå skall kommissionen fastställa i en förordning, i enlighet med artikel 104.3 i förordning (EG) nr …/2005.
Avsnitt 3
Administration, övervakning och kontroller
Artikel 15
Myndigheter
1. De medlemsstater som deltar i ett operativt program skall utse en gemensam förvaltningsmyndighet, samt en gemensam attesterande myndighet och en gemensam revisionsmyndighet med placering i samma medlemsstat som förvaltningsmyndigheten. Den attesterande myndigheten skall ta emot utbetalningarna från kommissionen och i regel göra utbetalningarna till den samordnande stödmottagaren.
Medlemsstaterna skall inrätta ett gemensamt sekretariat, som funktionsmässigt skall placeras inom förvaltningsmyndigheten. Sekretariatet skall bistå förvaltningsmyndigheten och övervakningskommittén i deras arbete.
2. I de uppgifter som anges i artikel 61 i förordning (EG) nr …/2005 skall revisionsmyndigheten bistås av en grupp revisorer. Denna grupp skall utses av de medlemsstater som deltar i programmet. Varje deltagande medlemsstat skall utse en företrädare för ett revisionsorgan som skall ingå i gruppen. Revisorsgruppen skall utses senast tre månader efter det att programmet godkänts. Gruppen skall själv fastställa sin arbetsordning. Den skall ha en företrädare för revisionsmyndigheten som ordförande.
Den slutrapport från revisionsmyndigheten som avses i artikel 70 i förordning (EG) nr …/2005 skall godkännas av revisorsgruppen.
3. Varje deltagande medlemsstat skall utse en företrädare som skall ingå i den övervakningskommitté som avses i artikel 64 i förordning (EG) nr …/2005, och skall därvid se till att de berörda regionala och lokala myndigheterna är företrädda på lämpligt sätt.
4.Medlemsstaterna skall utföra dessa uppgifter inom en tidsfrist som skall fastställas tillsammans med kommissionen för att undvika onödiga fördröjningar i utarbetandet och genomförandet av det operativa programmet.
5.Förvaltningsmyndigheter skall under medlemsstaternas kontroll regelbundet och på lämpligt sätt offentliggöra uppgift om vilka insatser som beviljas gemenskapsstöd och de belopp som finns tillgängliga enligt olika urvalskriterier.
Artikel 16
Förvaltningsmyndigheten
Förvaltningsmyndigheten skall ha de arbetsuppgifter som anges i artikel 59 i förordning (EG) nr …/2005, med undantag för kontroller av att insatserna och utgifterna följer gällande nationella regler och EU-regler. I samband därmed skall den endast kontrollera att varje stödmottagares utgifter har godkänts av en auktoriserad revisor.
Artikel 17
Kontroller
För en attestering av utgifterna i enlighet med artikel 22 skall varje medlemsstat införa revisionsrutiner som gör det möjligt att kontrollera att de medfinansierade produkterna eller tjänsterna levererats, att de utgifter som deklarerats för insatser eller delar av insatser i landet i fråga är korrekt redovisade och att de följer gällande EU-regler och nationella regler. Om en kontroll av att medfinansierade varor eller tjänster levererats endast kan göras för insatsen som helhet skall denna kontroll göras av den samordnande stödmottagarens revisor eller av förvaltningsmyndigheten.
Medlemsstaterna skall se till att de auktoriserade revisorerna godkänner utgifterna inom två månader.
Artikel 18
Ekonomiadministration
1. Stöden från ERUF skall betalas ut till ett enda konto utan nationella underkonton.
2. Utan att det påverkar medlemsstaternas ansvar för att upptäcka och korrigera felaktigheter och återkräva felaktigt utbetalda belopp, skall den attesterande myndigheten kräva att den samordnande stödmottagaren betalar tillbaka belopp som betalats ut på felaktiga grunder. De enskilda stödmottagarna skall betala tillbaka felaktigt utbetalda belopp till den samordnande stödmottagaren, i enlighet med det avtal som de ingått.
Om den samordnande stödmottagaren inte kan garantera en återbetalning från de enskilda stödmottagarna skall den medlemsstat där den enskilde stödmottagaren i fråga har sin verksamhet betala tillbaka felaktigt utbetalda belopp till den attesterande myndigheten.
Artikel 19
Europeiska grupperingar för gränsöverskridande samarbete
De medlemsstater som deltar i ett operativt program under målet "Europeiskt regionalt samarbete" kan använda sig av det rättsliga samarbetsinstrument som införs genom förordning (EG) nr …/2005, vilket innebär att förvaltningsmyndighetens och det gemensamma sekretariatets uppgifter delegeras till detta nyinrättade organ och att detta organ därigenom får hela ansvaret för det operativa programmet. Medlemsstaterna skall emellertid även i fortsättningen ha det ekonomiska ansvaret.
Avsnitt 4
Insatser
Artikel 20
Urval
1. I de insatser som väljs ut i operativa program för gränsöverskridande ekonomiska, sociala och miljörelaterade verksamheter i enlighet med artikel 7.1, och även i operativa program för transnationellt samarbete i enlighet med artikel 7.2, skall stödmottagare från minst två länder delta, och de skall samarbeta i åtminstone två av dessa avseenden: planeringen, genomförandet, personalrekryteringen och finansieringen.
Insatser som väljs ut i operativa program för transnationellt samarbete får emellertid genomföras i en och samma medlemsstat, under förutsättning att de har föreslagits av organ i åtminstone två medlemsstater.
2. I insatser som väljs ut i operativa program för interregionalt samarbete och samarbetsnätverk och erfarenhetsutbyte i enlighet med artikel 7.3 skall minst tre stödmottagare från minst tre regioner i minst två medlemsstater delta, och de skall i varje insats samarbeta i följande avseenden: planeringen, genomförandet, personalrekryteringen och finansieringen.
3. Utöver arbetsuppgifterna enligt artikel 64 i förordning (EG) nr …/2005 skall övervakningskommittén även ha ansvaret för urvalet av insatser.
Artikel 21
Den samordnande stödmottagaren
1. För varje insats skall en samordnande stödmottagare utses. Den samordnande stödmottagaren skall ansvara för följande:
a)
Regler för samarbetet mellan alla deltagande stödmottagare skall skrivas in i ett avtal som bl.a. skall innehålla bestämmelser som ger garantier för en sund ekonomisk förvaltning, inklusive rutiner för hur felaktigt utbetalda belopp skall betalas tillbaka.
b)
Hela genomförandet.
c)
Kontroll av att de utgifter som deklarerats av de deltagande stödmottagarna endast avser själva genomförandet av insatsen i fråga och att de avser sådana verksamheter som deltagarna enats om.
d)
Kontroller av att stödmottagarnas deklarerade utgifter har attesterats av de revisorer som avses i artikel 15.2.
e)
Överföringen av ERUF:s stöd till de deltagande stödmottagarna.
2. Förvaltningsmyndigheten skall tillsammans med den samordnande stödmottagaren fastställa formerna för hur varje insats skall genomföras.
Artikel 22
Attestering av utgifter
Oberoende revisorer skall i enlighet med artikel 15.2 attestera att gällande lagar och regler har iakttagits vad beträffar varje stödmottagares deklarerade utgifter. Varje deltagande stödmottagare skall ha ansvaret för eventuella felaktigheter beträffande sina deklarerade utgifter.
Artikel 23
Särskilda villkor för insatsernas geografiska lokalisering
1. I fråga om gränsöverskridande samarbete kan en finansiering, i väl motiverade fall, på upp till 20 % av budgeten för ett operativt program beviljas för insatser i områden på NUTS 3-nivå som gränsar till sådana områden som avses i artikel 7.1 i förordning (EG) nr …/2005.
2. I fråga om transnationellt samarbete kan en finansiering, i väl motiverade fall, på upp 20 % av budgeten för ett operativt program beviljas för insatser i vilka partner utanför området deltar.
3. I fråga om gränsöverskridande och transnationellt samarbete kan ERUF, med ett belopp som motsvarar högst 10 % av fondens stöd till det operativa programmet, finansiera utgifter som uppstår i genomförandet av insatser eller delar av insatser i länder utanför EU, under förutsättning att detta gagnar områden inom EU.
Medlemsstaterna skall se till att gällande lagar och regler iakttas beträffande sådana utgifter.
KAPITEL IV
SLUTBESTÄMMELSER
Artikel 24
Övergångsbestämmelser
Den här förordningen utgör inget hinder för att sådana insatser som godkänts av rådet eller kommissionen i enlighet med förordning (EG) nr 1783/1999, och som pågick innan den här förordningen trädde i kraft, kan fortsätta eller ändras eller helt eller delvis avbrytas.
Ansökningar i enlighet med förordning (EG) nr 1783/1999 skall fortsätta att vara giltiga.
Artikel 25
Upphävande
Förordning (EG) nr 1783/1999 skall upphöra att gälla från och med den (…).
Hänvisningar till förordning (EG) nr 1783/1999 skall betraktas som hänvisningar till den här förordningen.
Artikel 26
Översynsklausul
På förslag från kommissionen skall Europaparlamentet och rådet senast den 31 december 2013 göra en översyn av den här förordningen.
Artikel 27
Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Den skall tillämpas från och med den 1 januari 2007.
Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.